Jadłospis dla przedszkoli



02.09.2019 Poniedziałek

ŚNIADANIE

Płatki owsiane na mleku

Kanapka : Bułka włoska, masło, pierś z indyka, pomidor, roszponka

Napój : herbata z cytryną

OBIAD

Pomidorowa z makaronem

II Danie

Karkówka w sosie własnym z kaszą pęczak, buraczki tarte

Napój : woda

PODWIECZOREK

Koktajl owocowy i ciasteczko z ziarnami

woda

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

270

440

268

978

Białko( g)

13

24

14

51

Tłuszcz (g)

6

7

8

21

Węglowodany(g)

41

73

37

151

Błonnik(g)

4

6

4

16

Wapń(g)

133

126

202

461

Żelazo(mg)

3

4

2

9

Witamina C(mg)

14

48

4

66

Sód(mg)

Sól(mg)

446

1115

352

840

330

920

1128

2875

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja,

 

03.09.2019 Wtorek

ŚNIADANIE

sałatka jarzynowa

Kanapka : Bułka kajzerka /masło/ pasztet drobiowy, pomidor, szczypiorek

Napój : napar czarnej herbaty z cytryną

OBIAD

Zupa :barszcz zabielany

II Danie

Klopsy  wieprzowe w sosie koperkowym z ziemniakami i warzywami

Napój : woda

PODWIECZOREK

Placek drożdżowy z owocami

Napój :sok

 

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

323

484

229

1036

Białko( g)

15

24

17

56

Tłuszcz (g)

13

25

9

47

Węglowodany(g)

38

50

22

110

Błonnik(g)

2

10

2

14

Wapń(g)

250

98

211

559

Żelazo(mg)

1

3

1

5

Witamina C(mg)

12

58

1

71

Sód(mg)

Sól(mg)

317

793

204

510

572

1430

1093

2733

 

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja,

 

04.09.2019 środa

ŚNIADANIE

Kanapka : chleb żytni /masło/polędwica sopocka/ pomidor/roszponka/

Napój : kakao

OBIAD

Zupa ziemniaczana z włoszczyzną /marchewka/ śmietana / pietruszka

II DANIE

Kurczak pieczony, ziemniaki z wody, surówka z ogórkiem kiszonym

Napój : woda

PODWIECZOREK

Galaretka z owocami

bułeczka maślana

Napój : sok

 

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

316

467

268

1051

Białko( g)

15

32

9

56

Tłuszcz (g)

13

17

15

45

Węglowodany(g)

34

60

24

118

Błonnik(g)

3

14

3

20

Wapń(g)

270

223

142

635

Żelazo(mg)

1

5

2

8

Witamina C(mg)

5

59

28

92

Sód(mg)

Sól(mg)

500

1229

257

730

58

143

815

2102

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

 

05.09.2019 czwartek

ŚNIADANIE

Owsianka

Kanapka : grahamka/masło/ jajko i pomidor/ szczypiorek

Napój :herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : ogórkowa

II Danie

 Schab duszony z warzywami  podany z ziemniakami

Napój : woda

PODWIECZOREK

Chleb żytni z ziarnami/ serek homogenizowany z owocami

Napój : sok

Owoce

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

Podwieczorek

 

Energia kcal

350

409

267

1026

Białko( g)

19

25

14

58

Tłuszcz (g)

8

17

8

33

Węglowodany(g)

44

50

39

133

Błonnik(g)

3

4

5

12

Wapń(g)

348

93

332

773

Żelazo(mg)

1

3

1

5

Witamina C(mg)

29

7

14

50

Sód(mg)

Sól(mg)

510

1275

172

430

250

612

932

2317

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

 

