Jadłospis tygodniowy



Środa 4.05.2022

ŚNIADANIE

Płatki z mlekiem ( płatki kukurydziane, mleko- laktoza)

Kanapka :pieczywo mieszane- gluten,/masło- laktoza  /ogórek /rzodkiewka/ szynka drobiowa (mięso drobiowe, przyprawy, seler, gorczyca, soja)

Napój : herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : Ziemniaczana  z warzywami i ziołami, na maślance- laktoza z wędzonką

II Danie : Klopsy w sosie koperkowym ( mięso wieprzowe, cebula, jajka, mleko- laktoza, bułka tarta- gluten)

marchewka z groszkiem ( tłuszcz roślinny), ryż

Napój : woda

PODWIECZOREK

Kisiel z owocami, biszkopt( jaja, mąka- gluten)

Napój : Woda

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

320

524

227

1071

Białko( g)

15

20

12

47

Tłuszcz (g)

12

17

8

37

Węglowodany(g)

34

72

30

136

Błonnik(g)

3

7

3

13

Wapń(g)

200

155

141

496

Żelazo(mg)

2

2

2

6

Witamina C(mg)

8

48

2

58

Sód(mg)

Sól(mg)

330

500

298

200

364

410

992

1110

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Czwartek 5.05.2022

ŚNIADANIE

Kanapka : pieczywo mieszane mąka - gluten /masło- laktoza/pasztet  (mięso wieprzowe, cebula,  szczypiorek, jaja, gorczyca, seler, mąka- gluten, soja) pomidor/szczypiorek

Napój : herbata z cytryną /herbata /cytryna /

Zupa: Rosół z makaronem( mięso drobiowe, seler, pietruszka, marchewka, por, cebula, jajka, mąka- gluten)

II Danie :Kurczak w sosie bazyliowym z warzywami( brokuł, kalafior) podany z makaronem( mąka – gluten, jajka)

Napój : woda

PODWIECZOREK

Galaretka z truskawkami i biszkoptem( jaja , mąka )

Napój :woda

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

270

510

268

1048

Białko( g)

13

19

14

46

Tłuszcz (g)

6

17

8

31

Węglowodany(g)

41

73

37

151

Błonnik(g)

4

6

4

16

Wapń(g)

133

126

202

461

Żelazo(mg)

3

4

2

9

Witamina C(mg)

14

48

4

66

Sód(mg)

Sól(mg)

446

115

352

200

330

520

1128

835

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Piątek 6.05.2022

ŚNIADANIE

Owsianka ( mleko- laktoza, płatki owsiane górskie)

Kanapka : bułka- gluten /masło- laktoza/ser żółty- laktoza( mleko) /sałata /szczypiorek /

Napój : herbata z cytryną

OBIAD

Zupa: Pomidorowa( bulion drobiowy, seler, pietruszka, marchew, por, cebula)z makaronem jajka mąka- gluten , przyprawy

II Danie

Szpinak w sosie serowym z brokułem i tartym serem ( gluten, laktoza) z makaronem ( jajko, gluten)

Napój : wda

PODWIECZOREK

Babeczki z budyniem( jajka, mąka- gluten, tłuszcz roślinny, mleko-laktoza, budyń- skrobia)

Napój : sok z owoców

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

217

550

304

1071

Białko( g)

15

25

17

57

Tłuszcz (g)

12

16

9

37

Węglowodany(g)

39

73

43

155

Błonnik(g)

1

14

3

18

Wapń(g)

288

170

293

75

Żelazo(mg)

1

5

1

7

Witamina C(mg)

2

32

18

52

Sód(mg)

Sól(mg)

485

813

250

200

400

342

1135

1355

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler, ryby

 

Poniedziałek 9.05.2022

ŚNIADANIE

Płatki z mlekiem ( płatki kukurydziane, mleko- laktoza)

Kanapka :pieczywo mieszane- gluten,/masło- laktoza  /ogórek /rzodkiewka/ szynka drobiowa (mięso drobiowe, przyprawy, seler, gorczyca, soja)

Napój : herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : Ziemniaczana  z warzywami i ziołami, na maślance- laktoza z wędzonką

II Danie : Klopsy w sosie koperkowym z marchewką  groszkiem ( mięso wieprzowe, cebula, jajka, mleko- laktoza, bułka tarta- gluten)

 ( tłuszcz roślinny), ryż

Napój : woda

PODWIECZOREK

Kisiel z owocami, biszkopt( jaja, mąka- gluten)

