Jadłospis tygodniowy



Poniedziałek  3.01. 2022

ŚNIADANIE

Owsianka( płatki owsiane górskie, mleko)

Kanapka : pieczywo mieszane/szynka drobiowa( mięso drobiowe, przyprawy, gorczyca, może zawierać gluten) /sałata /ogórek świeży /masło

Napój : herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : jarzynowa na ryżu( brokuł, kalafior, marchewka, seler, fasolka szparagowa, por, pietruszka, koperek, ryż)

II Danie,

Spaghetti bolognese z makaronem i tartym serem( mięso mielone wieprzowe,

seler, marchewka, pietruszka, oregano, mąka, pomidory, oregano)

 

Napój : woda

PODWIECZOREK

Babeczki z budyniem( mąka , jajka, mleko, budyń, masło )

Napój : woda

 

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

236

495

240

971

Białko( g)

11

21

11

43

Tłuszcz (g)

7

19

5

31

Węglowodany(g)

34

69

42

145

Błonnik(g)

2

11

5

18

Wapń(g)

173

101

249

523

Żelazo(mg)

2

4

2

8

Witamina C(mg)

1

39

36

76

Sód(mg)

Sól(mg)

336

840

352

150

117

295

633

1285

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Wtorek 4.01.2022

ŚNIADANIE

Kanapka : pieczywo mieszane /masło/pasztet drobiowy (mięso wieprzowe, cebula,  szczypiorek, jaja, gorczyca, seler, mąka) pomidor/szczypiorek

Napój : herbata z cytryną /herbata /cytryna /

OBIAD

Rosół z makaronem( mięso drobiowe, seler, pietruszka, marchewka, por, cebula, jajka, mąka)

                                                                     II Danie

Mięso mielone faszerowane kapustą w sosie pomidorowym ( mięso wieprzowe, kapusta, jajka, bułka tarta, mąka , przyprawy) poddane z ziemniakami gotowanymi i koperkiem

Napój : woda

PODWIECZOREK

Galaretka z owocami i biszkoptem( jaja , mąka )

Napój :woda

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

270

510

268

1048

Białko( g)

13

19

14

46

Tłuszcz (g)

6

17

8

31

Węglowodany(g)

41

73

37

151

Błonnik(g)

4

6

4

16

Wapń(g)

133

126

202

461

Żelazo(mg)

3

4

2

9

Witamina C(mg)

14

48

4

66

Sód(mg)

Sól(mg)

446

115

352

200

330

520

1128

835

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Środa 5.01.2022

ŚNIADANIE

Płatki kukurydziane z mlekiem( mleko)

Kanapka : pieczywo mieszane /masło/pasta  z  jajek, twarożku, rzodkiewki, szczypiorku, ogórek

Napój :kakao ( mleko , kakao)

OBIAD

Zupa : Kapuśniak z kiszonej kapusty z warzywami i ziemniakami ( kapusta, marchewka, seler, por, pietruszka, natki warzyw koper i pietruszka)

 

Kurczak w sosie śmietanowo- serowym z pietruszką i makaronem( mięso drobiowe, , marchewka, seler nać, kalafior,  śmietana, ser, mąka, jajka)

Napój : woda

PODWIECZOREK

Serek waniliowy z pieczywem razowym( mąka, mleko)

Napój : woda

Owoce sezonowe

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

377

489

260

1126

Białko( g)

20

18

16

54

Tłuszcz (g)

14

18

11

43

Węglowodany(g)

38

73

24

135

Błonnik(g)

2

8

1

11

Wapń(g)

248

252

233

733

Żelazo(mg)

2

4

2

8

Witamina C(mg)

7

47

9

63

Sód(mg)

Sól(mg)

330

625

240

180

221

354

791

1159

 

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Piątek 7.01.2022

ŚNIADANIE

Owsianka( mleko, płatki owsiane górskie)

Kanapka /pieczywo mieszane/ masło/ ser/ rzodkiewka/ papryka czerwona/

Napój: napar z herbaty owocowej

OBIAD

Zupa : warzywna z brukselką( brukselka, marchewka , por, seler, ziemniaki, fasolka, śmietana)

