
Wtorek 30.05
ŚNIADANIE
Zupa mleczna z makaronem( mleko- laktoza, jaja, mąka- gluten)
Kanapka : pieczywo mieszane- gluten/masło- laktoza/pasztet drobiowy (mięso drobiowo – wieprzowe), cebula, szczypiorek, jaja ,gorczyca, seler, mąka- gluten) z warzywami (pomidor, szczypiorek)
Napój : herbata owocowa( napar z czarnej herbaty z owocami leśnymi)
OBIAD
Zupa : Krupnik , z warzywami i ziołami ( kasza jęczmienna wiejska- gluten, marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, ziemniaki, śmietana- laktoza)
II Danie
Pieczony kotlet mielony wieprzowy – panierowany ( mięso wieprzowe , jajka , bułka tarta- gluten, mleko- laktoza, cebula) ziemniaki gotowane z koperkiem, surówka z gotowanych buraczków, przyprawy
Napój : woda
PODWIECZOREK
Mini drożdżówka ( laktoza, gluten, jajka)
Napój; herbata miętowa
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 340 | 520 | 254 | 1114 |
Białko( g) | 6 | 8 | 7 | 21 |
Tłuszcz (g) | 12 | 16 | 9 | 37 |
Węglowodany(g) | 55 | 73 | 32 | 160 |
Błonnik(g) | 6 | 7 | 2 | 15 |
Wapń(g) | 248 | 75 | 194 | 517 |
Żelazo(mg) | 3 | 4 | 2 | 9 |
Witamina C(mg) | 7 | 25 | 2 | 34 |
Sód(mg) Sól(mg) | 443 201 | 185 190 | 365 615 | 1103 1006 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler
Środa 31.05
ŚNIADANIE
Kanapka : pieczywo mieszane- gluten/masło laktoza /ser- laktoza /jajko/ ogórek kiszony/ rzodkiewka/ cebula
Napój : herbata z cytryną
OBIAD
Zupa : pomidorowa z makaronem (marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, przecier pomidorowy, jajka , mąka- gluten, tłuszcz roślinny, śmietana- laktoza)
II Danie
Pieczony chrupiący owsiany kurczak ( mięso drobiowe, płatki kukurydziane, płatki owsiane górskie jajka, mleko- laktoza), ziemniaki gotowane , surówka z kapusty świeżej, marchewki i jabłka
Napój :woda
PODWIECZOREK
Kasza manna z musem owocowym( mleko- laktoza, kasza- gluten ), mieszanka owoców leśnych
woda
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | Podwieczorek | ||
Energia kcal | 311 | 520 | 228 | 1059 |
Białko( g) | 5 | 8 | 7 | 20 |
Tłuszcz (g) | 11 | 18 | 12 | 41 |
Węglowodany(g) | 38 | 72 | 23 | 133 |
Błonnik(g) | 2 | 5 | 3 | 10 |
Wapń(g) | 232 | 155 | 197 | 584 |
Żelazo(mg) | 1 | 3 | 1 | 5 |
Witamina C(mg) | 2 | 26 | 27 | 55 |
Sód(mg) Sól(mg) | 88 232 | 534 215 | 392 680 | 692 1127 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler
Czwartek 1.06
ŚNIADANIE
Kanapka : pieczywo mieszane- gluten/masło laktoza /szynka wieprzowa – gluten, seler, gorczyca /jajko/ ogórek kiszony/ rzodkiewka/ cebula
Napój : herbata z cytryną
OBIAD
Zupa : Rosół z makaronem z makaronem (marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, jajka , mąka- gluten, tłuszcz roślinny, śmietana- laktoza)
II Danie
Kurczak gotowany z warzywami w sosie słodko- kwaśnym ( gluten jajka, śmietanka 30%- laktoza), marchewka, seler, pietruszka, groszek, ryż
Napój :woda
PODWIECZOREK
Jogurt z owocami( mleko- laktoza) , mieszanka owoców leśnych
Biszkopt ( jaja, mąka – gluten)
woda
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | Podwieczorek | ||