Napój : Woda

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

320

524

227

1071

Białko( g)

15

20

12

47

Tłuszcz (g)

12

17

8

37

Węglowodany(g)

34

72

30

136

Błonnik(g)

3

7

3

13

Wapń(g)

200

155

141

496

Żelazo(mg)

2

2

2

6

Witamina C(mg)

8

48

2

58

Sód(mg)

Sól(mg)

330

500

298

200

364

410

992

1110

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Wtorek 10.05.2022

ŚNIADANIE

Kanapka : pieczywo mieszane mąka - gluten /masło- laktoza/pasztet  (mięso wieprzowe, cebula,  szczypiorek, jaja, gorczyca, seler, mąka- gluten, soja) pomidor/szczypiorek

Napój : herbata z cytryną /herbata /cytryna /

Zupa: Rosół z makaronem( mięso drobiowe, seler, pietruszka, marchewka, por, cebula, jajka, mąka- gluten)

II Danie :Kurczak w sosie ziołowym z warzywami( brokuł, kalafior) podany z makaronem( mąka – gluten, jajka)

Napój : woda

PODWIECZOREK

Galaretka z truskawkami i biszkoptem( jaja , mąka )

Napój :woda

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

270

510

268

1048

Białko( g)

13

19

14

46

Tłuszcz (g)

6

17

8

31

Węglowodany(g)

41

73

37

151

Błonnik(g)

4

6

4

16

Wapń(g)

133

126

202

461

Żelazo(mg)

3

4

2

9

Witamina C(mg)

14

48

4

66

Sód(mg)

Sól(mg)

446

115

352

200

330

520

1128

835

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Środa 11.05.2022

ŚNIADANIE

Zupa mleczna z makaronem( mleko- laktoza, jaja kurze, mąka- gluten)

Kanapka : pieczywo mieszane /masło/szynka wieprzowa( mięso wieprzowe, skrobia, białko sojowe, przyprawy),jajko, ogórek kiszony, rzodkiewka,

Napój : herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : Kapuśniak z słodkiej kapusty z warzywami i ziemniakami ( kapusta, marchewka, seler, por, pietruszka, pomidory, natki warzyw koper i pietruszka)

II Danie: Mięso mielone ( jaja, pieczywo pszenne, gluten, )faszerowane kapustą w sosie pomidorowym, ziemniaki z koperkiem

Napój : woda

PODWIECZOREK

Serek waniliowy z pieczywem razowym( mąka, mleko)

Napój : woda

Owoce sezonowe ( jabłka)

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

Podwieczorek

Energia kcal

377

489

260

1126

Białko( g)

20

18

16

54

Tłuszcz (g)

14

18

11

43

Węglowodany(g)

38

73

24

135

Błonnik(g)

2

8

1

11

Wapń(g)

248

252

233

733

Żelazo(mg)

2

4

2

8

Witamina C(mg)

7

47

9

63

Sód(mg)

Sól(mg)

330

625

240

180

221

354

791

1159

 

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Czwartek 12.05. 2022

ŚNIADANIE

Kanapka : pieczywo mieszane/( mąka pszenna, gluten)szynka drobiowa( mięso drobiowe, przyprawy, gorczyca, może zawierać gluten) /sałata /ogórek świeży /masło

Napój : herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : jarzynowa na ryżu( mięso z ud kurczaka bez skóry, brokuł, kalafior, marchewka, seler, fasolka szparagowa, por, pietruszka, koperek, ryż)

II Danie,

Spaghetti bolognese z makaronem( mąka pszenna/ gluten) i tartym serem( laktoza)( mięso mielone wieprzowe,przyprawy

seler, marchewka, pietruszka, oregano, mąka, pomidory, oregano)

Napój : woda

PODWIECZOREK

Babeczki z budyniem( mąka , gluten/jajka, mleko, laktoza, budyń, masło )

Napój : woda

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

Podwieczorek

Energia kcal

236

495

240

971

Białko( g)

11

21

11

43

Tłuszcz (g)

7

19

5

31

Węglowodany(g)

34

69

42

145

Błonnik(g)

2

11

5

18

Wapń(g)

173

101

249

523

Żelazo(mg)

2

4

2

8

Witamina C(mg)

1

39

36

76

Sód(mg)

Sól(mg)

336

840

352

150

117

295

633

1285

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Piątek 13.05.2022

ŚNIADANIE

Owsianka( mleko,laktoza/ płatki owsiane górskie)