II Danie: Ryba w panierce pieczona( jajka , bułka tarta), ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty( marchewka, kapusta, jabłko, olej rzepakowy)

 

Napój : woda

Podwieczorek

Kasza manna z musem owocowym( kasza manna , mleko, truskawki)

Woda

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

320

496

207

1023

Białko( g)

12

22

11

45

Tłuszcz (g)

12

18

10

40

Węglowodany(g)

40

72

24

136

Błonnik(g)

4

10

3

19

Wapń(g)

219

120

255

594

Żelazo(mg)

2

3

2

7

Witamina C(mg)

14

48

9

71

Sód(mg)

Sól(mg)

440

850

200

    150

350

560

1000

1560

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler, ryby

 

 

Poniedziałek 10.01.2022

ŚNIADANIE

Płatki kukurydziane z mlekiem

Kanapka : pieczywo mieszane /masło/pieczona pierś z indyka(gluten, gorczyca)/papryka czerwona/sałata/

Napój : napar czarnej herbaty z cytryną

OBIAD

Zupa : barszcz zabielany( buraki, marchewka , pietruszka, seler, kapusta koperek, ziemniaki, oliwa z oliwek, sok z cytryny, mąka pełnoziarnista)

II Danie

Karkówka w sosie własnym( mięso wieprzowe, mąka , przyprawy) kasza gryczana, surówka z kiszonego ogórka i kapusty ( olej rzepakowy)

 

Napój : woda

PODWIECZOREK

Jogurt z owocami i biszkoptem( jaja, mąka, mleko)

Napój :woda

 

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

323

484

229

1036

Białko( g)

15

24

17

56

Tłuszcz (g)

13

20

9

42

Węglowodany(g)

38

68

22

128

Błonnik(g)

2

10

2

14

Wapń(g)

250

98

211

559

Żelazo(mg)

1

3

1

5

Witamina C(mg)

12

58

1

71

Sód(mg)

Sól(mg)

317

379

204

220

572

430

1093

1029

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

Wtorek 11.01

ŚNIADANIE

Kanapka : Pieczywo mieszane /masło/polędwica sopocka( gluten, gorczyca, soja) pomidor/ sałata/rzodkiewka

Napój : kakao ( mleko)

OBIAD

Zupa : Rosół z makaronem( mięso drobiowe, seler, pietruszka, marchewka, por, cebula, jajka, mąka)

II DANIE

Pulpeciki z indyka w sosie pieczarkowym ( mięso drobiowe, marchewka, seler, por, pieczarki, śmietana, mąka pełnoziarnista, marchewka) ziemniaki z koperkiem

Napój : woda

PODWIECZOREK

Czekoladowy murzynek ( jajka, mąka, tłuszcz roślinny ,mleko, kakao)

Napój : woda

 

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

316

520

268

1104

Białko( g)

15

21

9

45

Tłuszcz (g)

13

17

15

45

Węglowodany(g)

34

69

24

127

Błonnik(g)

3

14

3

20

Wapń(g)

270

223

142

635

Żelazo(mg)

1

5

2

8

Witamina C(mg)

5

59

28

92

Sód(mg)

Sól(mg)

500

229

210

115

58

343

815

687

 

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

Środa 12.01

ŚNIADANIE

Zupa mleczna z makaronem( mleko, jaja, mąka)

Kanapka : pieczywo mieszane/masło/pasztet drobiowy (mięso wieprzowe, cebula,  szczypiorek, jaja ,gorczyca, seler, mąka)  z warzywami (pomidor, szczypiorek)

Napój : napar z herbaty owocowej

OBIAD

Zupa : Krupnik , z warzywami i ziołami ( kasza jęczmienna wiejska, marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, ziemniaki, śmietana)

II Danie

Kotlet mielony  wieprzowy – panierowany ( mięso wieprzowe , jajka , bułka tarta, mleko, cebula) ziemniaki gotowane z koperkiem, surówka z gotowanych buraczków

