Jadłospis dla przedszkoli



 

06.05.2019 Poniedziałek

ŚNIADANIE

Płatki owsiane na mleku

Kanapka : Bułka włoska, masło, pierś z indyka, pomidor, roszponka

Napój : herbata z cytryną

OBIAD

Rosół z makaronem

II Danie

Karkówka w sosie własnym z kaszą pęczak, surówka z kapusty i marchewki z zieloną pietruszką

Napój : woda

PODWIECZOREK

Budyń z musem owocowym

woda

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

270

440

268

978

Białko( g)

13

24

14

51

Tłuszcz (g)

6

7

8

21

Węglowodany(g)

41

73

37

151

Błonnik(g)

4

6

4

16

Wapń(g)

133

126

202

461

Żelazo(mg)

3

4

2

9

Witamina C(mg)

14

48

4

66

Sód(mg)

Sól(mg)

446

1115

352

840

330

920

1128

2875

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja,

 

07.05.2019 Wtorek

ŚNIADANIE

sałatka jarzynowa

Kanapka : Bułka kajzerka /masło/ szynka wieprzowa, ogórek, szczypiorek

Napój : napar czarnej herbaty z cytryną

OBIAD

Zupa :Pomidorowa z makaronem

II Danie

Klopsy  wieprzowe smażone z ziemniakami i buraczki

Napój : woda

PODWIECZOREK

koktajl owocowy  i ciasteczko z ziarnami

Napój :woda

 

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

323

484

229

1036

Białko( g)

15

24

17

56

Tłuszcz (g)

13

25

9

47

Węglowodany(g)

38

50

22

110

Błonnik(g)

2

10

2

14

Wapń(g)

250

98

211

559

Żelazo(mg)

1

3

1

5

Witamina C(mg)

12

58

1

71

Sód(mg)

Sól(mg)

317

793

204

510

572

1430

1093

2733

 

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja,

 

08.05.2019 środa

ŚNIADANIE

Kanapka : chleb żytni /masło/pomidorowa pasta z twarożku i jajek /roszponka/papryka

Napój : kakao

OBIAD

Zupa : Krupnik

II DANIE

Kurczak pieczony, ziemniaki z wody, surówka z ogórkiem kiszonym

Napój : woda

PODWIECZOREK

Galaretka

bułeczka maślana

Napój : sok

 

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

316

467

268

1051

Białko( g)

15

32

9

56

Tłuszcz (g)

13

17

15

45

Węglowodany(g)

34

60

24

118

Błonnik(g)

3

14

3

20

Wapń(g)

270

223

142

635

Żelazo(mg)

1

5

2

8

Witamina C(mg)

5

59

28

92

Sód(mg)

Sól(mg)

500

1229

257

730

58

143

815

2102

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

 

09.05.2019 czwartek

ŚNIADANIE

Owsianka

Kanapka : grahamka/masło/ jajko i pomidor/ szczypiorek

Napój :herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : Ogórkowa

II Danie

 Schab duszony w sosie własnym   podany z ryżem i  surówka z sałatą w sosie jogutowym

 

Napój : woda

PODWIECZOREK

Chleb żytni z ziarnami/ serek homogenizowany

Napój : sok

Owoce

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

Podwieczorek

 

Energia kcal

350

409

267

1026

Białko( g)

19

25

14

58

Tłuszcz (g)

8

17

8

33

Węglowodany(g)

44

50

39

133

Błonnik(g)

3

4

5

12

Wapń(g)

348

93

332

773

Żelazo(mg)

1

3

1

5

Witamina C(mg)

29

7

14

50

Sód(mg)

Sól(mg)

510

1275

172

430

250

612

932

2317

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

 

10.05.2019 piątek

ŚNIADANIE

Zupa mleczna z makaronem

Kanapka : chleb żytni, masło, ser , sałata, ogórek  kiszony

Napój : napar z herbaty owocowej

OBIAD

Zupa :   Żurek

II Danie

Pieczona ryba z kaszą pęczak i marchewka z groszkiem

Napój : woda

PODWIECZOREK

Drożdżówka z jabłkiem

Napój : sok

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

340

520

254

1114

Białko( g)

13

35

15

63

Tłuszcz (g)

12

32

9

53

Węglowodany(g)

55

44

32

131

Błonnik(g)

6

7

2

15

Wapń(g)

248

75

194

517

Żelazo(mg)

3

4

2

9

Witamina C(mg)

7

25

2

34

Sód(mg)

Sól(mg)

