Jadłospis dla szkół



26.02.2020  środa

OBIAD

Żurek z włoszczyzną i ziemniakami (seler, gluten)

II Danie

  Warzywne leczo w sosie słodko kwaśnym  z ryżem ( seler, gluten)

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

360

423

289

1072

Białko( g)

13

16

12

41

Tłuszcz (g)

14

15

9

38

Węglowodany(g)

41

70

43

154

Błonnik(g)

2

8

8

18

Wapń(g)

255

75

173

503

Żelazo(mg)

3

4

2

9

Witamina C(mg)

8

18

15

41

Sód(mg)

Sól(mg)

463

1160

350

860

125

311

938

2331

 

27.02.2020 czwartek

OBIAD

Zupa  ogórkowa z ziemniakami( seler, gorczyca)

II Danie

Klopsy smażone( jajka, gluten, mleko) z ziemniakami i surówką z kapusty i pietruszką

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

340

520

254

1114

Białko( g)

13

35

15

63

Tłuszcz (g)

12

32

9

53

Węglowodany(g)

55

44

32

131

Błonnik(g)

6

7

2

15

Wapń(g)

248

75

194

517

Żelazo(mg)

3

4

2

9

Witamina C(mg)

7

25

2

34

Sód(mg)

Sól(mg)

443

1120

295

740

365

915

1103

2775

 

28.02.2020 piątek

OBIAD

Zupa grochowa z włoszczyzną i ziemniakami (seler)

II Danie

Pieczona ryba w panierce, ziemniaki gotowane i surówka z kiszonej kapusty

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

360

423

289

1072

Białko( g)

13

16

12

41

Tłuszcz (g)

14

15

9

38

Węglowodany(g)

41

70

43

154

Błonnik(g)

2

8

8

18

Wapń(g)

255

75

173

503

Żelazo(mg)

3

4

2

9

Witamina C(mg)

8

18

15

41

Sód(mg)

Sól(mg)

463

1160

350

860

125

311

938

2331

 

Poniedziałek 2.03.2020

OBIAD

Zupa: pomidorowa z makaronem

II Danie: Klopsy wieprzowe gotowane z warzywami/kasza pęczak/

                                                                                  

Składniki pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

320

450

230

1000

Białko( g)

15

20

8

43

Tłuszcz (g)

13

18

6

27

Węglowodany(g)

28

70

34

132

Błonnik(g)

2

12

5

19

Wapń(g)

265

135

180

580

Żelazo(mg)

2

4

2

8

Witamina C(mg)

6

40

7

53

Sód(mg)

Sól(mg)

552

1229

212

498

178

470

942

2197

 

Wtorek 3.03.2020

OBIAD

Zupa : Ogórkowa

II Danie

Potrawka z kurczaka, mięso drobiowe, mix warzyw w sosie, ryż

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

330

500

242

1072

Białko( g)

14

18

10

42

Tłuszcz (g)

9

22

16

47

Węglowodany(g)

60

70

21

151

Błonnik(g)

7

8

4

19

Wapń(g)

230

119

160

509

Żelazo(mg)

3

3

2

8

Witamina C(mg)

5

46

8

59

Sód(mg)

Sól(mg)

280

670

170

430

103

258

553

1358

 

Środa 4.03.2020

OBIAD

Zupa jarzynowa

II Danie

A’la gołąbki z ziemniakami i koperkiem w sosie pomidorowym

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

270

440

268

978

Białko( g)

13

24

14

51

Tłuszcz (g)

6

7

8

21

Węglowodany(g)

41

73

37

151

Błonnik(g)

4

6

4

16

Wapń(g)

133

126

202

461

Żelazo(mg)

3

4

2

9

Witamina C(mg)

14

48

4

66

Sód(mg)

Sól(mg)

446

1115

352

840

330

920

1128

2875

 

Czwartek 4.03.2020

OBIAD

Zupa : Żurek

II Danie

Kurczak w sosie słodko kwaśnym, makaron

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

377

489

260

1126

Białko( g)

20

32

16

68

Tłuszcz (g)

14

18

11

43

Węglowodany(g)

38

63

24

125

Błonnik(g)

2

8

1

11

Wapń(g)

248

252

233

733

Żelazo(mg)

2

4

2

8

Witamina C(mg)

7

47

9

63

Sód(mg)

Sól(mg)

330

825

240

570

221

554

791

1949

 

Piątek 5.03.2020

OBIAD

Zupa :kapuśniak z ziemniakami i kaszą

II Danie: Ryba w panierce pieczona, ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

320

496

207

1023

Białko( g)

12

22

11

45

Tłuszcz (g)

12

18

10

40

Węglowodany(g)

40

88

24

152

Błonnik(g)

4

12

3

19

Wapń(g)

219

120

255

594

Żelazo(mg)

2

3

2

7

Witamina C(mg)

14

48

9

71

Sód(mg)

Sól(mg)

440

1085

210

560

350

856

1000

2501

 

 

Poniedziałek 9.03.2020

OBIAD

Zupa :Krupnik

II Danie

Spagetii bolognese z mięsem z łopatki wieprzowej , z warzywami i serem

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

323

484

229

1036

Białko( g)