Kanapka /pieczywo mieszane- gluten/ masło- laktoza/ ser- laktoza/ rzodkiewka/ papryka czerwona/

Napój: napar z herbaty owocowej

OBIAD

Zupa : Ogórkowa z ziemniakami( ogórki kiszone, marchewka , por, seler, ziemniaki, śmietana- laktoza, koperek)

II Danie: Ryba w panierce pieczona( jajka , bułka tarta), ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty świeżej( marchewka, kapusta, jabłko, olej rzepakowy)

Napój : woda

Podwieczorek

Kasza manna z musem owocowym( kasza manna - gluten , mleko- laktoza, truskawki)

Woda

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

320

496

207

1023

Białko( g)

12

22

11

45

Tłuszcz (g)

12

18

10

40

Węglowodany(g)

40

72

24

136

Błonnik(g)

4

10

3

19

Wapń(g)

219

120

255

594

Żelazo(mg)

2

3

2

7

Witamina C(mg)

14

48

9

71

Sód(mg)

Sól(mg)

440

850

200

    150

350

560

1000

1560

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler, ryby

 

Poniedziałek 16.05.2022

ŚNIADANIE

Płatki kukurydziane z mlekiem- laktoza

Kanapka : pieczywo mieszane- gluten /masło- laktoza/pieczona pierś z indyka(gluten, gorczyca)/papryka czerwona/sałata/, ogórek kiszony

Napój : napar czarnej herbaty z cytryną

OBIAD

Zupa : barszcz zabielany( buraki, marchewka , pietruszka, seler, kapusta, koperek, ziemniaki, oliwa z oliwek, sok z cytryny, mąka pełnoziarnista- gluten, śmietana- laktoza

II Danie

Gulasz – szynka w sosie własnym( mięso wieprzowe, mąka- gluten , przyprawy) kasza gryczana, surówka z kiszonego ogórka i kapusty ( olej rzepakowy) i papryki

Napój : woda

PODWIECZOREK

 Budyń malinowy( gluten- mleko- laktoza) z musem truskawkowym

Napój :woda

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

323

484

229

1036

Białko( g)

15

24

17

56

Tłuszcz (g)

13

20

9

42

Węglowodany(g)

38

68

22

128

Błonnik(g)

2

10

2

14

Wapń(g)

250

98

211

559

Żelazo(mg)

1

3

1

5

Witamina C(mg)

12

58

1

71

Sód(mg)

Sól(mg)

317

379

204

220

572

430

1093

1029

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Wtorek 17.05.2022

ŚNIADANIE

Kanapka : Pieczywo mieszane -gluten /masło- laktoza/polędwica sopocka( gluten, gorczyca, soja) pomidor/ sałata/rzodkiewka

Napój : kakao ( mleko- laktoza)

OBIAD

Zupa : Rosół z makaronem( mięso drobiowe, seler, pietruszka, marchewka, por, cebula)  z makaronem jajka, mąka- gluten), przyprawy

II DANIE

Pulpeciki z indyka w sosie pieczarkowym ( mięso drobiowe, marchewka, seler, por, pieczarki, śmietana- laktoza, mąka pełnoziarnista- gluten, marchewka)  z makaronem ( jaja , gluten)

Napój : woda

PODWIECZOREK

 Ciasto Czekoladowy murzynek ( jajka, mąka- gluten, tłuszcz roślinny ,mleko- laktoza, kakao)

Napój : woda

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

316

520

268

1104

Białko( g)

15

21

9

45

Tłuszcz (g)

13

17

15

45

Węglowodany(g)

34

69

24

127

Błonnik(g)

3

14

3

20

Wapń(g)

270

223

142

635

Żelazo(mg)

1

5

2

8

Witamina C(mg)

5

59

28

92

Sód(mg)

Sól(mg)

500

229

210

115

58

343

815

687

 

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Środa 18.05.2022

ŚNIADANIE

Zupa mleczna z makaronem( mleko- laktoza, jaja, mąka- gluten)

Kanapka : pieczywo mieszane- gluten/masło- laktoza/pasztet drobiowy (mięso drobiowo – wieprzowe), cebula,  szczypiorek, jaja ,gorczyca, seler, mąka- gluten)  z warzywami (pomidor, szczypiorek)

Napój : napar z herbaty owocowej

OBIAD

Zupa : Krupnik , z warzywami i ziołami ( kasza jęczmienna wiejska- gluten, marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, ziemniaki, śmietana- laktoza)