06.09.2019 piątek

ŚNIADANIE

Zupa mleczna z makaronem

Kanapka : chleb żytni, masło, ser , sałata, ogórek  kiszony

Napój : napar z herbaty owocowej

OBIAD

Zupa :   Kapuśniak z słodkiej kapusty z ziemniakami

II Danie

Pieczona ryba z ziemniakami i surówką z marchewki

Napój : woda

PODWIECZOREK

Drożdżówka z jabłkiem

Napój : sok

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

340

520

254

1114

Białko( g)

13

35

15

63

Tłuszcz (g)

12

32

9

53

Węglowodany(g)

55

44

32

131

Błonnik(g)

6

7

2

15

Wapń(g)

248

75

194

517

Żelazo(mg)

3

4

2

9

Witamina C(mg)

7

25

2

34

Sód(mg)

Sól(mg)

443

1120

295

740

365

915

1103

2775

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja, ryba

 

09.09.2019 poniedziałek

ŚNIADANIE

Kanapka :bułeczka razowa /masło /papryka czerwona /ogórek świeży , szynka drobiowa / szczypiorek

Napój : herbata z cytryną

OBIAD

Zupa :Jarzynowa  z fasolką szparagową

II Danie

Gulasz wieprzowy z warzywami, kasza pęczak, buraczki

Napój : woda 200ml

PODWIECZOREK

Gryzik z musem owocowym

Napój : woda

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

350

478

259

1087

Białko( g)

12

36

8

56

Tłuszcz (g)

11

17

10

38

Węglowodany(g)

50

52

40

142

Błonnik(g)

4

8

1

13

Wapń(g)

246

93

242

581

Żelazo(mg)

2

3

1

6

Witamina C(mg)

21

26

12

59

Sód(mg)

Sól(mg)

237

593

559

1398

114

285

910

2276

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

 

10.09.2019 wtorek

ŚNIADANIE

Kanapka :bułka z ziarnami/masło /ser żółty, papryka, ogórek kiszony sałata

owsianka

Napój: herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : krupnik

II Danie Pieczony kurczak z ziemniakami, surówka z kapusty kiszonej

Napój : woda

PODWIECZOREK

Kisiel z owocami

biszkopt

Napój : woda

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

360

423

289

1072

Białko( g)

13

16

12

41

Tłuszcz (g)

14

15

9

38

Węglowodany(g)

41

70

43

154

Błonnik(g)

2

8

8

18

Wapń(g)

255

75

173

503

Żelazo(mg)

3

4

2

9

Witamina C(mg)

8

18

15

41

Sód(mg)

Sól(mg)

463

1160

350

860

125

311

938

2331

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

 

11.09.2019 Środa

ŚNIADANIE

Kanapka: bułka z słonecznikiem / masło /sałata / szynka drobiowa

Napój : kakao

OBIAD

Zupa : Barszcz ukraiński

II Danie

Spaghetti  bolognese z serem

Napój : woda

PODWIECZOREK

Naleśniki z  marmoladą

Napój : woda

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

333

426

243

1002

Białko( g)

13

25

11

49

Tłuszcz (g)

16

21

8

45

Węglowodany(g)

38

39

33

110

Błonnik(g)

3

4

3

10

Wapń(g)

168

213

98

479

Żelazo(mg)

2

3

1

6

Witamina C(mg)

4

15

11

30

Sód(mg)

Sól(mg)

398

995

206

515

200

500

804

2010

 

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

 

12.09.2019 czwartek

ŚNIADANIE

Kanapka : bułka z ziarnami /masło /schab pieczony – ogórek  kiszony

Napój : Herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : rosół z makaronem ; wywar z kurczaka /włoszczyzna /makaron /lubczyk /kozieradka /natka pietruszki

II Danie

Klopsiki w sosie pomidorowym, warzywa parowane, ziemniaki z koperkiem

Napój : woda

PODWIECZOREK

Budyń z musem owocowym

 

Napój : woda

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

288

449

202

939

Białko( g)

18

20

6

44

Tłuszcz (g)

11

20

4

35

Węglowodany(g)

33

55

42

130

Błonnik(g)