443

1120

295

740

365

915

1103

2775

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja, ryba

 

13.05.2019 poniedziałek

ŚNIADANIE

Kanapka :bułeczka razowa /masło /sałata/ogórek świeży , szynka drobiowa / szczypiorek

Napój : herbata z cytryną

OBIAD

Zupa :Jarzynowa z ryżem

II Danie

Gulasz wieprzowy z warzywami, kasza pęczak, buraczki

Napój : woda 200ml

PODWIECZOREK

Gryzik z musem owocowym

Napój : woda

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

350

478

259

1087

Białko( g)

12

36

8

56

Tłuszcz (g)

11

17

10

38

Węglowodany(g)

50

52

40

142

Błonnik(g)

4

8

1

13

Wapń(g)

246

93

242

581

Żelazo(mg)

2

3

1

6

Witamina C(mg)

21

26

12

59

Sód(mg)

Sól(mg)

237

593

559

1398

114

285

910

2276

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

 

14.05.2019 wtorek

ŚNIADANIE

Kanapka :bułka z ziarnami/masło /ser żółty, papryka, ogórek kiszony sałata

owsianka

Napój: herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : krem z białych warzyw z makaronem

II Danie

Pieczony kurczak z ziemniakami, sałata z sosem z kiszonego ogórka

Napój : woda

PODWIECZOREK

Kisiel owocowy biszkopt

Napój : woda

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

360

423

289

1072

Białko( g)

13

16

12

41

Tłuszcz (g)

14

15

9

38

Węglowodany(g)

41

70

43

154

Błonnik(g)

2

8

8

18

Wapń(g)

255

75

173

503

Żelazo(mg)

3

4

2

9

Witamina C(mg)

8

18

15

41

Sód(mg)

Sól(mg)

463

1160

350

860

125

311

938

2331

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

 

15.05.2019 Środa

ŚNIADANIE

Kanapka: bułka z słonecznikiem / masło /sałata / szynka drobiowa

Napój : kakao

OBIAD

Zupa : Kapuśniak z ziemiakami

II Danie

Spaghetti  bolognese z serem

Napój : woda

PODWIECZOREK

Naleśniki z  marmoladą

Napój : woda

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

333

426

243

1002

Białko( g)

13

25

11

49

Tłuszcz (g)

16

21

8

45

Węglowodany(g)

38

39

33

110

Błonnik(g)

3

4

3

10

Wapń(g)

168

213

98

479

Żelazo(mg)

2

3

1

6

Witamina C(mg)

4

15

11

30

Sód(mg)

Sól(mg)

398

995

206

515

200

500

804

2010

 

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

 

16.05.2019 czwartek

ŚNIADANIE

Kanapka : bułka z ziarnami /masło /schab pieczony – ogórek  kiszony

Napój : Herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : Barszcz zabielany

II Danie

Klopsiki w sosie pomidorowym, warzywa parowane, makaron penne

Napój : woda

PODWIECZOREK

Budyń z musem owocowym

 

Napój : woda

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

288

449

202

939

Białko( g)

18

20

6

44

Tłuszcz (g)

11

20

4

35

Węglowodany(g)

33

55

42

130

Błonnik(g)

3

6

6

15

Wapń(g)

169

83

113

365

Żelazo(mg)

2

3

2

7

Witamina C(mg)

15

33

23

71

Sód(mg)

Sól(mg)

426

1065

287

718

247

618

960

2400

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

 

17.05.2019  Piątek

Śniadanie

Sałatka jarzynowa

Kanapka : chleb żytni , ser/sałata  /masło

Napój : herbata z cytryną 200ml

OBIAD

Zupa : Rosół z makaronem

II Danie

Klopsiki  rybne smażone , ziemniaki: surówka z marchewki i jabłka

 

Napój : woda

PODWIECZOREK

Koktajl owocowy

bułeczka maślana

Napój : woda

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

Podwieczorek

 

Energia kcal

236

480

240

956

Białko( g)

11

26

11

48

Tłuszcz (g)

7

19

5

31

Węglowodany(g)

34

60

42

136

Błonnik(g)

2

11

5

18

Wapń(g)

173

101

249

523

Żelazo(mg)

2

4

2

8

Witamina C(mg)

1

39

36

76

Sód(mg)

Sól(mg)

336

840

180

450

117

295

633

1585

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja, ryba

 

