Jadłospis dla szkół



2.01.2020 czwartek

II Danie

Spaghetti bolognesse ( włoszczyzna , seler) Ser (mleko ) makaron(gluten, jajka)

 

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

332

500

240

1072

Białko( g)

14

18

10

42

Tłuszcz (g)

9

22

16

47

Węglowodany(g)

60

70

21

151

Błonnik(g)

7

8

4

19

Wapń(g)

230

119

160

509

Żelazo(mg)

3

3

2

8

Witamina C(mg)

5

46

8

59

Sód(mg)

Sól(mg)

280

670

170

430

103

258

553

1358

 

3.01.2020 piątek

OBIAD

Żurek z włoszczyzną i ziemniakami (seler, gluten)

II Danie

  Warzywne leczo w sosie słodko kwaśnym  z ryżem ( seler, gluten)

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

360

423

289

1072

Białko( g)

13

16

12

41

Tłuszcz (g)

14

15

9

38

Węglowodany(g)

41

70

43

154

Błonnik(g)

2

8

8

18

Wapń(g)

255

75

173

503

Żelazo(mg)

3

4

2

9

Witamina C(mg)

8

18

15

41

Sód(mg)

Sól(mg)

463

1160

350

860

125

311

938

2331

 

7.01.2020 wtorek

OBIAD

Zupa pomidorowa z makaronem i warzywami ( seler, gluten, jajka, mleko)

II DANIE

Klopsy drobiowe smażone( seler gluten, mleko, jajka) i warzywami ( seler), ziemniaki gotowane z koperkiem

 

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

316

467

268

1051

Białko( g)

15

32

9

56

Tłuszcz (g)

13

17

15

45

Węglowodany(g)

34

60

24

118

Błonnik(g)

3

14

3

20

Wapń(g)

270

223

142

635

Żelazo(mg)

1

5

2

8

Witamina C(mg)

5

59

28

92

Sód(mg)

Sól(mg)

500

1229

257

730

58

143

815

2102

 

8.01.2020 środa

OBIAD

Zupa : żurek z ziemniakami( mleko, seler, gluten)

II Danie

Curry z kurczaka / makaron ( jajka, gluten, mleko)kurczak/cebula/śmietana (mleko)koncentrat pomidorowy/ curry/włoszczyzna( seler )

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

Podwieczorek

 

Energia kcal

350

409

267

1026

Białko( g)

19

25

14

58

Tłuszcz (g)

8

17

8

33

Węglowodany(g)

44

50

39

133

Błonnik(g)

3

4

5

12

Wapń(g)

348

93

332

773

Żelazo(mg)

1

3

1

5

Witamina C(mg)

29

7

14

50

Sód(mg)

Sól(mg)

510

1275

172

430

250

612

932

2317

 

9.01.2020 czwartek

OBIAD

Zupa  z brukwi z warzywami ( seler)

II Danie

Klopsy smażone( jajka, gluten, mleko) z ziemniakami i surówką z kapusty i pietruszką

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

340

520

254

1114

Białko( g)

13

35

15

63

Tłuszcz (g)

12

32

9

53

Węglowodany(g)

55

44

32

131

Błonnik(g)

6

7

2

15

Wapń(g)

248

75

194

517

Żelazo(mg)

3

4

2

9

Witamina C(mg)

7

25

2

34

Sód(mg)

Sól(mg)

443

1120

295

740

365

915

1103

2775

 

10.01.2020 piątek

OBIAD

Zupa grochowa z włoszczyzną i ziemniakami (seler)

II Danie

Ryba z makaronem  i warzywami( jajka, gluten, mleko, seler)

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

360

423

289

1072

Białko( g)

13

16

12

41

Tłuszcz (g)

14

15

9

38

Węglowodany(g)

41

70

43

154

Błonnik(g)

2

8

8

18

Wapń(g)

255

75

173

503

Żelazo(mg)

3

4

2

9

Witamina C(mg)

8

18

15

41

Sód(mg)

Sól(mg)

463

1160

350

860

125

311

938

2331

 

13.01.2020 poniedziałek

OBIAD

Zupa : Barszcz ukraiński ( włoszczyzna , seler, mleko, gorczyca)

II Danie

Zapiekany makaron z kurczakiem : makaron tagiatelle ( jajka, gluten)mięso drobiowe ,brokuł, kalafior, kukurydza (mleko)

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

333

426

243

1002

Białko( g)

13

25

11

49

Tłuszcz (g)

16

21

8

45

Węglowodany(g)

38

39

33

110

Błonnik(g)

3

4

3

10

Wapń(g)

168

213

98

479

Żelazo(mg)

2

3

1

6

Witamina C(mg)

4

15

11

30

Sód(mg)

Sól(mg)

398

995

206

515

200

500

804

2010

 

14.01.2020 wtorek

OBIAD

Zupa : rosół z makaronem ; wywar z kurczaka /włoszczyzna  ( seler, jajka, gluten )/makaron /lubczyk /kozieradka /natka pietruszki