Energia kcal | 311 | 520 | 228 | 1059 |
Białko( g) | 5 | 8 | 7 | 20 |
Tłuszcz (g) | 11 | 18 | 12 | 41 |
Węglowodany(g) | 38 | 72 | 23 | 133 |
Błonnik(g) | 2 | 5 | 3 | 10 |
Wapń(g) | 232 | 155 | 197 | 584 |
Żelazo(mg) | 1 | 3 | 1 | 5 |
Witamina C(mg) | 2 | 26 | 27 | 55 |
Sód(mg) Sól(mg) | 88 232 | 534 215 | 392 680 | 692 1127 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler
Piątek 2.06
ŚNIADANIE
Kanapka: pieczywo mieszane- gluten, /masło- laktoza/ Pasta z makreli i twarogu( makrela, jajka, twaróg biały koncentrat pomidorowy 60%ser żółty- laktoza/papryka czerwona)sałata
Napój : herbata z cytryną
OBIAD
Zupa : kapuśniak z świeżej kapusty z warzywami i koperkiem ( kapusta, ziemniaki, marchewka, seler, por, koperek nać, tłuszcz roślinny)
II Danie
Leczo warzywne gotowane z makaronem ( cukinia, papryka, marchew, seler, pietruszka – nać i korzeń,koncentrat pomidorowy 60%, makaron – gluten, jajka)
Napój : woda
PODWIECZOREK
Koktajl truskawkowy z pałką kukurydzianą( jogurt naturalny- laktoza, maślanka- laktoza, truskawki,
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 342 | 505 | 283 | 1130 |
Białko( g) | 7 | 8 | 7 | 22 |
Tłuszcz (g) | 10 | 17 | 16 | 43 |
Węglowodany(g) | 52 | 73 | 28 | 153 |
Błonnik(g) | 4 | 6 | 4 | 14 |
Wapń(g) | 225 | 134 | 305 | 664 |
Żelazo(mg) | 2 | 3 | 3 | 8 |
Witamina C(mg) | 12 | 33 | 8 | 53 |
Sód(mg) Sól(mg) | 398 830 | 180 115 | 387 450 | 1127 1395 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler, ryby
Poniedziałek 5.06
ŚNIADANIE
Płatki z mlekiem ( płatki kukurydziane, mleko- laktoza)
Kanapka :Pieczywo mieszane- gluten/masło- laktoza /polędwiczka z indyka( gorczyca , gluten) ogórek kiszony- seler, sałata
Napój : Herbata z cytryną
OBIAD
Zupa : Pomidorowa z makaronem(marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, przecier pomidorowy, jajka , mąka- gluten, tłuszcz roślinny, śmietana- laktoza)
II Danie
Gotowane pulpeciki z mielonego mięsa w sosie koperkowym ( mięso wieprzowe, jajka, koperek, śmietana- laktoza, bułka tarta- gluten) kasza pęczak- gluten
Marchewka z jabłkiem - surówka
Napój : woda
PODWIECZOREK
Kisiel z jabłkiem i z biszkoptem ( jajka, mąka pszenna - gluten)
Napój : woda
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 360 | 530 | 289 | 1179 |
Białko( g) | 5 | 8 | 5 | 21 |
Tłuszcz (g) | 14 | 20 | 9 | 43 |
Węglowodany(g) | 41 | 70 | 43 | 154 |
Błonnik(g) | 2 | 8 | 8 | 18 |
Wapń(g) | 255 | 75 | 173 | 503 |
Żelazo(mg) | 3 | 4 | 2 | 9 |
Witamina C(mg) | 8 | 18 | 15 | 41 |
Sód(mg) Sól(mg) | 463 460 | 195 200 | 125 311 | 938 971 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler
Wtorek 6.06
ŚNIADANIE
Kanapka : pieczywo mieszane- gluten z szynką wieprzową ( mięso wieprzowe, przyprawy- soja, gorczyca, seler) ser gouda ( laktoza)i pomidorem , sałata
Napój : herbatka owocowa ( napar z czarnej herbaty z owocami leśnymi)
OBIAD
Zupa : ogórkowa (wywar warzywny, ogórki , marchewka, seler, ziemniaki , pietruszka, koperek, śmietanka- laktoza, jogurt naturalny- laktoza)