15

24

17

56

Tłuszcz (g)

13

25

9

47

Węglowodany(g)

38

50

22

110

Błonnik(g)

2

10

2

14

Wapń(g)

250

98

211

559

Żelazo(mg)

1

3

1

5

Witamina C(mg)

12

58

1

71

Sód(mg)

Sól(mg)

317

793

204

510

572

1430

1093

2733

 

Wtorek 10.03.2020

OBIAD

Zupa : Rosół z makaronem

II DANIE

Kotlet z Piersi kurczaka panierowany, ziemniaki gotowane, surówka z kapusty i marchewki

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

316

467

268

1051

Białko( g)

15

32

9

56

Tłuszcz (g)

13

17

15

45

Węglowodany(g)

34

60

24

118

Błonnik(g)

3

14

3

20

Wapń(g)

270

223

142

635

Żelazo(mg)

1

5

2

8

Witamina C(mg)

5

59

28

92

Sód(mg)

Sól(mg)

500

1229

257

730

58

143

815

2102

 

Środa 11.03.2020

OBIAD

Zupa : Barszcz zabielany z ziemniakami

II Danie

Bitki z szynki wieprzowej w sosie własnym z kaszą pęczak, buraczki

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

340

520

254

1114

Białko( g)

13

35

15

63

Tłuszcz (g)

12

32

9

53

Węglowodany(g)

55

44

32

131

Błonnik(g)

6

7

2

15

Wapń(g)

248

75

194

517

Żelazo(mg)

3

4

2

9

Witamina C(mg)

7

25

2

34

Sód(mg)

Sól(mg)

443

1120

295

740

365

915

1103

2775

 

Czwartek 12.03.2020

OBIAD

Zupa : Pomidorowa z makaronem

II Danie

Kurczak z warzywami z sosem bazyljowym, ryż

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

350

409

267

1026

Białko( g)

19

25

14

58

Tłuszcz (g)

8

17

8

33

Węglowodany(g)

44

50

39

133

Błonnik(g)

3

4

5

12

Wapń(g)

348

93

332

773

Żelazo(mg)

1

3

1

5

Witamina C(mg)

29

7

14

50

Sód(mg)

Sól(mg)

510

1275

172

430

250

612

932

2317

 

Piątek 13.03.2020

OBIAD

Zupa : Grochowa

II Danie

Pieczone klopsy rybne, ziemniaki z koperkiem surówka z marchewki i jabłka

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

342

412

283

1037

Białko( g)

15

33

16

64

Tłuszcz (g)

10

10

16

36

Węglowodany(g)

52

48

28

128

Błonnik(g)

4

6

4

14

Wapń(g)

225

134

305

664

Żelazo(mg)

2

3

3

8

Witamina C(mg)

12

33

8

53

Sód(mg)

Sól(mg)

398

983

342

873

387

945

1127

2801

 

Poniedziałek 16.03.2020

OBIAD

Zupa : Pomidorowa z makaronem

II Danie

                                Gulasz wieprzowy , kasza gryczana , surówka kapusty i z ogórka

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

360

423

289

1072

Białko( g)

13

16

12

41

Tłuszcz (g)

14

15

9

38

Węglowodany(g)

41

70

43

154

Błonnik(g)

2

8

8

18

Wapń(g)

255

75

173

503

Żelazo(mg)

3

4

2

9

Witamina C(mg)

8

18

15

41

Sód(mg)

Sól(mg)

463

1160

350

860

125

311

938

2331

 

Wtorek 17.03.2020

OBIAD

Zupa : ogórkowa

II Danie

Kotlet pożarski z koperkiem, ziemniaki, surówka z kapusty

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

376

489

267

1132

Białko( g)

17

20

19

56

Tłuszcz (g)

14

16

8

38

Węglowodany(g)

50

64

33

147

Błonnik(g)

5

10

4

19

Wapń(g)

275

118

302

695

Żelazo(mg)

3

3

1

5

Witamina C(mg)

4

19

20

43

Sód(mg)

Sól(mg)

340

850

312

760

267

658

919

2268

 

Środa 18.03.2020

OBIAD

Zupa : Jarzynowa

II Danie

Kuleczki drobiowe w sosie koperkowym z warzywami , ryż

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

368

456

172

996

Białko( g)

17

29

7

53

Tłuszcz (g)

16

18

4

38

Węglowodany(g)

38

45

30

113

Błonnik(g)

3

6

2

11

Wapń(g)

327

144

236

707

Żelazo(mg)

2

4

1

7

Witamina C(mg)

3

86

22

111

Sód(mg)

Sól(mg)

615

1538

353

883

97

243

1065

2664

 

Czwartek 19.03.2020

OBIAD

Zupa : Żurek

II Danie

Udko z kurczaka duszone w sosie pieczarkowo- pietruszkowym, makaron

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

340

434

318

1092

Białko( g)

17

19

15

51

Tłuszcz (g)

13

27

9

49

Węglowodany(g)

44

32

44

120

Błonnik(g)

7

4

3

14

Wapń(g)