Napój : woda

PODWIECZOREK

Racuchy z jabłkiem( jajka, mleko, maślanka, drożdże, mąka, tłuszcz roślinny,)

Sok z owoców

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

340

520

254

1114

Białko( g)

13

23

15

51

Tłuszcz (g)

12

16

9

37

Węglowodany(g)

55

73

32

160

Błonnik(g)

6

7

2

15

Wapń(g)

248

75

194

517

Żelazo(mg)

3

4

2

9

Witamina C(mg)

7

25

2

34

Sód(mg)

Sól(mg)

443

201

185

190

365

615

1103

1006

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

 

 

Czwartek 13.01

ŚNIADANIE

 

Kanapka :  pieczywo mieszane/masło /ogórek świeży /ser twarogowy półtłusty /rzodkiewka /cebula

Napój : herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : pomidorowa z makaronem (marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, przecier pomidorowy, jajka , mąka, tłuszcz roślinny, śmietana)

II Danie

Chrupiący owsiany kurczak ( mięso drobiowe, płatki kukurydziane, płatki owsiane górskie jajka, mleko), ziemniaki gotowane , surówka z kapusty, marchewki i jabłka

Napój :woda

PODWIECZOREK

Budyń z musem owocowym( mleko, budyń w proszku , mieszanka owoców)

woda

 

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

311

520

228

1059

Białko( g)

12

18

15

45

Tłuszcz (g)

11

18

12

41

Węglowodany(g)

38

72

23

133

Błonnik(g)

2

5

3

10

Wapń(g)

232

155

197

584

Żelazo(mg)

1

3

1

5

Witamina C(mg)

2

26

27

55

Sód(mg)

Sól(mg)

88

232

534

215

392

680

692

1127

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Piątek 14.01

ŚNIADANIE

Owsianka( mleko , płatki owsiane górskie)

Kanapka: pieczywo mieszane/masło/ser żółty/papryka czerwona/sałata

Napój : herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : kapuśniak z świeżej kapusty z warzywami i koperkiem ( kapusta, ziemniaki, marchewka, seler, por, koperek nać, tłuszcz roślinny)

II Danie

Filet z dorsza panierowany( jajka, mleko, bułka tarta) ziemniaki gotowane z koperkiem, marchewka z groszkiem(tłuszcz roślinny i przyprawy)

Napój : woda

PODWIECZOREK

Koktajl truskawkowy z  biszkoptem( jogurt naturalny, maślanka, owoce, biszkopt-jajka, mąka)

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

342

505

283

1130

Białko( g)

15

25

16

56

Tłuszcz (g)

10

17

16

43

Węglowodany(g)

52

73

28

153

Błonnik(g)

4

6

4

14

Wapń(g)

225

134

305

664

Żelazo(mg)

2

3

3

8

Witamina C(mg)

12

33

8

53

Sód(mg)

Sól(mg)

398

830

180

115

387

450

1127

1395

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler, ryby

 

 

 

Poniedziałek 17.01

ŚNIADANIE

Płatki z mlekiem ( płatki kukurydziane, mleko)

Kanapka :Pieczywo mieszane/masło /polędwiczka z indyka( gorczyca , gluten) ogórek kiszony( seler)

Napój : Herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : Pomidorowa z makaronem(marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, przecier pomidorowy, jajka , mąka, tłuszcz roślinny, śmietana)

 

II Danie

Pulpeciki z mielonego mięsa z warzywami- mini marchewką ,brokułem i koperkiem  ( mięso wieprzowe, jajka,  marchewka, cebula, brokuł, koperek, śmietana)                          

kasza pęczak

Napój : woda

PODWIECZOREK

                                                 Kisiel cytrynowy z jabłkiem i biszkoptem ( jajka, mąka)

Napój : woda

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

360

530

289

1179

Białko( g)

13

19

12

44

Tłuszcz (g)

14

20

9

43

Węglowodany(g)

41

70

43

154

Błonnik(g)

2

8

8

18

Wapń(g)

255

75

173

503

Żelazo(mg)

3

4

2

9

Witamina C(mg)