3

6

6

15

Wapń(g)

169

83

113

365

Żelazo(mg)

2

3

2

7

Witamina C(mg)

15

33

23

71

Sód(mg)

Sól(mg)

426

1065

287

718

247

618

960

2400

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

 

13.09.2019  Piątek

Śniadanie

Sałatka jarzynowa

Kanapka : chleb żytni , ser/sałata  /masło

Napój : herbata z cytryną 200ml

OBIAD

Zupa : pomidorowa z makaronem

II Danie

Klopsiki  rybne smażone , ziemniaki: surówka z marchewki i jabłka

 

Napój : woda

PODWIECZOREK

Koktajl owocowy

bułeczka maślana

Napój : woda

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

Podwieczorek

 

Energia kcal

236

480

240

956

Białko( g)

11

26

11

48

Tłuszcz (g)

7

19

5

31

Węglowodany(g)

34

60

42

136

Błonnik(g)

2

11

5

18

Wapń(g)

173

101

249

523

Żelazo(mg)

2

4

2

8

Witamina C(mg)

1

39

36

76

Sód(mg)

Sól(mg)

336

840

180

450

117

295

633

1585

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja, ryba

 

16.09.2019 poniedziałek

ŚNIADANIE

Kanapka : bułka z słonecznikiem /masło/polędwica sopocka/ pomidor/roszponka/

Napój : kakao

OBIAD

Zupa pomidorowa z makaronem

II DANIE

Kotlet pożarski z ryżem –mix warzyw/mielone z kurczaka/ryż/

Napój : woda

PODWIECZOREK

Racuchy z jabłkami

Napój : sok

 

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

316

467

268

1051

Białko( g)

15

32

9

56

Tłuszcz (g)

13

17

15

45

Węglowodany(g)

34

60

24

118

Błonnik(g)

3

14

3

20

Wapń(g)

270

223

142

635

Żelazo(mg)

1

5

2

8

Witamina C(mg)

5

59

28

92

Sód(mg)

Sól(mg)

500

1229

257

730

58

143

815

2102

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

 

17.09.2019 wtorek

ŚNIADANIE

Owsianka

Kanapka : grahamka/masło/ jajko i pomidor/ szczypiorek

Napój : kawa zbożowa z mlekiem

OBIAD

Zupa : żurek z ziemniakami

II Danie Gulasz wieprzowy z warzywami, ziemniaki gotowane, buraczki

Napój : woda

PODWIECZOREK

Strudel jabłkowy

Napój : sok

Owoce

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

Podwieczorek

 

Energia kcal

350

409

267

1026

Białko( g)

19

25

14

58

Tłuszcz (g)

8

17

8

33

Węglowodany(g)

44

50

39

133

Błonnik(g)

3

4

5

12

Wapń(g)

348

93

332

773

Żelazo(mg)

1

3

1

5

Witamina C(mg)

29

7

14

50

Sód(mg)

Sól(mg)

510

1275

172

430

250

612

932

2317

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

 

18.09.2019 środa

ŚNIADANIE

Zupa mleczna z makaronem

Kanapka : bułka z ziarnami/masło/pasztet drobiowy ,pomidor, szczypiorek

Napój : napar z herbaty owocowej

OBIAD

Zupa : Kapuśniak z słodkiej kapusty

II Danie

Pieczony kurczak z ziemniakami i marchewka z groszkiem

Napój : woda

PODWIECZOREK

chleb żytni z ziarnami /serek homogenizowany naturalny z owocami /

Napój : sok

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

340

520

254

1114

Białko( g)

13

35

15

63

Tłuszcz (g)

12

32

9

53

Węglowodany(g)

55

44

32

131

Błonnik(g)

6

7

2

15

Wapń(g)

248

75

194

517

Żelazo(mg)

3

4

2

9

Witamina C(mg)

7

25

2

34

Sód(mg)

Sól(mg)

443

1120

295

740

365

915

1103

2775

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

 