165

100

292

557

Żelazo(mg)

5

3

1

9

Witamina C(mg)

4

10

64

78

Sód(mg)

Sól(mg)

342

855

287

708

 

157

393

786

1956

 

Piątek 20.03.2020

OBIAD

Zupa: kapuśniak  z kaszą i ziemniakami

II Danie

Warzywa w sosie słodko kwaśnym na bazie oliwy z oliwek z ryżem i serem

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

217

420

304

941

Białko( g)

15

25

17

57

Tłuszcz (g)

12

16

9

37

Węglowodany(g)

39

63

43

145

Błonnik(g)

1

14

3

18

Wapń(g)

288

170

293

75

Żelazo(mg)

1

5

1

7

Witamina C(mg)

2

32

18

52

Sód(mg)

Sól(mg)

485

1213

250

625

400

1000

1135

2838

 

Poniedziałek 23.03.2020

OBIAD

Zupa : krupnik

II Danie

Karkówka w sosie własny , marchewka z groszkiem, kasza pęczak

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

236

480

240

956

Białko( g)

11

26

11

48

Tłuszcz (g)

7

19

5

31

Węglowodany(g)

34

60

42

136

Błonnik(g)

2

11

5

18

Wapń(g)

173

101

249

523

Żelazo(mg)

2

4

2

8

Witamina C(mg)

1

39

36

76

Sód(mg)

Sól(mg)

336

840

180

450

117

295

633

1585

 

Wtorek 24.03.2020

OBIAD

Zupa : Rosół z makaronem

II Danie

Grillowana pierś z kurczaka, ziemniaki gotowane z koperkiem, surówka z marchewki

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

323

525

220

1068

Białko( g)

15

28

5

48

Tłuszcz (g)

12

14

10

36

Węglowodany(g)

39

64

24

127

Błonnik(g)

3

6

3

12

Wapń(g)

224

220

56

500

Żelazo(mg)

2

2

1

5

Witamina C(mg)

2

5

2

9

Sód(mg)

Sól(mg)

478

1195

300

750

59

148

837

2093

 

Środa 25.03.2020

OBIAD

Zupa : Barszcz ukraiński

II Danie

A’la gołąbki w sosie pomidorowym, ziemniaki gotowane z koperkiem

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

326

520

360

1206

Białko( g)

15

25

15

55

Tłuszcz (g)

10

15

12

37

Węglowodany(g)

44

80

67

191

Błonnik(g)

4

15

5

24

Wapń(g)

285

170

270

725

Żelazo(mg)

5

4

3

12

Witamina C(mg)

2

45

7

54

Sód(mg)

Sól(mg)

280

700

500

1200

160

340

940

2240

 

Czwartek 26.03.2020

Zupa : Pomidorowa z makaronem

II Danie

Kurczak w sosie Carry z warzywami , makaron

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

311

520

228

1059

Białko( g)

12

18

15

45

Tłuszcz (g)

11

16

12

39

Węglowodany(g)

38

62

23

123

Błonnik(g)

2

5

3

10

Wapń(g)

232

155

197

584

Żelazo(mg)

1

3

1

5

Witamina C(mg)

2

26

27

55

Sód(mg)

Sól(mg)

88

232

212

534

392

978

692

1744

 

Piątek 27.03.2020

OBIAD

Zupa : Grochowa z ziemniakami

II Danie

Ryba panierowana , ziemniaki gotowane z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

350

478

259

1087

Białko( g)

12

36

8

56

Tłuszcz (g)

11

17

10

38

Węglowodany(g)

50

52

40

142

Błonnik(g)

4

8

1

13

Wapń(g)

246

93

242

581

Żelazo(mg)

2

3

1

6

Witamina C(mg)

21

26

12

59

Sód(mg)

Sól(mg)

237

593

559

1398

114

285

910

2276

 

Poniedziałek 30.03.2020

OBIAD

Zupa : Pomidorowa z ryżem

II Danie

Gulasz wieprzowy z Warzywami i kaszą pęczak

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

320

450

227

997

Białko( g)

15

36

12

63

Tłuszcz (g)

12

12

8

32

Węglowodany(g)

34

46

30

110

Błonnik(g)

3

7

3

13

Wapń(g)

200

155

141

496

Żelazo(mg)

2

2

2

6

Witamina C(mg)

8

48

2

58

Sód(mg)

Sól(mg)

330

850

298

770

364

910

992

2530

 

Wtorek 31.03.2020

OBIAD

Zupa : Ogórkowa z warzywami i ziemniakami

II Danie

Pieczone udka z kurczaka, ziemniaki gotowane z koperkiem, groszek z marchewką

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

288

449

202

939

Białko( g)

18

20

6

44

Tłuszcz (g)

11

20

4

35

Węglowodany(g)

33

55

42

130

Błonnik(g)

3

6

6

15

Wapń(g)

169

83

113

365

Żelazo(mg)

2

3

2

7

Witamina C(mg)

15

33

23

71

Sód(mg)

Sól(mg)

426

1065

287

718

247

618

960

2400

 

 

Napisz do nas: smacznesierakowice@wp.pl