20.05.2019 Poniedziałek

ŚNIADANIE

Kanapka : bułka z słonecznikiem /masło/polędwica sopocka/ pomidor/roszponka/

Napój : kakao

OBIAD

Zupa pomidorowa z makaronem

II DANIE

Kotlet pożarski z ryżem –mix warzyw w sosie/mielone z kurczaka/ryż/

Napój : woda

PODWIECZOREK

Galaretka owocowa , biszkopt

Napój : sok

 

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

316

467

268

1051

Białko( g)

15

32

9

56

Tłuszcz (g)

13

17

15

45

Węglowodany(g)

34

60

24

118

Błonnik(g)

3

14

3

20

Wapń(g)

270

223

142

635

Żelazo(mg)

1

5

2

8

Witamina C(mg)

5

59

28

92

Sód(mg)

Sól(mg)

500

1229

257

730

58

143

815

2102

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

 

21.05.2019 Wtorek

ŚNIADANIE

Owsianka

Kanapka : grahamka/masło/ jajko i pomidor/ szczypiorek

Napój : herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : Krupnik

II Danie Gulasz wieprzowy z warzywami, kasza gryczana, buraczki

Napój : woda

PODWIECZOREK

Strudel jabłkowy

Napój : sok

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

Podwieczorek

 

Energia kcal

350

409

267

1026

Białko( g)

19

25

14

58

Tłuszcz (g)

8

17

8

33

Węglowodany(g)

44

50

39

133

Błonnik(g)

3

4

5

12

Wapń(g)

348

93

332

773

Żelazo(mg)

1

3

1

5

Witamina C(mg)

29

7

14

50

Sód(mg)

Sól(mg)

510

1275

172

430

250

612

932

2317

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

 

22.05.2019 Środa

ŚNIADANIE

Zupa mleczna z makaronem

Kanapka : bułka z ziarnami/masło/pasztet drobiowy ,pomidor, szczypiorek

Napój : napar z herbaty owocowej

OBIAD

Zupa : Ogórkowa

II Danie

Pieczony kurczak z ryżem i marchewka z groszkiem

Napój : woda

PODWIECZOREK

chleb żytni z ziarnami /serek homogenizowany naturalny z owocami /

Napój : sok

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

340

520

254

1114

Białko( g)

13

35

15

63

Tłuszcz (g)

12

32

9

53

Węglowodany(g)

55

44

32

131

Błonnik(g)

6

7

2

15

Wapń(g)

248

75

194

517

Żelazo(mg)

3

4

2

9

Witamina C(mg)

7

25

2

34

Sód(mg)

Sól(mg)

443

1120

295

740

365

915

1103

2775

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

 

23.05.2019 Czwartek

ŚNIADANIE

Kanapka :bułeczka razowa /masło /papryka czerwona /ogórek świeży , jajko / jogurt naturalny / szczypiorek

Napój : herbata z cytryną

OBIAD

Zupa :  Żurek

II Danie Curry z kurczaka / makaron /kurczak/cebula/śmietana/koncentrat pomidorowy/ curry/włoszczyzna

Napój : woda 200ml

PODWIECZOREK

Babeczka z budyniem

Napój : sok

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

350

478

259

1087

Białko( g)

12

36

8

56

Tłuszcz (g)

11

17

10

38

Węglowodany(g)

50

52

40

142

Błonnik(g)

4

8

1

13

Wapń(g)

246

93

242

581

Żelazo(mg)

2

3

1

6

Witamina C(mg)

21

26

12

59

Sód(mg)

Sól(mg)

237

593

559

1398

114

285

910

2276

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

 

24.05.2019 Piątek

ŚNIADANIE

Kanapka :bułka z ziarnami/masło /ser żółty, pomidor, sałata

owsianka z owocami

Napój : herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : Jarzynowa z ziemniakami

II Danie

Makaron a la Napoli z serem

Napój : woda

PODWIECZOREK

Kisiel z sosem waniliowym

Napój : sok

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

360

423

289

1072

Białko( g)

13

16

12

41

Tłuszcz (g)

14

15

9

38

Węglowodany(g)

41

70

43

154

Błonnik(g)

2

8

8

18

Wapń(g)

255

75

173

503

Żelazo(mg)

3

4

2

9

Witamina C(mg)

8

18

15

41

Sód(mg)

Sól(mg)

463

1160

350

860

125

311

938

2331

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

 

27.05.2019 poniedziałek

ŚNIADANIE

Owocowe jagły :mleko /kasza jaglana/wiórki kokosowe /jabłko

Kanapka: bułka z słonecznikiem / masło /sałata / szynka drobiowa

Napój : napar z herbaty owocowej 200ml

OBIAD

Zupa : Kapuśniak z słodkiej kapusty

II Danie

Zapiekany makaron z kurczakiem : makaron tagiatelle /mięso drobiowe /brokuł, kalafior, kukurydza