II Danie

Kolet z mielonego mięsa panierowany ( mięso wieprzowe, mąka - gluten, cebula, jajka) ziemniaki gotowane z koperkiem, surówka z gotowanych buraczków, przyprawy

Napój : woda

PODWIECZOREK

Racuchy z jabłkiem( jajka, mleko- laktoza, maślanka- laktoza, drożdże, mąka- gluten, tłuszcz roślinny,) jabłka

Sok z owoców

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

340

520

254

1114

Białko( g)

13

23

15

51

Tłuszcz (g)

12

16

9

37

Węglowodany(g)

55

73

32

160

Błonnik(g)

6

7

2

15

Wapń(g)

248

75

194

517

Żelazo(mg)

3

4

2

9

Witamina C(mg)

7

25

2

34

Sód(mg)

Sól(mg)

443

201

185

190

365

615

1103

1006

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Czwartek 19.05.2022

ŚNIADANIE

Kanapka :  pieczywo mieszane- gluten/masło laktoza /ser- laktoza /jajko/ ogórek kiszony/ rzodkiewka/ cebula

Napój : herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : pomidorowa z makaronem (marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, przecier pomidorowy, jajka , mąka- gluten, tłuszcz roślinny, śmietana- laktoza)

II Danie

Chrupiący owsiany kurczak ( mięso drobiowe, płatki kukurydziane, płatki owsiane górskie jajka, mleko- laktoza), ziemniaki gotowane , surówka z kapusty świeżej, marchewki i jabłka

Napój :woda

PODWIECZOREK

Szarlotka na cieście razowym z cynamonem/ jaja kurze, mąka razowa – gluten, łubin, soja, gorczyca, orzechy, masło – laktoza/

woda

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

Podwieczorek

Energia kcal

311

520

228

1059

Białko( g)

12

18

15

45

Tłuszcz (g)

11

18

12

41

Węglowodany(g)

38

72

23

133

Błonnik(g)

2

5

3

10

Wapń(g)

232

155

197

584

Żelazo(mg)

1

3

1

5

Witamina C(mg)

2

26

27

55

Sód(mg)

Sól(mg)

88

232

534

215

392

680

692

1127

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Piątek 20.05.2022

ŚNIADANIE

Owsianka( mleko - laktoza, płatki owsiane górskie- gluten)

Kanapka: pieczywo mieszane- gluten, /masło- laktoza/ser żółty- laktoza/papryka czerwona/sałata

Napój : herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : kapuśniak z świeżej kapusty z warzywami i koperkiem ( kapusta, ziemniaki, marchewka, seler, por, koperek nać, tłuszcz roślinny)

II Danie

Filet z dorsza panierowany( jajka, mleko- laktoza, bułka tarta- gluten) ziemniaki gotowane z koperkiem, marchewka z groszkiem(tłuszcz roślinny i przyprawy

Napój : woda

PODWIECZOREK

Koktajl truskawkowy z  biszkoptem( jogurt naturalny- laktoza, maślanka- laktoza, truskawki, biszkopt-jajka, mąka pszenna- gluten)

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

342

505

283

1130

Białko( g)

15

25

16

56

Tłuszcz (g)

10

17

16

43

Węglowodany(g)

52

73

28

153

Błonnik(g)

4

6

4

14

Wapń(g)

225

134

305

664

Żelazo(mg)

2

3

3

8

Witamina C(mg)

12

33

8

53

Sód(mg)

Sól(mg)

398

830

180

115

387

450

1127

1395

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler, ryby

 

Poniedziałek 23.05.2022

ŚNIADANIE

Zupa mleczna ( mleko- laktoza, jaja, mąka-gluten)

Kanapka :pieczywo mieszane- gluten, masło- latoza , pasztet z szczypiorkiem( mięso wieprzowe, cebula,  szczypiorek, jaja gorczyca, seler, mąka- gluten )  pomidor, papryka

Napój : herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : fasolowa z warzywami( fasolka szparagowa, ziemniaki, marchewka, seler, por , koper nać, pietruszka ziemniaki, cebula ,tłuszcz roślinny)

II Danie

Bitki z szynki wieprzowe z warzywami( mięso wieprzowe, śmietana - laktoza cebula, papryka, koperek, mąka- gluten) kasza pęczak- gluten, buraczki

Napój : woda

PODWIECZOREK

Racuchy z jabłkiem

Napój : sok z owoców

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

326

520

360

1206

Białko( g)

