Jadłospis dla szkół



4.11.2019 poniedziałek

OBIAD

Zupa

Jarzynowa z ryżem

II Danie

Spaghetti bolognese

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

332

500

240

1072

Białko( g)

14

18

10

42

Tłuszcz (g)

9

22

16

47

Węglowodany(g)

60

70

21

151

Błonnik(g)

7

8

4

19

Wapń(g)

230

119

160

509

Żelazo(mg)

3

3

2

8

Witamina C(mg)

5

46

8

59

Sód(mg)

Sól(mg)

280

670

170

430

103

258

553

1358

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

 

5.11.2019 wtorek

OBIAD

Zupa : krupnik z kaszy z ziemniakami

II Danie

Kotlet z piersi kurczaka  , surówka z kapusty i marchewki , ziemniaki

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

377

489

260

1126

Białko( g)

20

32

16

68

Tłuszcz (g)

14

18

11

43

Węglowodany(g)

38

63

24

125

Błonnik(g)

2

8

1

11

Wapń(g)

248

252

233

733

Żelazo(mg)

2

4

2

8

Witamina C(mg)

7

47

9

63

Sód(mg)

Sól(mg)

330

825

240

570

221

554

791

1949

 

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

 

6.11.2019 środa

OBIAD

Zupa :rosół z makaronem

II Danie

Bitki z szynki z warzywami i kaszą gryczaną/wieprzowina /włoszczyzna /

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

Obiad

podwieczorek

Energia kcal

320

496

207

1023

Białko( g)

12

22

11

45

Tłuszcz (g)

12

18

10

40

Węglowodany(g)

40

88

24

152

Błonnik(g)

4

12

3

19

Wapń(g)

219

120

255

594

Żelazo(mg)

2

3

2

7

Witamina C(mg)

14

48

9

71

Sód(mg)

Sól(mg)

440

1085

210

560

350

856

1000

2501

 

 

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

7.11.2019 czwartek

OBIAD

Zupa ogórkowa

II Danie

Kotlet pożarski  i ziemniaczki– surówka z kapusty i marchewki

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

270

440

268

978

Białko( g)

13

24

14

51

Tłuszcz (g)

6

7

8

21

Węglowodany(g)

41

73

37

151

Błonnik(g)

4

6

4

16

Wapń(g)

133

126

202

461

Żelazo(mg)

3

4

2

9

Witamina C(mg)

14

48

4

66

Sód(mg)

Sól(mg)

446

1115

352

840

330

920

1128

2875

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja,

 

8.11.2019 piątek

OBIAD

Zupa :barszcz zabielany

II Danie

Klopsy rybne gotowane z sosem koperkowym /ziemniaki z wody i surówka   z ogórkiem kiszonym

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

323

484

229

1036

Białko( g)

15

24

17

56

Tłuszcz (g)

13

25

9

47

Węglowodany(g)

38

50

22

110

Błonnik(g)

2

10

2

14

Wapń(g)

250

98

211

559

Żelazo(mg)

1

3

1

5

Witamina C(mg)

12

58

1

71

Sód(mg)

Sól(mg)

317

793

204

510

572

1430

1093

2733

 

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja, ryba

 

12.11.2019 wtorek

OBIAD

Zupa pomidorowa z makaronem

II DANIE

Klopsy drobiowe z sosem koperkowym i warzywami , ryż

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

316

467

268

1051

Białko( g)

15

32

9

56

Tłuszcz (g)

13

17

15

45

Węglowodany(g)

34

60

24

118

Błonnik(g)

3

14

3

20

Wapń(g)

270

223

142

635

Żelazo(mg)

1

5

2

8

Witamina C(mg)

5

59

28

92

Sód(mg)

Sól(mg)

500

1229

257

730

58

143

815

2102

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

 

13.11.2019 środa

OBIAD

Zupa : żurek z ziemniakami

II Danie

Curry z kurczaka / makaron /kurczak/cebula/śmietana/koncentrat pomidorowy/ curry/włoszczyzna

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

Podwieczorek

 

Energia kcal

350

409

267

1026

Białko( g)

19

25

14

58

Tłuszcz (g)

8

17

8

33

Węglowodany(g)

44

50

39

133

Błonnik(g)

3

4

5

12

Wapń(g)