II Danie
Sznycle z szynki wieprzowej duszone w sosie własnym( przyprawy, mąka pełnoziarnista- gluten), ziemniaki gotowane, buraczki
Napój :woda
PODWIECZOREK
Mini Pizza z serem (ser, mleko- laktoza, jaja, mąka-gluten, tłuszcz roślinny, drożdże)
Napój : Herbatka z cytryną
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 376 | 530 | 267 | 1173 |
Białko( g) | 7 | 10 | 8 | 25 |
Tłuszcz (g) | 14 | 16 | 8 | 38 |
Węglowodany(g) | 50 | 72 | 33 | 155 |
Błonnik(g) | 5 | 10 | 4 | 19 |
Wapń(g) | 275 | 118 | 302 | 695 |
Żelazo(mg) | 3 | 3 | 1 | 5 |
Witamina C(mg) | 4 | 19 | 20 | 43 |
Sód(mg) Sól(mg) | 340 508 | 315 190 | 267 258 | 919 956 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler
Środa 7.06
ŚNIADANIE
Kanapka : Pieczywo mieszane- gluten /masło- laktoza /schab pieczony( przyprawy , seler, gluten) /sałata /pomidor / cebula
Napój : Herbata z cytryną
OBIAD
Zupa : Jarzynowa (wywar z ud kurczaka bez skóry- przyprawy, brokuł, kalafior, marchewka, seler, fasolka szparagowa, por, pietruszka, koperek, ziemniaki)
II Danie
Filet drobiowy panierowany -pieczony , surówka z kapusty , kalafiora i jabłka( filet z indyka, kalafior, kapusta, jabłko, pietruszka nać, śmietana- laktoza, mąka- gluten, przyprawy) i ziemniaki gotowane
Napój : woda
PODWIECZOREK
Budyń wanilinowy z musem owocowym ( mleko- laktoza) , budyń w proszku ( skrobia), mix owoców
woda
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 368 | 490 | 172 | 1030 |
Białko( g) | 8 | 8 | 7 | 23 |
Tłuszcz (g) | 16 | 18 | 4 | 38 |
Węglowodany(g) | 38 | 65 | 30 | 133 |
Błonnik(g) | 3 | 6 | 2 | 11 |
Wapń(g) | 327 | 144 | 236 | 707 |
Żelazo(mg) | 2 | 4 | 1 | 7 |
Witamina C(mg) | 3 | 86 | 22 | 111 |
Sód(mg) Sól(mg) | 615 538 | 353 163 | 97 243 | 1065 944 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości
Piątek 9.06
ŚNIADANIE
Kanapka : bułka- gluten /masło- laktoza/ser żółty- laktoza( mleko) /sałata /szczypiorek /
Napój : herbata z cytryną
OBIAD
Zupa: Rosół ( udka z kurczaka, seler, pietruszka, marchew, por, cebula)z makaronem jajka mąka- gluten , przyprawy
II Danie
Filet z dorsza pieczony ( gluten, laktoza, jajo kurze) surówka z marchewki i jabłka, ziemniaki gotowane
Napój : woda
PODWIECZOREK
Galaretka z owocami i chrupkami kukurydzianymi ( podwieczorek może zawierać gluten)
Napój : woda
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 217 | 550 | 304 | 1071 |
Białko( g) | 5 | 7 | 7 | 19 |
Tłuszcz (g) | 12 | 16 | 9 | 37 |
Węglowodany(g) | 39 | 73 | 43 | 155 |
Błonnik(g) | 1 | 14 | 3 | 18 |
Wapń(g) | 288 | 170 | 293 | 75 |
Żelazo(mg) | 1 | 5 | 1 | 7 |
Witamina C(mg) | 2 | 32 | 18 | 52 |
Sód(mg) Sól(mg) | 485 813 | 250 200 | 400 342 | 1135 1355 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler, ryby
Poniedziałek 12.06
ŚNIADANIE
Kanapka : Pieczywo mieszane -gluten /masło- laktoza/polędwica sopocka, ( gluten, gorczyca, soja) ser gouda ( laktoza) pomidor/ sałata/rzodkiewka
Napój : kakao ( mleko- laktoza)
OBIAD