8

18

15

41

Sód(mg)

Sól(mg)

463

460

195

200

125

311

938

     971

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Wtorek 18.01

ŚNIADANIE

Kanapka : pieczywo mieszane z szynką wieprzową ( mięso wieprzowe, przyprawy- soja, gorczyca, seler)i pomidorem ,szczypiorek

Napój : napar z herbaty owocowej

OBIAD

Zupa : ogórkowa ( ogórki , marchewka, seler, ziemniaki , pietruszka, koperek, śmietanka)

II Danie

Sznycle z szynki wieprzowej w sosie własnym( przyprawy, mąka pełnoziarnista), ziemniaki gotowane,  buraczki

Napój :woda

PODWIECZOREK

Ciasto drożdżowe z owocami ( mleko, jaja, mąka, drożdże, tłuszcz roślinny)

Napój : woda

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

376

530

267

1173

Białko( g)

17

20

19

56

Tłuszcz (g)

14

16

8

38

Węglowodany(g)

50

72

33

155

Błonnik(g)

5

10

4

19

Wapń(g)

275

118

302

695

Żelazo(mg)

3

3

1

5

Witamina C(mg)

4

19

20

43

Sód(mg)

Sól(mg)

340

508

315

190

267

258

919

956

 

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Środa 19.01

ŚNIADANIE

Zupa mleczna z makaronem( mleko, jaja, mąka)

Kanapka : Pieczywo mieszane /masło /schab pieczony( przyprawy , seler, gluten) /sałata /pomidor /

Napój : Herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : Jarzynowa  ( brokuł, kalafior, marchewka, seler, fasolka szparagowa, por, pietruszka, koperek, ziemniaki)

 

II Danie

Indyk z kalafiorem w śmietanowym sosie( filet z indyka, kalafior, marchewka, pietruszka nać, śmietana, mąka,  przyprawy) i ziemniaki gotowane z koperkiem

Napój : woda

PODWIECZOREK

Budyń wanilinowy z musem owocowym ( mleko , budyń w proszku, mix owoców)

woda

 

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

368

490

172

1030

Białko( g)

17

23

7

47

Tłuszcz (g)

16

18

4

38

Węglowodany(g)

38

65

30

133

Błonnik(g)

3

6

2

11

Wapń(g)

327

144

236

707

Żelazo(mg)

2

4

1

7

Witamina C(mg)

3

86

22

111

Sód(mg)

Sól(mg)

615

538

353

163

97

243

1065

944

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Czwartek 20.01

ŚNIADANIE

Kanapka :pieczywo mieszane /pasztet drobiowy z szczypiorkiem (mięso wieprzowe, cebula,  szczypiorek, jaja, gorczyca, seler, mąka ) pomidor/ papryka

Napój : herbata owocowa

OBIAD

Zupa : barszcz ukraiński z fasolą i warzywami( buraczki, fasola, kapusta, marchewka, seler, tłuszcz roślinny, śmietanka, pietruszka, przyprawy)

II Danie

Schab duszony w sosie własnym z warzywami ( marchewka, seler ,fasolka szparagowa i pietruszka) i  kaszą gryczaną,

Napój : woda

PODWIECZOREK

Strudel z twarogiem i rodzynkami ( jajka, mąka, mleko, rodzynki, twaróg 18%)

Napój : sok z owoców

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

340

515

318

1233

Białko( g)

17

19

15

51

Tłuszcz (g)

13

17

9

39

Węglowodany(g)

44

65

44

153

Błonnik(g)

7

4

3

14

Wapń(g)

165

100

292

557

Żelazo(mg)

5

3

1

9

Witamina C(mg)

4

10

64

78

Sód(mg)

Sól(mg)

342

550

287

230

 

157

393

786

1173

 

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Piątek 21.01

ŚNIADANIE

Owsianka ( mleko, płatki owsiane górskie)

Kanapka : bułka /masło/ser żółty( mleko) /sałata /szczypiorek /

Napój : herbata z cytryną

OBIAD

Zupa: kapuśniak  z kaszą i ziemniakami ( kiszona kapusta, kasza jęczmienna wiejska, ziemniaki, marchewka, por, seler, nać pietruszki, pomidory pelati, majeranek)