348

93

332

773

Żelazo(mg)

1

3

1

5

Witamina C(mg)

29

7

14

50

Sód(mg)

Sól(mg)

510

1275

172

430

250

612

932

2317

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

 

14.11.2019 czwartek

OBIAD

Zupa  z brukwi

II Danie

Klopsy smażone z ziemniakami i surówką z kapusty

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

340

520

254

1114

Białko( g)

13

35

15

63

Tłuszcz (g)

12

32

9

53

Węglowodany(g)

55

44

32

131

Błonnik(g)

6

7

2

15

Wapń(g)

248

75

194

517

Żelazo(mg)

3

4

2

9

Witamina C(mg)

7

25

2

34

Sód(mg)

Sól(mg)

443

1120

295

740

365

915

1103

2775

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

15.11.2019 piątek

OBIAD

Zupa grochowa

II Danie

Spaghetti  napolli z serem i warzywami

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

360

423

289

1072

Białko( g)

13

16

12

41

Tłuszcz (g)

14

15

9

38

Węglowodany(g)

41

70

43

154

Błonnik(g)

2

8

8

18

Wapń(g)

255

75

173

503

Żelazo(mg)

3

4

2

9

Witamina C(mg)

8

18

15

41

Sód(mg)

Sól(mg)

463

1160

350

860

125

311

938

2331

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

 

18.11.2019 poniedziałek

OBIAD

Zupa : Barszcz ukraiński

II Danie

Zapiekany makaron z kurczakiem : makaron tagiatelle /mięso drobiowe /brokuł, kalafior, kukurydza

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

333

426

243

1002

Białko( g)

13

25

11

49

Tłuszcz (g)

16

21

8

45

Węglowodany(g)

38

39

33

110

Błonnik(g)

3

4

3

10

Wapń(g)

168

213

98

479

Żelazo(mg)

2

3

1

6

Witamina C(mg)

4

15

11

30

Sód(mg)

Sól(mg)

398

995

206

515

200

500

804

2010

 

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

 

19.11.2019 wtorek

OBIAD

Zupa : rosół z makaronem ; wywar z kurczaka /włoszczyzna /makaron /lubczyk /kozieradka /natka pietruszki

II Danie

A’la Gołąbki z młodą kapustą w sosie pomidorowym : mięso wieprzowe /jajko /bulka /kapusta /przecier pomidorowy /mąka / śmietana /  młode ziemniaki z koperkiem

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

288

449

202

939

Białko( g)

18

20

6

44

Tłuszcz (g)

11

20

4

35

Węglowodany(g)

33

55

42

130

Błonnik(g)

3

6

6

15

Wapń(g)

169

83

113

365

Żelazo(mg)

2

3

2

7

Witamina C(mg)

15

33

23

71

Sód(mg)

Sól(mg)

426

1065

287

718

247

618

960

2400

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

 

20.11.2019 środa

OBIAD

Zupa : Krupnik z kaszy jęczmiennej

II Danie

Kotlet pożarski z surówką z kapusty ziemniaki gotowane

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

Podwieczorek

 

Energia kcal

236

480

240

956

Białko( g)

11

26

11

48

Tłuszcz (g)

7

19

5

31

Węglowodany(g)

34

60

42

136

Błonnik(g)

2

11

5

18

Wapń(g)

173

101

249

523

Żelazo(mg)

2

4

2

8

Witamina C(mg)

1

39

36

76

Sód(mg)

Sól(mg)

336

840

180

450

117

295

633

1585

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

 

21.11.2019 czwartek

OBIAD

Zupa : Pomidorowa z makaronem

II Danie

Pieczeń wieprzowa z warzywami  , kasza  pęczak, buraczki

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

342

412

283

1037

Białko( g)

15

33

16

64

Tłuszcz (g)

10

10

16

36

Węglowodany(g)

52

48

28

128

Błonnik(g)

4

6

4

14

Wapń(g)

225

134

305

664

Żelazo(mg)

2

3

3

8

Witamina C(mg)

12

33

8

53

Sód(mg)

Sól(mg)

398

983

342

873

387

945

1127

2801

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja,

 

22.11.2019 Piątek

OBIAD

Zupa : jarzynowa z ziemniakami

II Danie

Makaron z sosem wieloowocowym

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

Obiad

Podwieczorek

 