Zupa : barszcz zabielany( buraki, marchewka , pietruszka, seler, kapusta, koperek, ziemniaki, oliwa z oliwek, sok z cytryny, mąka pełnoziarnista- gluten, śmietana- laktoza
II DANIE
Gotowane pulpeciki w sosie pomidorowym z warzywami ( mięso drobiowe, marchewka, seler, por, koncentrat pomidorowy60%, śmietana- laktoza, mąka pełnoziarnista- gluten, marchewka) Ryż
Napój : woda
PODWIECZOREK
Ciasto Czekoladowy murzynek ( jajka, mąka- gluten, tłuszcz roślinny ,mleko- laktoza, kakao)
Napój : woda
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 316 | 520 | 268 | 1104 |
Białko( g) | 7 | 7 | 7 | 21 |
Tłuszcz (g) | 13 | 17 | 15 | 45 |
Węglowodany(g) | 34 | 69 | 24 | 127 |
Błonnik(g) | 3 | 10 | 3 | 16 |
Wapń(g) | 270 | 223 | 142 | 635 |
Żelazo(mg) | 1 | 5 | 2 | 8 |
Witamina C(mg) | 5 | 59 | 28 | 92 |
Sód(mg) Sól(mg) | 500 229 | 210 115 | 58 343 | 815 687 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler
Wtorek 13.06
ŚNIADANIE
Płatki kukurydziane z mlekiem- laktoza
Kanapka : pieczywo mieszane- gluten /masło- laktoza/pieczona pierś z indyka(gluten, gorczyca)/papryka czerwona/sałata/
Napój : herbata owocowa ( napar czarnej herbaty z owocami leśnymi)
OBIAD
Zupa : Rosół z makaronem( mięso drobiowe, seler, pietruszka, marchewka, por, cebula) z makaronem jajka, mąka- gluten), przyprawy
II Danie
Duszona karkówka w sosie własnym( mięso wieprzowe, mąka- gluten , przyprawy) kasza gryczana, surówka z kiszonego ogórka i kapusty ( olej rzepakowy) i papryka
Napój : woda
PODWIECZOREK
Kasza manna( gluten- mleko- laktoza) z musem brzoskwiniowym
Napój :woda
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 323 | 484 | 229 | 1036 |
Białko( g) | 8 | 7 | 7 | 22 |
Tłuszcz (g) | 13 | 20 | 9 | 42 |
Węglowodany(g) | 38 | 68 | 22 | 128 |
Błonnik(g) | 2 | 10 | 2 | 14 |
Wapń(g) | 250 | 98 | 211 | 559 |
Żelazo(mg) | 1 | 3 | 1 | 5 |
Witamina C(mg) | 12 | 58 | 1 | 71 |
Sód(mg) Sól(mg) | 317 379 | 204 220 | 572 430 | 1093 1029 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler
Środa 14.06
ŚNIADANIE
Zupa mleczna z makaronem( mleko- laktoza, jaja, mąka- gluten)
Kanapka : pieczywo mieszane- gluten/masło- laktoza/pasztet drobiowy (mięso drobiowo – wieprzowe), cebula, szczypiorek, jaja ,gorczyca, seler, mąka- gluten) z warzywami (pomidor, szczypiorek)
Napój : herbata owocowa( napar z czarnej herbaty z owocami leśnymi)
OBIAD
Zupa : Krupnik , z warzywami i ziołami ( kasza jęczmienna wiejska- gluten, marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, ziemniaki, śmietana- laktoza)
II Danie
Pieczony kotlet mielony wieprzowy – panierowany ( mięso wieprzowe , jajka , bułka tarta- gluten, mleko- laktoza, cebula) ziemniaki gotowane z koperkiem, surówka z gotowanych buraczków, przyprawy
Napój : woda
PODWIECZOREK
Racuchy z jabłkiem( jajka, mleko- laktoza, maślanka- laktoza, drożdże, mąka- gluten, tłuszcz roślinny,) jabłka
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 340 | 520 | 254 | 1114 |
Białko( g) | 6 | 8 | 7 | 21 |
Tłuszcz (g) | 12 | 16 | 9 | 37 |
Węglowodany(g) | 55 | 73 | 32 | 160 |
Błonnik(g) | 6 | 7 | 2 | 15 |
