Jadłospis dla szkół



Środa 4.05.2022

OBIAD

Zupa : Ziemniaczana  z warzywami i ziołami, na maślance- laktoza z wędzonką

II Danie : Klopsy w sosie koperkowym ( mięso wieprzowe, cebula, jajka, mleko- laktoza, bułka tarta- gluten)

marchewka z groszkiem ( tłuszcz roślinny), ryż

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

320

524

227

1071

Białko( g)

15

20

12

47

Tłuszcz (g)

12

17

8

37

Węglowodany(g)

34

72

30

136

Błonnik(g)

3

7

3

13

Wapń(g)

200

155

141

496

Żelazo(mg)

2

2

2

6

Witamina C(mg)

8

48

2

58

Sód(mg)

Sól(mg)

330

500

298

200

364

410

992

1110

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Czwartek 5.05.2022

Zupa: Rosół z makaronem( mięso drobiowe, seler, pietruszka, marchewka, por, cebula, jajka, mąka- gluten)

II Danie :Kurczak w sosie bazyliowym z warzywami( brokuł, kalafior) podany z makaronem( mąka – gluten, jajka)

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

270

510

268

1048

Białko( g)

13

19

14

46

Tłuszcz (g)

6

17

8

31

Węglowodany(g)

41

73

37

151

Błonnik(g)

4

6

4

16

Wapń(g)

133

126

202

461

Żelazo(mg)

3

4

2

9

Witamina C(mg)

14

48

4

66

Sód(mg)

Sól(mg)

446

115

352

200

330

520

1128

835

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

 

Piątek 6.05.2022

OBIAD

Zupa: Pomidorowa( bulion drobiowy, seler, pietruszka, marchew, por, cebula)z makaronem jajka mąka- gluten , przyprawy

II Danie

Szpinak w sosie serowym z brokułem i tartym serem ( gluten, laktoza) z makaronem ( jajko, gluten)

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

217

550

304

1071

Białko( g)

15

25

17

57

Tłuszcz (g)

12

16

9

37

Węglowodany(g)

39

73

43

155

Błonnik(g)

1

14

3

18

Wapń(g)

288

170

293

75

Żelazo(mg)

1

5

1

7

Witamina C(mg)

2

32

18

52

Sód(mg)

Sól(mg)

485

813

250

200

400

342

1135

1355

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler, ryby

 

Poniedziałek 9.05.2022

OBIAD

Zupa : Ziemniaczana  z warzywami i ziołami, na maślance- laktoza z wędzonką

II Danie : Klopsy w sosie koperkowym z marchewką  groszkiem ( mięso wieprzowe, cebula, jajka, mleko- laktoza, bułka tarta- gluten)

 ( tłuszcz roślinny), ryż

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

320

524

227

1071

Białko( g)

15

20

12

47

Tłuszcz (g)

12

17

8

37

Węglowodany(g)

34

72

30

136

Błonnik(g)

3

7

3

13

Wapń(g)

200

155

141

496

Żelazo(mg)

2

2

2

6

Witamina C(mg)

8

48

2

58

Sód(mg)

Sól(mg)

330

500

298

200

364

410

992

1110

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Wtorek 10.05.2022

Obiad:

Zupa: Rosół z makaronem( mięso drobiowe, seler, pietruszka, marchewka, por, cebula, jajka, mąka- gluten)

II Danie :Kurczak w sosie ziołowym z warzywami( brokuł, kalafior) podany z makaronem( mąka – gluten, jajka)

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

270

510

268

1048

Białko( g)

13

19

14

46

Tłuszcz (g)

6

17

8

31

Węglowodany(g)

41

73

37

151

Błonnik(g)

4

6

4

16

Wapń(g)

133

126

202

461

Żelazo(mg)

3

4

2

9

Witamina C(mg)

14

48

4

66

Sód(mg)

Sól(mg)

446

115

352

200

330

520

1128

835

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Środa 11.05.2022

OBIAD

Zupa : Kapuśniak z słodkiej kapusty z warzywami i ziemniakami ( kapusta, marchewka, seler, por, pietruszka, pomidory, natki warzyw koper i pietruszka)

II Danie: Mięso mielone ( jaja, pieczywo pszenne, gluten, )faszerowane kapustą w sosie pomidorowym, ziemniaki z koperkiem

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

Podwieczorek

Energia kcal

377

489

260

1126

Białko( g)