Energia kcal

320

450

227

997

Białko( g)

15

36

12

63

Tłuszcz (g)

12

12

8

32

Węglowodany(g)

34

46

30

110

Błonnik(g)

3

7

3

13

Wapń(g)

200

155

141

496

Żelazo(mg)

2

2

2

6

Witamina C(mg)

8

48

2

58

Sód(mg)

Sól(mg)

330

850

298

770

364

910

992

2530

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja, ryba

 

25.11.2019 Poniedziałek

OBIAD

Zupa : Barszcz z ziemniakami i warzywami zabielany

II Danie

Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym z warzywami i kaszą gryczaną

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

Obiad

podwieczorek

Energia kcal

368

456

172

996

Białko( g)

17

29

7

53

Tłuszcz (g)

16

18

4

38

Węglowodany(g)

38

45

30

113

Błonnik(g)

3

6

2

11

Wapń(g)

327

144

236

707

Żelazo(mg)

2

4

1

7

Witamina C(mg)

3

86

22

111

Sód(mg)

Sól(mg)

615

1538

353

883

97

243

1065

2664

 

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

 

26.11.2019 Wtorek

OBIAD

Zupa : kapuśniak /kapusta kiszona /ziemniaki /marchew /przyprawy: kmin rzymski oregano /słodka papryka ,kminek

II Danie

Kurczak w potrawce z warzywami i ryżem

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

Obiad

podwieczorek

Energia kcal

340

434

318

1092

Białko( g)

17

19

15

51

Tłuszcz (g)

13

27

9

49

Węglowodany(g)

44

32

44

120

Błonnik(g)

7

4

3

14

Wapń(g)

165

100

292

557

Żelazo(mg)

5

3

1

9

Witamina C(mg)

4

10

64

78

Sód(mg)

Sól(mg)

342

855

287

708

 

157

393

786

1956

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

 

27.11.2019 środa

OBIAD

Zupa: fasolowa z ziemniakami : włoszczyzna /ziemniaki /fasola /wywar drobiowy / śmietana /przyprawy :natka pietruszki , pieprz czarny

II Danie

Makaron bolognese: makaron /ser mozarella ,świeży pomidor /oliwa z oliwek /marchew /seler nać / papryka czerwona cebula /mięso wieprzowe

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

Obiad

podwieczorek

Energia kcal

217

420

304

941

Białko( g)

15

25

17

57

Tłuszcz (g)

12

16

9

37

Węglowodany(g)

39

63

43

145

Błonnik(g)

1

14

3

18

Wapń(g)

288

170

293

75

Żelazo(mg)

1

5

1

7

Witamina C(mg)

2

32

18

52

Sód(mg)

Sól(mg)

485

1213

250

625

400

1000

1135

2838

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

 

28.11.2019 czwartek

OBIAD

Zupa: Kapuśniak z świeżej kapusty z  ziemniakami

II Danie

Kotlet z piersi kurczaka, surówka kapusty i marchewki, ziemniaki gotowane

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

320

450

230

1000

Białko( g)

15

20

8

43

Tłuszcz (g)

13

18

6

27

Węglowodany(g)

28

70

34

132

Błonnik(g)

2

12

5

19

Wapń(g)

265

135

180

580

Żelazo(mg)

2

4

2

8

Witamina C(mg)

6

40

7

53

Sód(mg)

Sól(mg)

552

1229

212

498

178

470

942

2197

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

 

29.11.2019 Piątek

OBIAD

Zupa : Barszcz ukraiński

II Danie

Pieczona Ryba w sosie śmietanowym z warzywami , ziemniaki

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

Podwieczorek

 

Energia kcal

330

500

242

1072

Białko( g)

14

18

10

42

Tłuszcz (g)

9

22

16

47

Węglowodany(g)

60

70

21

151

Błonnik(g)

7

8

4

19

Wapń(g)

230

119

160

509

Żelazo(mg)

3

3

2

8

Witamina C(mg)

5

46

8

59

Sód(mg)

Sól(mg)

280

670

170

430

103

258

553

1358

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja, ryba

 

 

 

 

 

 

 

 

Napisz do nas: smacznesierakowice@wp.pl