Napój : woda

PODWIECZOREK

Budyń z musem owocowym

Napój : woda

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

333

426

243

1002

Białko( g)

13

25

11

49

Tłuszcz (g)

16

21

8

45

Węglowodany(g)

38

39

33

110

Błonnik(g)

3

4

3

10

Wapń(g)

168

213

98

479

Żelazo(mg)

2

3

1

6

Witamina C(mg)

4

15

11

30

Sód(mg)

Sól(mg)

398

995

206

515

200

500

804

2010

 

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

 

28.05.2019 wtorek

ŚNIADANIE

Kanapka : bułka z ziarnami /masło / polędwica sopocka/papryka – ogórek świeży

Napój : Herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : Barszcz zabielany

II Danie

A’la Gołąbki z młodą kapustą w sosie pomidorowym : mięso wieprzowe /jajko /bulka /kapusta /przecier pomidorowy /mąka / śmietana /  ziemniaki z koperkiem

Napój : woda

PODWIECZOREK

Szarlotka

Napój : woda

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

288

449

202

939

Białko( g)

18

20

6

44

Tłuszcz (g)

11

20

4

35

Węglowodany(g)

33

55

42

130

Błonnik(g)

3

6

6

15

Wapń(g)

169

83

113

365

Żelazo(mg)

2

3

2

7

Witamina C(mg)

15

33

23

71

Sód(mg)

Sól(mg)

426

1065

287

718

247

618

960

2400

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

 

29.05.2019 środa

Śniadanie

Owsianka z owocami(owoce sezonowe )mleko/ owsianka

Kanapka : chleb żytni /szynka drobiowa /sałata /ogórek świeży /masło

Napój : herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : Rosół z makaronem

II Danie

Klopsiki gotowane w sosie koperkowym z warzywami i ryżem

 

Napój : woda

PODWIECZOREK

Kisiel owocowy

biszkopt

Napój : woda

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

Podwieczorek

 

Energia kcal

236

480

240

956

Białko( g)

11

26

11

48

Tłuszcz (g)

7

19

5

31

Węglowodany(g)

34

60

42

136

Błonnik(g)

2

11

5

18

Wapń(g)

173

101

249

523

Żelazo(mg)

2

4

2

8

Witamina C(mg)

1

39

36

76

Sód(mg)

Sól(mg)

336

840

180

450

117

295

633

1585

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

 

30.05.2019 czwartek

ŚNIADANIE

Owsianka

Kanapka : grahamka/masło/ jajko i pomidor/ szczypiorek

Napój :herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : Ogórkowa

II Danie

 Schab duszony w sosie z warzywami i makaronem pełnoziarnistym

 

Napój : woda

PODWIECZOREK

Chleb żytni z ziarnami/ serek homogenizowany

Napój : sok

Owoce

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

Podwieczorek

 

Energia kcal

350

409

267

1026

Białko( g)

19

25

14

58

Tłuszcz (g)

8

17

8

33

Węglowodany(g)

44

50

39

133

Błonnik(g)

3

4

5

12

Wapń(g)

348

93

332

773

Żelazo(mg)

1

3

1

5

Witamina C(mg)

29

7

14

50

Sód(mg)

Sól(mg)

510

1275

172

430

250

612

932

2317

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

 

31.05.2019 Piątek

ŚNIADANIE

Owsianka

Kanapka :bułka żytnia /masło/ twarożek /ogórek /rzodkiewka/ jajko

Napój : kawa zbożowa z mlekiem

OBIAD

Zupa : Pomidorowa z makaronem

II Danie

Filet z mintaja po grecku z warzywami , ziemniaki gotowane z koperkiem

Napój : woda

PODWIECZOREK

 Jogurt owocowy z płatkami kukurydzianymi

Napój : woda

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

Obiad

Podwieczorek

 

Energia kcal

320

450

227

997

Białko( g)

15

36

12

63

Tłuszcz (g)

12

12

8

32

Węglowodany(g)

34

46

30

110

Błonnik(g)

3

7

3

13

Wapń(g)

200

155

141

496

Żelazo(mg)

2

2

2

6

Witamina C(mg)

8

48

2

58

Sód(mg)

Sól(mg)

330

850

298

770

364

910

992

2530

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja, ryba

 

 

 

Napisz do nas: smacznesierakowice@wp.pl