20

18

16

54

Tłuszcz (g)

14

18

11

43

Węglowodany(g)

38

73

24

135

Błonnik(g)

2

8

1

11

Wapń(g)

248

252

233

733

Żelazo(mg)

2

4

2

8

Witamina C(mg)

7

47

9

63

Sód(mg)

Sól(mg)

330

625

240

180

221

354

791

1159

 

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Czwartek 12.05. 2022

OBIAD

Zupa : jarzynowa na ryżu( mięso z ud kurczaka bez skóry, brokuł, kalafior, marchewka, seler, fasolka szparagowa, por, pietruszka, koperek, ryż)

II Danie,

Spaghetti bolognese z makaronem( mąka pszenna/ gluten) i tartym serem( laktoza)( mięso mielone wieprzowe,przyprawy

seler, marchewka, pietruszka, oregano, mąka, pomidory, oregano)

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

Podwieczorek

Energia kcal

236

495

240

971

Białko( g)

11

21

11

43

Tłuszcz (g)

7

19

5

31

Węglowodany(g)

34

69

42

145

Błonnik(g)

2

11

5

18

Wapń(g)

173

101

249

523

Żelazo(mg)

2

4

2

8

Witamina C(mg)

1

39

36

76

Sód(mg)

Sól(mg)

336

840

352

150

117

295

633

1285

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Piątek 13.05.2022

OBIAD

Zupa : Ogórkowa z ziemniakami( ogórki kiszone, marchewka , por, seler, ziemniaki, śmietana- laktoza, koperek)

II Danie: Ryba w panierce pieczona( jajka , bułka tarta), ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty świeżej( marchewka, kapusta, jabłko, olej rzepakowy)

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

320

496

207

1023

Białko( g)

12

22

11

45

Tłuszcz (g)

12

18

10

40

Węglowodany(g)

40

72

24

136

Błonnik(g)

4

10

3

19

Wapń(g)

219

120

255

594

Żelazo(mg)

2

3

2

7

Witamina C(mg)

14

48

9

71

Sód(mg)

Sól(mg)

440

850

200

    150

350

560

1000

1560

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler, ryby

 

Poniedziałek 16.05.2022

OBIAD

Zupa : barszcz zabielany( buraki, marchewka , pietruszka, seler, kapusta, koperek, ziemniaki, oliwa z oliwek, sok z cytryny, mąka pełnoziarnista- gluten, śmietana- laktoza

II Danie

Gulasz – szynka w sosie własnym( mięso wieprzowe, mąka- gluten , przyprawy) kasza gryczana, surówka z kiszonego ogórka i kapusty ( olej rzepakowy) i papryki

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

323

484

229

1036

Białko( g)

15

24

17

56

Tłuszcz (g)

13

20

9

42

Węglowodany(g)

38

68

22

128

Błonnik(g)

2

10

2

14

Wapń(g)

250

98

211

559

Żelazo(mg)

1

3

1

5

Witamina C(mg)

12

58

1

71

Sód(mg)

Sól(mg)

317

379

204

220

572

430

1093

1029

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Wtorek 17.05.2022

OBIAD

Zupa : Rosół z makaronem( mięso drobiowe, seler, pietruszka, marchewka, por, cebula)  z makaronem jajka, mąka- gluten), przyprawy

II DANIE

Pulpeciki z indyka w sosie pieczarkowym ( mięso drobiowe, marchewka, seler, por, pieczarki, śmietana- laktoza, mąka pełnoziarnista- gluten, marchewka)  z makaronem ( jaja , gluten)

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

316

520

268

1104

Białko( g)

15

21

9

45

Tłuszcz (g)

13

17

15

45

Węglowodany(g)

34

69

24

127

Błonnik(g)

3

14

3

20

Wapń(g)

270

223

142

635

Żelazo(mg)

1

5

2

8

Witamina C(mg)

5

59

28

92

Sód(mg)

Sól(mg)

500

229

210

115

58

343

815

687

 

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Środa 18.05.2022

OBIAD

Zupa : Krupnik , z warzywami i ziołami ( kasza jęczmienna wiejska- gluten, marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, ziemniaki, śmietana- laktoza)

II Danie

Kolet z mielonego mięsa panierowany ( mięso wieprzowe, mąka - gluten, cebula, jajka) ziemniaki gotowane z koperkiem, surówka z gotowanych buraczków, przyprawy