Wapń(g) | 248 | 75 | 194 | 517 |
Żelazo(mg) | 3 | 4 | 2 | 9 |
Witamina C(mg) | 7 | 25 | 2 | 34 |
Sód(mg) Sól(mg) | 443 201 | 185 190 | 365 615 | 1103 1006 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler
Czwartek 15.06
ŚNIADANIE
Kanapka : pieczywo mieszane- gluten/masło laktoza /ser- laktoza /jajko/ ogórek kiszony/ rzodkiewka/ cebula
Napój : herbata z cytryną
OBIAD
Zupa : pomidorowa z makaronem (marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, przecier pomidorowy, jajka , mąka- gluten, tłuszcz roślinny, śmietana- laktoza)
II Danie
Pieczony chrupiący owsiany kurczak ( mięso drobiowe, płatki kukurydziane, płatki owsiane górskie jajka, mleko- laktoza), ziemniaki gotowane , surówka z kapusty świeżej, marchewki i jabłka
Napój :woda
PODWIECZOREK
Budyń z musem owocowym( mleko- laktoza), budyń w proszku(skrobia) , mieszanka owoców leśnych
woda
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | Podwieczorek | ||
Energia kcal | 311 | 520 | 228 | 1059 |
Białko( g) | 5 | 8 | 7 | 20 |
Tłuszcz (g) | 11 | 18 | 12 | 41 |
Węglowodany(g) | 38 | 72 | 23 | 133 |
Błonnik(g) | 2 | 5 | 3 | 10 |
Wapń(g) | 232 | 155 | 197 | 584 |
Żelazo(mg) | 1 | 3 | 1 | 5 |
Witamina C(mg) | 2 | 26 | 27 | 55 |
Sód(mg) Sól(mg) | 88 232 | 534 215 | 392 680 | 692 1127 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler
Piątek 16.06
ŚNIADANIE
Kanapka: pieczywo mieszane- gluten, /masło- laktoza/ Pasta z makreli i twarogu( makrela, jajka, twaróg biały koncentrat pomidorowy 60%ser żółty- laktoza/papryka czerwona)sałata
Napój : herbata z cytryną
OBIAD
Zupa : kapuśniak z świeżej kapusty z warzywami i koperkiem ( kapusta, ziemniaki, marchewka, seler, por, koperek nać, tłuszcz roślinny)
II Danie
Leczo warzywne gotowane z makaronem ( cukinia, papryka, marchew, seler, pietruszka – nać i korzeń,koncentrat pomidorowy 60%, makaron – gluten, jajka)
Napój : woda
PODWIECZOREK
Koktajl truskawkowy z biszkoptem( jogurt naturalny- laktoza, maślanka- laktoza, truskawki, biszkopt-jajka, mąka pszenna- gluten)
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 342 | 505 | 283 | 1130 |
Białko( g) | 7 | 8 | 7 | 22 |
Tłuszcz (g) | 10 | 17 | 16 | 43 |
Węglowodany(g) | 52 | 73 | 28 | 153 |
Błonnik(g) | 4 | 6 | 4 | 14 |
Wapń(g) | 225 | 134 | 305 | 664 |
Żelazo(mg) | 2 | 3 | 3 | 8 |
Witamina C(mg) | 12 | 33 | 8 | 53 |
Sód(mg) Sól(mg) | 398 830 | 180 115 | 387 450 | 1127 1395 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler, ryby
Poniedziałek 19.06
ŚNIADANIE
Płatki z mlekiem ( płatki kukurydziane, mleko- laktoza)
Kanapka :Pieczywo mieszane- gluten/masło- laktoza /polędwiczka z indyka( gorczyca , gluten) ogórek kiszony- seler, sałata
Napój : Herbata z cytryną
OBIAD
Zupa : Pomidorowa z makaronem(marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, przecier pomidorowy, jajka , mąka- gluten, tłuszcz roślinny, śmietana- laktoza)
II Danie
Gotowane pulpeciki z mielonego mięsa w sosie koperkowym ( mięso wieprzowe, jajka, koperek, śmietana- laktoza, bułka tarta- gluten) kasza pęczak- gluten