15

25

15

55

Tłuszcz (g)

10

15

12

37

Węglowodany(g)

44

80

67

191

Błonnik(g)

4

15

5

24

Wapń(g)

285

170

270

725

Żelazo(mg)

5

4

3

12

Witamina C(mg)

2

45

7

54

Sód(mg)

Sól(mg)

280

700

500

120

160

340

940

1160

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Wtorek 24.05.2022

ŚNIADANIE

Kanapka : pieczywo mieszane- gluten z szynką wieprzową ( mięso wieprzowe, przyprawy- soja, gorczyca, seler)i pomidorem ,szczypiorek, sałata

Napój : napar z herbaty owocowej

OBIAD

Zupa : ogórkowa (wywar warzywny, ogórki , marchewka, seler, ziemniaki , pietruszka, koperek, śmietanka- laktoza, jogurt naturalny- laktoza)

II Danie

Pulpety w sosie pomidorowym( przyprawy, przecier pomidorowy, mąka pełnoziarnista- gluten, jaja, mleko - laktoza), ziemniaki,  buraczki

Napój :woda

PODWIECZOREK

Ciasto drożdżowe z owocami ( mleko- laktoza, jaja, mąka-gluten, drożdże, tłuszcz roślinny)

Napój : woda

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

376

530

267

1173

Białko( g)

17

20

19

56

Tłuszcz (g)

14

16

8

38

Węglowodany(g)

50

72

33

155

Błonnik(g)

5

10

4

19

Wapń(g)

275

118

302

695

Żelazo(mg)

3

3

1

5

Witamina C(mg)

4

19

20

43

Sód(mg)

Sól(mg)

340

508

315

190

267

258

919

956

 

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Środa 25.05.2022

ŚNIADANIE

Zupa mleczna z makaronem( mleko- laktoza, jaja, mąka- gluten)

Kanapka : Pieczywo mieszane- gluten /masło- laktoza /schab pieczony( przyprawy , seler, gluten) /sałata /pomidor / cebula

Napój : Herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : Jarzynowa  (wywar z ud kurczaka bez skóry- przyprawy, brokuł, kalafior, marchewka, seler, fasolka szparagowa, por, pietruszka, koperek, ziemniaki)

II Danie

Indyk z kalafiorem w śmietanowym sosie( filet z indyka, kalafior, marchewka, pietruszka nać, śmietana- laktoza, mąka- gluten,  przyprawy) i ryż

Napój : woda

PODWIECZOREK

Budyń wanilinowy z musem owocowym ( mleko- laktoza) , budyń w proszku ( skrobia), mix owoców

woda

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

368

490

172

1030

Białko( g)

17

23

7

47

Tłuszcz (g)

16

18

4

38

Węglowodany(g)

38

65

30

133

Błonnik(g)

3

6

2

11

Wapń(g)

327

144

236

707

Żelazo(mg)

2

4

1

7

Witamina C(mg)

3

86

22

111

Sód(mg)

Sól(mg)

615

538

353

163

97

243

1065

944

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Czwartek 26.05.2022

ŚNIADANIE

Kanapka :pieczywo mieszane- gluten /pasztet drobiowy z szczypiorkiem (mięso drobiowo-  wieprzowe, cebula,  szczypiorek, jaja, gorczyca, seler, mąka - gluten) pomidor/

Napój : herbata owocowa

Zupa : barszcz ukraiński z fasolą i warzywami( buraczki, fasola, kapusta, marchewka, seler, tłuszcz roślinny, śmietanka- laktoza, pietruszka, przyprawy)

II Danie

Panierowana pierś z kurczaka pieczona / pierś z kurczaka, mąka – gluten, jajka, mleko uht 3,5%- laktoza ,bułka tarta- gluten, przyprawy – mogą zawierać seler, łubin , gorczycę i soję

Ziemniaki tłuczone

Surówka z kapusty białej, marchwi, kukurydzy z majonezem /kapusta świeża biała, cebula, marchew, kukurydza, majonez( jaja , olej rzepakowy,  woda, ocet spirytusowy, cukier, musztarda- gorczyca) cukier , sól pieprz, sok z cytryny, pieprz naturalny , koperek

Napój : woda

PODWIECZOREK

Strudel z twarogiem i rodzynkami ( jajka, mąka- gluten, mleko- laktoza, rodzynki, twaróg- laktoza 18%)

Napój : sok z owoców

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

Podwieczorek

Energia kcal

340

515

318

1233

Białko( g)