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

340

520

254

1114

Białko( g)

13

23

15

51

Tłuszcz (g)

12

16

9

37

Węglowodany(g)

55

73

32

160

Błonnik(g)

6

7

2

15

Wapń(g)

248

75

194

517

Żelazo(mg)

3

4

2

9

Witamina C(mg)

7

25

2

34

Sód(mg)

Sól(mg)

443

201

185

190

365

615

1103

1006

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Czwartek 19.05.2022

OBIAD

Zupa : pomidorowa z makaronem (marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, przecier pomidorowy, jajka , mąka- gluten, tłuszcz roślinny, śmietana- laktoza)

II Danie

Chrupiący owsiany kurczak ( mięso drobiowe, płatki kukurydziane, płatki owsiane górskie jajka, mleko- laktoza), ziemniaki gotowane , surówka z kapusty świeżej, marchewki i jabłka

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

Podwieczorek

Energia kcal

311

520

228

1059

Białko( g)

12

18

15

45

Tłuszcz (g)

11

18

12

41

Węglowodany(g)

38

72

23

133

Błonnik(g)

2

5

3

10

Wapń(g)

232

155

197

584

Żelazo(mg)

1

3

1

5

Witamina C(mg)

2

26

27

55

Sód(mg)

Sól(mg)

88

232

534

215

392

680

692

1127

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Piątek 20.05.2022

OBIAD

Zupa : kapuśniak z świeżej kapusty z warzywami i koperkiem ( kapusta, ziemniaki, marchewka, seler, por, koperek nać, tłuszcz roślinny)

II Danie

Filet z dorsza panierowany( jajka, mleko- laktoza, bułka tarta- gluten) ziemniaki gotowane z koperkiem, marchewka z groszkiem(tłuszcz roślinny i przyprawy

  

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

342

505

283

1130

Białko( g)

15

25

16

56

Tłuszcz (g)

10

17

16

43

Węglowodany(g)

52

73

28

153

Błonnik(g)

4

6

4

14

Wapń(g)

225

134

305

664

Żelazo(mg)

2

3

3

8

Witamina C(mg)

12

33

8

53

Sód(mg)

Sól(mg)

398

830

180

115

387

450

1127

1395

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler, ryby

 

Poniedziałek 23.05.2022

OBIAD

Zupa : fasolowa z warzywami( fasolka szparagowa, ziemniaki, marchewka, seler, por , koper nać, pietruszka ziemniaki, cebula ,tłuszcz roślinny)

II Danie

Bitki z szynki wieprzowe z warzywami( mięso wieprzowe, śmietana - laktoza cebula, papryka, koperek, mąka- gluten) kasza pęczak- gluten, buraczki

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

326

520

360

1206

Białko( g)

15

25

15

55

Tłuszcz (g)

10

15

12

37

Węglowodany(g)

44

80

67

191

Błonnik(g)

4

15

5

24

Wapń(g)

285

170

270

725

Żelazo(mg)

5

4

3

12

Witamina C(mg)

2

45

7

54

Sód(mg)

Sól(mg)

280

700

500

120

160

340

940

1160

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Wtorek 24.05.2022

OBIAD

Zupa : ogórkowa (wywar warzywny, ogórki , marchewka, seler, ziemniaki , pietruszka, koperek, śmietanka- laktoza, jogurt naturalny- laktoza)

II Danie

Pulpety w sosie pomidorowym( przyprawy, przecier pomidorowy, mąka pełnoziarnista- gluten, jaja, mleko - laktoza), ziemniaki,  buraczki

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

376

530

267

1173

Białko( g)

17

20

19

56

Tłuszcz (g)

14

16

8

38

Węglowodany(g)

50

72

33

155

Błonnik(g)

5

10

4

19

Wapń(g)

275

118

302

695

Żelazo(mg)

3

3

1

5

Witamina C(mg)

4

19

20

43

Sód(mg)

Sól(mg)

340

508

315

190

267

258

919

956

 

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Środa 25.05.2022

OBIAD

Zupa : Jarzynowa  (wywar z ud kurczaka bez skóry- przyprawy, brokuł, kalafior, marchewka, seler, fasolka szparagowa, por, pietruszka, koperek, ziemniaki)

II Danie

Indyk z kalafiorem w śmietanowym sosie( filet z indyka, kalafior, marchewka, pietruszka nać, śmietana- laktoza, mąka- gluten,  przyprawy) i ryż