II Danie

A’la Gołąbki z młodą kapustą w sosie pomidorowym : mięso wieprzowe (jajko, gluten, mleko, gorczyca) młode ziemniaki z koperkiem

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

288

449

202

939

Białko( g)

18

20

6

44

Tłuszcz (g)

11

20

4

35

Węglowodany(g)

33

55

42

130

Błonnik(g)

3

6

6

15

Wapń(g)

169

83

113

365

Żelazo(mg)

2

3

2

7

Witamina C(mg)

15

33

23

71

Sód(mg)

Sól(mg)

426

1065

287

718

247

618

960

2400

 

15.01.2020 środa

OBIAD

Zupa : Krupnik z kaszy jęczmiennej z włoszczyzną i natką pietruszki( gluten , mleko, seler)

II Danie

Kotlet pożarski ( jajka, gluten, mleko)z surówką z kapusty ziemniaki gotowane i koperkiem

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

Podwieczorek

 

Energia kcal

236

480

240

956

Białko( g)

11

26

11

48

Tłuszcz (g)

7

19

5

31

Węglowodany(g)

34

60

42

136

Błonnik(g)

2

11

5

18

Wapń(g)

173

101

249

523

Żelazo(mg)

2

4

2

8

Witamina C(mg)

1

39

36

76

Sód(mg)

Sól(mg)

336

840

180

450

117

295

633

1585

 

16.01.2020 czwartek

OBIAD

Zupa : Pomidorowa z włoszczyzną i makaronem ( seler, gorczyca, jaja, gluten)

II Danie

Pieczeń wieprzowa z warzywami (seler, gluten) , kasza  pęczak (gluten)buraczki

 

Składniki pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

342

412

283

1037

Białko( g)

15

33

16

64

Tłuszcz (g)

10

10

16

36

Węglowodany(g)

52

48

28

128

Błonnik(g)

4

6

4

14

Wapń(g)

225

134

305

664

Żelazo(mg)

2

3

3

8

Witamina C(mg)

12

33

8

53

Sód(mg)

Sól(mg)

398

983

342

873

387

945

1127

2801

 

17.01.2020 Piątek

OBIAD

Zupa : jarzynowa z ziemniakami ( seler, gluten, mleko)

II Danie

Filet z mintaja po grecku ( ryba, mleko, jajko, gluten ), ziemniaki gotowane, warzywa   (seler)

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

Obiad

Podwieczorek

 

Energia kcal

320

450

227

997

Białko( g)

15

36

12

63

Tłuszcz (g)

12

12

8

32

Węglowodany(g)

34

46

30

110

Błonnik(g)

3

7

3

13

Wapń(g)

200

155

141

496

Żelazo(mg)

2

2

2

6

Witamina C(mg)

8

48

2

58

Sód(mg)

Sól(mg)

330

850

298

770

364

910

992

2530

 

20.01.2020 poniedziałek

OBIAD

Zupa

Jarzynowa z ryżem(włoszczyzna, seler )

II Danie

Spaghetti bolognesse ( włoszczyzna , seler) Ser (mleko ) makaron(gluten, jajka)

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

332

500

240

1072

Białko( g)

14

18

10

42

Tłuszcz (g)

9

22

16

47

Węglowodany(g)

60

70

21

151

Błonnik(g)

7

8

4

19

Wapń(g)

230

119

160

509

Żelazo(mg)

3

3

2

8

Witamina C(mg)

5

46

8

59

Sód(mg)

Sól(mg)

280

670

170

430

103

258

553

1358

 

21.01.2020 wtorek

OBIAD

Zupa : krupnik z kaszy( Gluten) z ziemniakami i warzywami (seler ,mleko)

II Danie

Kotlet z piersi kurczaka(jajka, gluten, mleko)  , surówka z kapusty i marchewki, pietruszka , ziemniaki

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

377

489

260

1126

Białko( g)

20

32

16

68

Tłuszcz (g)

14

18

11

43

Węglowodany(g)

38

63

24

125

Błonnik(g)

2

8

1

11

Wapń(g)

248

252

233

733

Żelazo(mg)

2

4

2

8

Witamina C(mg)

7

47

9

63

Sód(mg)

Sól(mg)

330

825

240

570

221

554

791

1949

 

22.01.2020 środa

OBIAD

Zupa :rosół z makaronem (gluten, seler, jajka)

II Danie

Bitki z szynki z warzywami i kaszą gryczaną( gluten, seler,)

Napój : woda

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

Obiad

podwieczorek

Energia kcal

320

496

207

1023

Białko( g)

12

22

11

45

Tłuszcz (g)

12

18

10

40

Węglowodany(g)

40

88

24

152

Błonnik(g)

4

12

3

19

Wapń(g)

219

120

255

594

Żelazo(mg)

2

3

2

7

Witamina C(mg)

14

48

9

71

Sód(mg)

Sól(mg)

440

1085

210

560

350

856

1000

2501

 

23.01.2020 czwartek

OBIAD

Zupa ogórkowa ( mleko , seler, gorczyca, )