19.09.2019 czwartek

ŚNIADANIE

Kanapka :bułeczka razowa /masło /papryka czerwona /ogórek świeży , jajko / jogurt naturalny / szczypiorek

Napój : herbata z cytryną

OBIAD

Zupa :  brukwiowa

II Danie Curry z kurczaka / makaron /kurczak/cebula/śmietana/koncentrat pomidorowy/ curry/włoszczyzna

Napój : woda 200ml

PODWIECZOREK

Babeczka z budyniem

Napój : sok

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

350

478

259

1087

Białko( g)

12

36

8

56

Tłuszcz (g)

11

17

10

38

Węglowodany(g)

50

52

40

142

Błonnik(g)

4

8

1

13

Wapń(g)

246

93

242

581

Żelazo(mg)

2

3

1

6

Witamina C(mg)

21

26

12

59

Sód(mg)

Sól(mg)

237

593

559

1398

114

285

910

2276

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

 

20.09.2019 piątek

ŚNIADANIE

Kanapka :bułka z ziarnami/masło /ser żółty, pomidor, sałata

owsianka z owocami

Napój : herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : krem z brokuł z makaronem /włoszczyzna /brokuły / śmietana /przyprawy :kolendra , bazylia /makaron

II Danie

Makaron a la Napoli z serem

Napój : woda

PODWIECZOREK

Placek drożdżowy z owocami

Napój : sok

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

360

423

289

1072

Białko( g)

13

16

12

41

Tłuszcz (g)

14

15

9

38

Węglowodany(g)

41

70

43

154

Błonnik(g)

2

8

8

18

Wapń(g)

255

75

173

503

Żelazo(mg)

3

4

2

9

Witamina C(mg)

8

18

15

41

Sód(mg)

Sól(mg)

463

1160

350

860

125

311

938

2331

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

 

23.09.2019 poniedziałek

ŚNIADANIE

Owocowe jagły :mleko /kasza jaglana/wiórki kokosowe /jabłko

Kanapka: bułka z słonecznikiem / masło /sałata / szynka drobiowa

Napój : napar z herbaty owocowej 200ml

OBIAD

Zupa : jarzynowa z ryżem

II Danie

Zapiekany makaron z kurczakiem : makaron tagiatelle /mięso drobiowe /brokuł, kalafior, kukurydza

Napój : woda

PODWIECZOREK

Naleśniki z  marmoladą

Napój : sok

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

333

426

243

1002

Białko( g)

13

25

11

49

Tłuszcz (g)

16

21

8

45

Węglowodany(g)

38

39

33

110

Błonnik(g)

3

4

3

10

Wapń(g)

168

213

98

479

Żelazo(mg)

2

3

1

6

Witamina C(mg)

4

15

11

30

Sód(mg)

Sól(mg)

398

995

206

515

200

500

804

2010

 

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

 

24.09.2019 wtorek

ŚNIADANIE

Kanapka : bułka z ziarnami /masło / polędwica sopocka/papryka – ogórek świeży

Napój : Herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : rosół z makaronem ; wywar z kurczaka /włoszczyzna /makaron /lubczyk /kozieradka /natka pietruszki

II Danie

A’la Gołąbki z młodą kapustą w sosie pomidorowym : mięso wieprzowe /jajko /bulka /kapusta /przecier pomidorowy /mąka / śmietana /  młode ziemniaki z koperkiem

Napój : woda

PODWIECZOREK

Szarlotka

Napój : woda

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

288

449

202

939

Białko( g)

18

20

6

44

Tłuszcz (g)

11

20

4

35

Węglowodany(g)

33

55

42

130

Błonnik(g)

3

6

6

15

Wapń(g)

169

83

113

365

Żelazo(mg)

2

3

2

7

Witamina C(mg)

15

33

23

71

Sód(mg)

Sól(mg)

426

1065

287

718

247

618

960

2400

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

 