17

19

15

51

Tłuszcz (g)

13

17

9

39

Węglowodany(g)

44

65

44

153

Błonnik(g)

7

4

3

14

Wapń(g)

165

100

292

557

Żelazo(mg)

5

3

1

9

Witamina C(mg)

4

10

64

78

Sód(mg)

Sól(mg)

342

550

287

230

 

157

393

786

1173

 

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Piątek 27.05.2022

ŚNIADANIE

Owsianka ( mleko- laktoza, płatki owsiane górskie)

Kanapka : bułka- gluten /masło- laktoza/ser żółty- laktoza( mleko) /sałata /szczypiorek /

Napój : herbata z cytryną

OBIAD

Zupa: Rosół ( udka z kurczaka, seler, pietruszka, marchew, por, cebula)z makaronem jajka mąka- gluten , przyprawy

II Danie

Filet rybny panierowany ( bułka tarta- gluten, jajka, mleko- laktoza) , ziemniaki gotowane, surówka z marchewki ( marchewka, jabłko )

Napój : wda

PODWIECZOREK

Babeczki z budyniem( jajka, mąka- gluten, tłuszcz roślinny, mleko-laktoza, budyń- skrobia)

Napój : sok z owoców

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

217

550

304

1071

Białko( g)

15

25

17

57

Tłuszcz (g)

12

16

9

37

Węglowodany(g)

39

73

43

155

Błonnik(g)

1

14

3

18

Wapń(g)

288

170

293

75

Żelazo(mg)

1

5

1

7

Witamina C(mg)

2

32

18

52

Sód(mg)

Sól(mg)

485

813

250

200

400

342

1135

1355

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler, ryby

 

Poniedziałek 30.05.2022

ŚNIADANIE

Owsianka ( mleko- laktoza , płatki owsiane górskie)

Kanapka : pieczywo mieszane- gluten/szynka drobiowa( przyprawy, gluten, gorczyca, soja) sałata /ogórek świeży /masło- laktoza

Napój : herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : krupnik ( kasza jęczmienna wiejska- gluten, ziemniaki, marchewka, seler, pietruszka nać , śmietana- laktoza, tłuszcz roślinny)

II Danie

 Makaron z sosem bolońskim- gluten i tartym serem- laktoza( mięso mielone wieprzowe seler, marchewka, pietruszka, oregano, mąka- gluten ,jajka,  pomidory, oregano)

Napój : sok

PODWIECZOREK

Serek waniliowy z biszkoptem (mleko- laktoza, jaja, mąka- gluten)

Napój : woda

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

236

480

240

956

Białko( g)

11

26

11

48

Tłuszcz (g)

7

19

5

31

Węglowodany(g)

34

69

42

145

Błonnik(g)

2

11

5

18

Wapń(g)

173

101

249

523

Żelazo(mg)

2

4

2

8

Witamina C(mg)

1

39

36

76

Sód(mg)

Sól(mg)

336

640

180

120

117

295

633

1055

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Wtorek 31.05.2022

ŚNIADANIE

Kanapka: pieczywo mieszane- gluten, masło- laktoza ,szynka wieprzowa ( mięso wieprzowe, przyprawy, seler, gorczyca)/ser - laktoza /rzodkiewka / ogórek

Napój : kakao ( mleko- laktoza, kakao)

OBIAD

Zupa : pomidorowa z makaronem(bulion rosołowy, marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, przecier pomidorowy, jajka , mąka- gluten, tłuszcz roślinny, śmietana- laktoza)

II Danie

Grillowana pierś z kurczaka( przyprawy mogą zwierać gluten i seler) ziemniaki gotowane z koperkiem, surówka z marchewki i kapusty

Napój : woda

PODWIECZOREK

Ciasto marchewkowe( jajka, mleko- laktoza, kakao, mąka- gluten, tłuszcz roślinny, marchewka, przyprawa do piernika)

Owoce sezonowe

Napój : woda

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

323

525

220

1068

Białko( g)

15

20

5

40

Tłuszcz (g)

12

16

10

38

Węglowodany(g)

39

74

24

137

Błonnik(g)

3

6

3

12

Wapń(g)

224

220

56

500

Żelazo(mg)

2

2

1

5

Witamina C(mg)

2

5

2

9

Sód(mg)

Sól(mg)

478

595

300

180

59

148

837

923

 

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Napisz do nas: smacznesierakowice@wp.pl