II Danie

Filet z kurczaka grilowany( gluten, mleko, jajka) i ziemniaczki– surówka z kapusty i marchewki , świeża pietruszka

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

270

440

268

978

Białko( g)

13

24

14

51

Tłuszcz (g)

6

7

8

21

Węglowodany(g)

41

73

37

151

Błonnik(g)

4

6

4

16

Wapń(g)

133

126

202

461

Żelazo(mg)

3

4

2

9

Witamina C(mg)

14

48

4

66

Sód(mg)

Sól(mg)

446

1115

352

840

330

920

1128

2875

 

24.01.2020 piątek

OBIAD

Zupa :barszcz zabielany(seler, mleko, gorczyca, jajko, gluten)

II Danie

Klopsy rybne gotowane z sosem koperkowym (Ryba, mleko, gluten, jajka )  ziemniaki z wody i surówka   z ogórkiem kiszonym( gorczyca, seler)

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

323

484

229

1036

Białko( g)

15

24

17

56

Tłuszcz (g)

13

25

9

47

Węglowodany(g)

38

50

22

110

Błonnik(g)

2

10

2

14

Wapń(g)

250

98

211

559

Żelazo(mg)

1

3

1

5

Witamina C(mg)

12

58

1

71

Sód(mg)

Sól(mg)

317

793

204

510

572

1430

1093

2733

 

27.01.2020 Poniedziałek

OBIAD

Zupa : Barszcz z ziemniakami i warzywami zabielany ( mleko, gorczyca, mleko, seler)

II Danie

Klopsiki drobiowe w koperkowym sosie ( jajka, mleko, gluten)z  kaszą gryczaną  warzywami ( seler )

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

Obiad

podwieczorek

Energia kcal

368

456

172

996

Białko( g)

17

29

7

53

Tłuszcz (g)

16

18

4

38

Węglowodany(g)

38

45

30

113

Błonnik(g)

3

6

2

11

Wapń(g)

327

144

236

707

Żelazo(mg)

2

4

1

7

Witamina C(mg)

3

86

22

111

Sód(mg)

Sól(mg)

615

1538

353

883

97

243

1065

2664

 

28.01.2020 wtorek

OBIAD

Zupa pomidorowa z makaronem i warzywami ( seler, gluten, jajka, mleko)

II DANIE

Klopsy drobiowe smażone( seler gluten, mleko, jajka) i warzywami ( seler), ziemniaki gotowane z koperkiem

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

316

467

268

1051

Białko( g)

15

32

9

56

Tłuszcz (g)

13

17

15

45

Węglowodany(g)

34

60

24

118

Błonnik(g)

3

14

3

20

Wapń(g)

270

223

142

635

Żelazo(mg)

1

5

2

8

Witamina C(mg)

5

59

28

92

Sód(mg)

Sól(mg)

500

1229

257

730

58

143

815

2102

 

29.01.2020 środa

OBIAD

Zupa : żurek z ziemniakami( mleko, seler, gluten)

II Danie

Curry z kurczaka / makaron ( jajka, gluten, mleko)kurczak/cebula/śmietana (mleko)koncentrat pomidorowy/ curry/włoszczyzna( seler )

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

Podwieczorek

 

Energia kcal

350

409

267

1026

Białko( g)

19

25

14

58

Tłuszcz (g)

8

17

8

33

Węglowodany(g)

44

50

39

133

Błonnik(g)

3

4

5

12

Wapń(g)

348

93

332

773

Żelazo(mg)

1

3

1

5

Witamina C(mg)

29

7

14

50

Sód(mg)

Sól(mg)

510

1275

172

430

250

612

932

2317

 

30.01.2020 czwartek

OBIAD

Zupa  z brukwi z warzywami ( seler)

II Danie

Klopsy smażone( jajka, gluten, mleko) z ziemniakami i surówką z kapusty i pietruszką

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

340

520

254

1114

Białko( g)

13

35

15

63

Tłuszcz (g)

12

32

9

53

Węglowodany(g)

55

44

32

131

Błonnik(g)

6

7

2

15

Wapń(g)

248

75

194

517

Żelazo(mg)

3

4

2

9

Witamina C(mg)

7

25

2

34

Sód(mg)

Sól(mg)

443

1120

295

740

365

915

1103

2775

 

31.01.2020 piątek

OBIAD

Zupa grochowa z włoszczyzną i ziemniakami (seler)

II Danie

Ryba z makaronem  i warzywami( jajka, gluten, mleko, seler)

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

360

423

289

1072

Białko( g)

13

16

12

41

Tłuszcz (g)

14

15

9

38

Węglowodany(g)

41

70

43

154

Błonnik(g)

2

8

8

18

Wapń(g)

255

75

173

503

Żelazo(mg)

3

4

2

9

Witamina C(mg)

8

18

15

41

Sód(mg)

Sól(mg)

463

1160

350

860

125

311

938

2331

 

 

 

 

 

 

Napisz do nas: smacznesierakowice@wp.pl