II Danie

Filet rybny panierowany ( bułka tarta, jajka, mleko) , ziemniaki gotowane, surówka z marchewki ( marchewka, jabłko )

Napój : wda

PODWIECZOREK

Kanapka : babeczki z budyniem( jajka, mąka, tłuszcz roślinny, mleko, budyń)

Napój : sok z owoców

 

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

217

550

304

1071

Białko( g)

15

25

17

57

Tłuszcz (g)

12

16

9

37

Węglowodany(g)

39

73

43

155

Błonnik(g)

1

14

3

18

Wapń(g)

288

170

293

75

Żelazo(mg)

1

5

1

7

Witamina C(mg)

2

32

18

52

Sód(mg)

Sól(mg)

485

813

250

200

400

342

1135

1355

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler, ryby

 

Poniedziałek 24.01

ŚNIADANIE

Owsianka ( mleko , płatki owsiane górskie)

Kanapka : pieczywo mieszane/szynka drobiowa( przyprawy, gluten, gorczyca, soja) sałata /ogórek świeży /masło

Napój : herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : krupnik ( kasza jęczmienna wiejska, ziemniaki, marchewka, seler, pietruszka nać , śmietana, tłuszcz roślinny)

II Danie

Spaghetti bolognese z makaronem i tartym serem(( mięso mielone wieprzowe,

seler, marchewka, pietruszka, oregano, mąka ,jajka,  pomidory, oregano)

 

Napój : sok

PODWIECZOREK

Serek waniliowy z biszkoptem (mleko, jaja, mąka)

Napój : woda

 

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

236

480

240

956

Białko( g)

11

26

11

48

Tłuszcz (g)

7

19

5

31

Węglowodany(g)

34

69

42

145

Błonnik(g)

2

11

5

18

Wapń(g)

173

101

249

523

Żelazo(mg)

2

4

2

8

Witamina C(mg)

1

39

36

76

Sód(mg)

Sól(mg)

336

640

180

120

117

295

633

1055

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Wtorek 25.01

ŚNIADANIE

Kanapka: pieczywo mieszane, masło ,szynka wieprzowa ( mięso wieprzowe, przyprawy, seler, gorczyca)/ser ( mleko) /rzodkiewka / ogórek

Napój : kakao ( mleko, kakao)

OBIAD

Zupa : pomidorowa z makaronem((marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, przecier pomidorowy, jajka , mąka, tłuszcz roślinny, śmietana)

II Danie

Grillowana pierś z kurczaka( przyprawy mogą zwierać gluten i seler) ziemniaki gotowane z koperkiem, surówka z marchewki i kapusty

Napój : woda

PODWIECZOREK

Ciasto marchewkowe( jajka, mleko, kakao, mąka, tłuszcz roślinny, marchewka, przyprawa do piernika)

Owoce sezonowe

Napój : woda

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

323

525

220

1068

Białko( g)

15

20

5

40

Tłuszcz (g)

12

16

10

38

Węglowodany(g)

39

74

24

137

Błonnik(g)

3

6

3

12

Wapń(g)

224

220

56

500

Żelazo(mg)

2

2

1

5

Witamina C(mg)

2

5

2

9

Sód(mg)

Sól(mg)

478

595

300

180

59

148

837

923

 

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Środa 26.01

ŚNIADANIE

Zupa mleczna ( mleko, jaja, mąka)

Kanapka :pieczywo mieszane, masło , pasztet z szczypiorkiem( mięso wieprzowe, cebula,  szczypiorek, jaja gorczyca, seler, mąka )  pomidor, papryka

Napój : herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : fasolowa z warzywami( fasolka szparagowa, ziemniaki, marchewka, seler, por , koper nać, pietruszka ziemniaki, cebula ,tłuszcz roślinny)

II Danie

Gulasz  wieprzowy( mięso wieprzowe, cebula, papryka, majeranek) kasza gryczana, buraczki