Marchewka z jabłkiem - surówka
Napój : woda
PODWIECZOREK
Kisiel cytrynowy z jabłkiem i pałka kukurydziana ( jajka, mąka pszenna - gluten)
Napój : woda
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 360 | 530 | 289 | 1179 |
Białko( g) | 5 | 8 | 5 | 21 |
Tłuszcz (g) | 14 | 20 | 9 | 43 |
Węglowodany(g) | 41 | 70 | 43 | 154 |
Błonnik(g) | 2 | 8 | 8 | 18 |
Wapń(g) | 255 | 75 | 173 | 503 |
Żelazo(mg) | 3 | 4 | 2 | 9 |
Witamina C(mg) | 8 | 18 | 15 | 41 |
Sód(mg) Sól(mg) | 463 460 | 195 200 | 125 311 | 938 971 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler
Wtorek 20.06
ŚNIADANIE
Kanapka : pieczywo mieszane- gluten z szynką wieprzową ( mięso wieprzowe, przyprawy- soja, gorczyca, seler) ser gouda ( laktoza)i pomidorem , sałata
Napój : herbatka owocowa ( napar z czarnej herbaty z owocami leśnymi)
OBIAD
Zupa : ogórkowa (wywar warzywny, ogórki , marchewka, seler, ziemniaki , pietruszka, koperek, śmietanka- laktoza, jogurt naturalny- laktoza)
II Danie
Sznycle z szynki wieprzowej duszone w sosie własnym( przyprawy, mąka pełnoziarnista- gluten), ziemniaki gotowane, buraczki
Napój :woda
PODWIECZOREK
Ciasto marchewkowe ( mleko- laktoza, jaja, mąka-gluten, drożdże, tłuszcz roślinny , kakao, przyprawa do piernika)
Napój : kakao( mleko- laktoza)
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 376 | 530 | 267 | 1173 |
Białko( g) | 7 | 10 | 8 | 25 |
Tłuszcz (g) | 14 | 16 | 8 | 38 |
Węglowodany(g) | 50 | 72 | 33 | 155 |
Błonnik(g) | 5 | 10 | 4 | 19 |
Wapń(g) | 275 | 118 | 302 | 695 |
Żelazo(mg) | 3 | 3 | 1 | 5 |
Witamina C(mg) | 4 | 19 | 20 | 43 |
Sód(mg) Sól(mg) | 340 508 | 315 190 | 267 258 | 919 956 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler
Środa 21.06
ŚNIADANIE
Zupa mleczna z makaronem( mleko- laktoza, jaja, mąka- gluten)
Kanapka : Pieczywo mieszane- gluten /masło- laktoza /schab pieczony( przyprawy , seler, gluten) /sałata /pomidor / cebula
Napój : Herbata z cytryną
OBIAD
Zupa : Jarzynowa (wywar z ud kurczaka bez skóry- przyprawy, brokuł, kalafior, marchewka, seler, fasolka szparagowa, por, pietruszka, koperek, ziemniaki)
II Danie
Filet drobiowy duszony z kalafiorem w śmietanowym sosie( filet z indyka, kalafior, marchewka, pietruszka nać, śmietana- laktoza, mąka- gluten, przyprawy) i ryż
Napój : kompot z owoców
PODWIECZOREK
Budyń wanilinowy z musem owocowym ( mleko- laktoza) , budyń w proszku ( skrobia), mix owoców
woda
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 368 | 490 | 172 | 1030 |
Białko( g) | 8 | 8 | 7 | 23 |
Tłuszcz (g) | 16 | 18 | 4 | 38 |
Węglowodany(g) | 38 | 65 | 30 | 133 |
Błonnik(g) | 3 | 6 | 2 | 11 |
Wapń(g) | 327 | 144 | 236 | 707 |
Żelazo(mg) | 2 | 4 | 1 | 7 |
Witamina C(mg) | 3 | 86 | 22 | 111 |
Sód(mg) Sól(mg) | 615 538 | 353 163 | 97 243 | 1065 944 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler
Czwartek 22.06
ŚNIADANIE
Kanapka : pieczywo mieszane- gluten/masło laktoza /ser- laktoza /jajko/ ogórek kiszony/ rzodkiewka/ cebula
Napój : herbata z cytryną