25.09.2019 środa

Śniadanie

Owsianka z owocami(owoce sezonowe )mleko/ owsianka

Kanapka : chleb żytni /szynka drobiowa /sałata /ogórek świeży /masło

Napój : herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : Krupnik z kaszy jęczmiennej

II Danie

Klopsiki smażone , ziemniaki: mięso wieprzowe/ziemniaki /marchew /groszek zielony / masło

 

Napój : woda

PODWIECZOREK

galaretka z owocami

biszkopt

Napój : woda

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

Podwieczorek

 

Energia kcal

236

480

240

956

Białko( g)

11

26

11

48

Tłuszcz (g)

7

19

5

31

Węglowodany(g)

34

60

42

136

Błonnik(g)

2

11

5

18

Wapń(g)

173

101

249

523

Żelazo(mg)

2

4

2

8

Witamina C(mg)

1

39

36

76

Sód(mg)

Sól(mg)

336

840

180

450

117

295

633

1585

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

 

26.09.2019 czwartek

ŚNIADANIE

Kanapka: grahamka/masło/ser żółty/papryka czerwona/sałata

Napój : napar z herbaty owocowej

OBIAD

Zupa : Pomidorowa z ryżem

II Danie

Pieczeń wieprzowa z warzywami  , kasza  pęczak, buraczki

 

Napój : woda

PODWIECZOREK

Witaminowe smoothies /jabłko / szpinak /sok z jabłek/banan

biszkopt

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

342

412

283

1037

Białko( g)

15

33

16

64

Tłuszcz (g)

10

10

16

36

Węglowodany(g)

52

48

28

128

Błonnik(g)

4

6

4

14

Wapń(g)

225

134

305

664

Żelazo(mg)

2

3

3

8

Witamina C(mg)

12

33

8

53

Sód(mg)

Sól(mg)

398

983

342

873

387

945

1127

2801

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja,

 

27.09.2019 piątek

ŚNIADANIE

Płatki kukurydziane z mlekiem

Kanapka chleb żytni, pasta z jajek i sera z świeżym ogórkiem

Napój: napar z herbaty owocowej

OBIAD

Zupa :żurek z ziemniakami

II Danie

Pieczona ryba w panierce, ziemniaki z wody, surówka z marchewki i kapusty

Napój : woda

Podwieczorek

Budyń z owocami

Napój : woda

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

Obiad

podwieczorek

Energia kcal

319

490

222

1031

Białko( g)

12

20

12

44

Tłuszcz (g)

12

15

12

39

Węglowodany(g)

40

88

24

152

Błonnik(g)

4

11

4

19

Wapń(g)

220

119

250

589

Żelazo(mg)

2

3

2

7

Witamina C(mg)

14

47

10

71

Sód(mg)

Sól(mg)

441

1084

210

562

348

856

999

2502

 

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja, ryba

 

30.09.2019 Poniedziałek

ŚNIADANIE

Owsianka

Kanapka :bułka żytnia /masło/ twarożek /ogórek /rzodkiewka/ jajko

Napój : kawa zbożowa z mlekiem

OBIAD

Zupa : pomidorowa z makaronem

II Danie

Filet z kurczaka panierowany, ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty i ogórka

Napój : woda

PODWIECZOREK

Kanapka : jogurt owocowy z płatkami kukurydzianymi

Napój : woda

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

Obiad

Podwieczorek

 

Energia kcal

320

450

227

997

Białko( g)

15

36

12

63

Tłuszcz (g)

12

12

8

32

Węglowodany(g)

34

46

30

110

Błonnik(g)

3

7

3

13

Wapń(g)

200

155

141

496

Żelazo(mg)

2

2

2

6

Witamina C(mg)

8

48

2

58

Sód(mg)

Sól(mg)

330

850

298

770

364

910

992

2530

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja, ryba

 

 

 

 

Napisz do nas: smacznesierakowice@wp.pl