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

368

490

172

1030

Białko( g)

17

23

7

47

Tłuszcz (g)

16

18

4

38

Węglowodany(g)

38

65

30

133

Błonnik(g)

3

6

2

11

Wapń(g)

327

144

236

707

Żelazo(mg)

2

4

1

7

Witamina C(mg)

3

86

22

111

Sód(mg)

Sól(mg)

615

538

353

163

97

243

1065

944

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Czwartek 26.05.2022

OBIAD:

Zupa : barszcz ukraiński z fasolą i warzywami( buraczki, fasola, kapusta, marchewka, seler, tłuszcz roślinny, śmietanka- laktoza, pietruszka, przyprawy)

II Danie

Panierowana pierś z kurczaka pieczona / pierś z kurczaka, mąka – gluten, jajka, mleko uht 3,5%- laktoza ,bułka tarta- gluten, przyprawy – mogą zawierać seler, łubin , gorczycę i soję

Ziemniaki tłuczone

Surówka z kapusty białej, marchwi, kukurydzy z majonezem /kapusta świeża biała, cebula, marchew, kukurydza, majonez( jaja , olej rzepakowy,  woda, ocet spirytusowy, cukier, musztarda- gorczyca) cukier , sól pieprz, sok z cytryny, pieprz naturalny , koperek

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

Podwieczorek

Energia kcal

340

515

318

1233

Białko( g)

17

19

15

51

Tłuszcz (g)

13

17

9

39

Węglowodany(g)

44

65

44

153

Błonnik(g)

7

4

3

14

Wapń(g)

165

100

292

557

Żelazo(mg)

5

3

1

9

Witamina C(mg)

4

10

64

78

Sód(mg)

Sól(mg)

342

550

287

230

 

157

393

786

1173

 

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Piątek 27.05.2022

OBIAD

Zupa: Rosół ( udka z kurczaka, seler, pietruszka, marchew, por, cebula)z makaronem jajka mąka- gluten , przyprawy

II Danie

Filet rybny panierowany ( bułka tarta- gluten, jajka, mleko- laktoza) , ziemniaki gotowane, surówka z marchewki ( marchewka, jabłko )

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

217

550

304

1071

Białko( g)

15

25

17

57

Tłuszcz (g)

12

16

9

37

Węglowodany(g)

39

73

43

155

Błonnik(g)

1

14

3

18

Wapń(g)

288

170

293

75

Żelazo(mg)

1

5

1

7

Witamina C(mg)

2

32

18

52

Sód(mg)

Sól(mg)

485

813

250

200

400

342

1135

1355

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler, ryby

 

Poniedziałek 30.05.2022

OBIAD

Zupa : krupnik ( kasza jęczmienna wiejska- gluten, ziemniaki, marchewka, seler, pietruszka nać , śmietana- laktoza, tłuszcz roślinny)

II Danie

 Makaron z sosem bolońskim- gluten i tartym serem- laktoza( mięso mielone wieprzowe seler, marchewka, pietruszka, oregano, mąka- gluten ,jajka,  pomidory, oregano)

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

236

480

240

956

Białko( g)

11

26

11

48

Tłuszcz (g)

7

19

5

31

Węglowodany(g)

34

69

42

145

Błonnik(g)

2

11

5

18

Wapń(g)

173

101

249

523

Żelazo(mg)

2

4

2

8

Witamina C(mg)

1

39

36

76

Sód(mg)

Sól(mg)

336

640

180

120

117

295

633

1055

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Wtorek 31.05.2022

OBIAD

Zupa : pomidorowa z makaronem(bulion rosołowy, marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, przecier pomidorowy, jajka , mąka- gluten, tłuszcz roślinny, śmietana- laktoza)

II Danie

Grillowana pierś z kurczaka( przyprawy mogą zwierać gluten i seler) ziemniaki gotowane z koperkiem, surówka z marchewki i kapusty

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

323

525

220

1068

Białko( g)

15

20

5

40

Tłuszcz (g)

12

16

10

38

Węglowodany(g)

39

74

24

137

Błonnik(g)

3

6

3

12

Wapń(g)

224

220

56

500

Żelazo(mg)

2

2

1

5

Witamina C(mg)

2

5

2

9

Sód(mg)

Sól(mg)

478

595

300

180

59

148

837

923

 

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Napisz do nas: smacznesierakowice@wp.pl