Napój : woda

PODWIECZOREK

Racuchy z jabłkami ( jajka, mleko, drożdże, mąka)

Napój : sok z owoców

 

 

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

326

520

360

1206

Białko( g)

15

25

15

55

Tłuszcz (g)

10

15

12

37

Węglowodany(g)

44

80

67

191

Błonnik(g)

4

15

5

24

Wapń(g)

285

170

270

725

Żelazo(mg)

5

4

3

12

Witamina C(mg)

2

45

7

54

Sód(mg)

Sól(mg)

280

700

500

120

160

340

940

1160

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

Czwartek 27.01

ŚNIADANIE

Kanapka :  pieczywo mieszane/masło /ogórek świeży /ser twarogowy półtłusty /rzodkiewka

Napój : herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : rosół z makaronem ( mięso drobiowe, seler, pietruszka, marchewka, por, cebula, jajka, mąka)

 

II Danie

Chrupiący owsiany kurczak (mięso drobiowe, płatki kukurydziane, płatki owsiane górskie jajka, mleko), ziemniaki gotowane z koperkiem , surówka z kapusty , marchewki, papryki i kukurydzy

Napój :woda

PODWIECZOREK

Budyń z musem owocowym (mleko, budyń w proszku, mix owoców)

woda

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

311

520

228

1059

Białko( g)

12

18

15

45

Tłuszcz (g)

11

16

12

39

Węglowodany(g)

38

62

23

113

Błonnik(g)

2

5

3

10

Wapń(g)

232

155

197

584

Żelazo(mg)

1

3

1

5

Witamina C(mg)

2

26

27

55

Sód(mg)

Sól(mg)

88

232

212

189

392

314

692

735

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

 

Piątek 28.01

ŚNIADANIE

Owsianka

Kanapka :pieczywo mieszana /masło /papryka czerwona /ogórek świeży , ser ( mleko)

Napój : herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : Grochowa z ziemniakami ( groch cały, ziemniaki, marchewka, cebula, seler, pietruszka, por, majeranek)

II Danie

Ryba panierowana ( jajka, bułka tarta, mleko) , ziemniaki gotowane z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty , marchewki i jabłka

Napój : woda

PODWIECZOREK

Jogurt z owocami i pieczywem razowym( jogurt naturalny , owoce, mąka, soja)

Napój : sok

 

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

350

520

259

1129

Białko( g)

12

20

8

40

Tłuszcz (g)

11

17

10

38

Węglowodany(g)

50

62

40

152

Błonnik(g)

4

8

1

13

Wapń(g)

246

93

242

581

Żelazo(mg)

2

3

1

6

Witamina C(mg)

21

26

12

59

Sód(mg)

Sól(mg)

237

593

559

139

114

285

910

1017

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler, ryby

 

 

Poniedziałek 31.01

ŚNIADANIE

Płatki z mlekiem ( płatki kukurydziane, mleko)

Kanapka :pieczywo mieszane/masło  /ogórek /rzodkiewka/ szynka drobiowa (mięso drobiowe, przyprawy, seler, gorczyca)

Napój : herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : kapuśniak z ziemniakami( kiszona kapusta, kasza jęczmienna wiejska, ziemniaki, marchewka, por, seler, nać pietruszki, pomidory pelati, majeranek)

II Danie : Klopsy w sosie koperkowym ( mięso wieprzowe, cebula, jajka, mleko bułka tarta)

marchewka z groszkiem ( tłuszcz roślinny), ryż

Napój : woda

PODWIECZOREK

Kisiel z owocami, biszkopt( jaja, mąka)

Napój : Woda

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

320

524

227

1071

Białko( g)

15

20

12

47

Tłuszcz (g)

12

17

8

37

Węglowodany(g)

34

72

30

136

Błonnik(g)

3

7

3

13

Wapń(g)

200

155

141

496

Żelazo(mg)

2

2

2

6

Witamina C(mg)

8

48

2

58

Sód(mg)

Sól(mg)

330

500

298

200

364

410

992

1110

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

 

Napisz do nas: smacznesierakowice@wp.pl