OBIAD
Zupa : rosół z makaronem (marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, jajka , mąka- gluten, tłuszcz roślinny, śmietana- laktoza)
II Danie
Pieczony chrupiący owsiany kurczak ( mięso drobiowe, płatki kukurydziane, płatki owsiane górskie jajka, mleko- laktoza), ziemniaki gotowane , surówka z kapusty świeżej, marchewki i jabłka
Napój : kompot z owoców
PODWIECZOREK
Kasza manna z musem owocowym( mleko- laktoza), kasza- gluten , mieszanka owoców leśnych
woda
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | Podwieczorek | ||
Energia kcal | 311 | 520 | 228 | 1059 |
Białko( g) | 12 | 18 | 15 | 45 |
Tłuszcz (g) | 11 | 18 | 12 | 41 |
Węglowodany(g) | 38 | 72 | 23 | 133 |
Błonnik(g) | 2 | 5 | 3 | 10 |
Wapń(g) | 232 | 155 | 197 | 584 |
Żelazo(mg) | 1 | 3 | 1 | 5 |
Witamina C(mg) | 2 | 26 | 27 | 55 |
Sód(mg) Sól(mg) | 88 232 | 534 215 | 392 680 | 692 1127 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler
Piątek 23.06
ŚNIADANIE
Owsianka ( mleko- laktoza, płatki owsiane górskie)
Kanapka : bułka- gluten /masło- laktoza/ser żółty- laktoza( mleko) /sałata /szczypiorek /
Napój : herbata z cytryną
OBIAD
Zupa: Grochówka( udka z kurczaka, seler, pietruszka, marchew, por, cebula, ziemniaki, majeranek ) groch -gluten , przyprawy
II Danie
Filet z dorsza pieczony ( gluten, laktoza, jajo kurze) surówka z marchewki i jabłka, ziemniaki gotowane
Napój : woda
PODWIECZOREK
Galaretka z owocami i chrupkami kukurydzianymi ( podwieczorek może zawierać gluten)
Napój : woda
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 217 | 550 | 304 | 1071 |
Białko( g) | 5 | 7 | 7 | 19 |
Tłuszcz (g) | 12 | 16 | 9 | 37 |
Węglowodany(g) | 39 | 73 | 43 | 155 |
Błonnik(g) | 1 | 14 | 3 | 18 |
Wapń(g) | 288 | 170 | 293 | 75 |
Żelazo(mg) | 1 | 5 | 1 | 7 |
Witamina C(mg) | 2 | 32 | 18 | 52 |
Sód(mg) Sól(mg) | 485 813 | 250 200 | 400 342 | 1135 1355 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler, ryby
Poniedziałek 26.06
ŚNIADANIE
Kanapka :Pieczywo mieszane- gluten/masło- laktoza /polędwiczka z indyka( gorczyca , gluten) ogórek kiszony- seler, sałata
Napój : Herbata z cytryną
OBIAD
Zupa : Pomidorowa z makaronem(marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, przecier pomidorowy, jajka , mąka- gluten, tłuszcz roślinny, śmietana- laktoza)
II Danie
Gotowane pulpeciki z mielonego mięsa w sosie koperkowym ( mięso wieprzowe, jajka, koperek, śmietana- laktoza, bułka tarta- gluten) kasza pęczak- gluten
Marchewka na ciepło
Napój : woda
PODWIECZOREK
Kisiel cytrynowy z jabłkiem i biszkoptem ( jajka, mąka pszenna - gluten)
Napój : woda
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 360 | 530 | 289 | 1179 |
Białko( g) | 13 | 19 | 12 | 44 |
Tłuszcz (g) | 14 | 20 | 9 | 43 |
Węglowodany(g) | 41 | 70 | 43 | 154 |
Błonnik(g) | 2 | 8 | 8 | 18 |
Wapń(g) | 255 | 75 | 173 | 503 |
Żelazo(mg) | 3 | 4 | 2 | 9 |
Witamina C(mg) | 8 | 18 | 15 | 41 |
Sód(mg) Sól(mg) | 463 460 | 195 200 | 125 311 | 938 971 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler
Wtorek 27.06
ŚNIADANIE
Kanapka : pieczywo mieszane- gluten z szynką wieprzową ( mięso wieprzowe, przyprawy- soja, gorczyca, seler)i pomidorem ,szczypiorek, sałata
Napój : napar z herbaty owocowej
OBIAD
Zupa : ogórkowa (wywar warzywny, ogórki , marchewka, seler, ziemniaki , pietruszka, koperek, śmietanka- laktoza, jogurt naturalny- laktoza)
II Danie
Gulasz z warzywami duszony w sosie własnym( przyprawy, mąka pełnoziarnista- gluten), ziemniaki gotowane, buraczki
Napój :woda
PODWIECZOREK
Ciasto drożdżowe z owocami ( mleko- laktoza, jaja, mąka-gluten, drożdże, tłuszcz roślinny)
Napój : woda
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 376 | 530 | 267 | 1173 |
Białko( g) | 17 | 20 | 19 | 56 |
Tłuszcz (g) | 14 | 16 | 8 | 38 |
Węglowodany(g) | 50 | 72 | 33 | 155 |
Błonnik(g) | 5 | 10 | 4 | 19 |
Wapń(g) | 275 | 118 | 302 | 695 |
Żelazo(mg) | 3 | 3 | 1 | 5 |
Witamina C(mg) | 4 | 19 | 20 | 43 |
Sód(mg) Sól(mg) | 340 508 | 315 190 | 267 258 | 919 956 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler
Środa 28.06
ŚNIADANIE
Zupa mleczna z makaronem( mleko- laktoza, jaja, mąka- gluten)
Kanapka : Pieczywo mieszane- gluten /masło- laktoza /schab pieczony( przyprawy , seler, gluten) /sałata /pomidor / cebula
Napój : Herbata z cytryną
OBIAD
Zupa : Jarzynowa (wywar z ud kurczaka bez skóry- przyprawy, brokuł, kalafior, marchewka, seler, fasolka szparagowa, por, pietruszka, koperek, ziemniaki)
II Danie
Filet drobiowy panierowany( filet z kurczaka,) kapusta, marchewka, pietruszka nać, (śmietana- laktoza, przyprawy) i ziemniaki
Napój : woda
PODWIECZOREK
Naleśniki z dżemem ( mleko- laktoza, jajka, mąka- gluten) , dżem
woda
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 368 | 490 | 172 | 1030 |
Białko( g) | 17 | 23 | 7 | 47 |
Tłuszcz (g) | 16 | 18 | 4 | 38 |
Węglowodany(g) | 38 | 65 | 30 | 133 |
Błonnik(g) | 3 | 6 | 2 | 11 |
Wapń(g) | 327 | 144 | 236 | 707 |
Żelazo(mg) | 2 | 4 | 1 | 7 |
Witamina C(mg) | 3 | 86 | 22 | 111 |
Sód(mg) Sól(mg) | 615 538 | 353 163 | 97 243 | 1065 944 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler
Czwartek 29.06
ŚNIADANIE
Kanapka /pieczywo mieszane- gluten, masło roślinne- laktoza/ pasztet z szczypiorkiem- seler pomidor
Napój: kakao
OBIAD
Zupa : Barszcz ukraiński( buraki, marchewka, mąka, przyprawy) ziemniaki, kapusta, koperek, oliwa z oliwek, sok z cytryny, mąka pełnoziarnista
II Danie: Kurczak duszony w sosie śmietanowym( laktoza) z koperkiem, marchewką i groszkiem, ryż ( jaja , gluten)
Napój : woda
Podwieczorek
Kasza manna z owocami( mleko -laktoza, gluten,)
Woda
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 320 | 496 | 207 | 1023 |
Białko( g) | 12 | 22 | 11 | 45 |
Tłuszcz (g) | 12 | 18 | 10 | 40 |
Węglowodany(g) | 40 | 72 | 24 | 136 |
Błonnik(g) | 4 | 10 | 3 | 19 |
Wapń(g) | 219 | 120 | 255 | 594 |
Żelazo(mg) | 2 | 3 | 2 | 7 |
Witamina C(mg) | 14 | 48 | 9 | 71 |
Sód(mg) Sól(mg) | 440 850 | 200 150 | 350 560 | 1000 1560 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler
Piątek 30.06
ŚNIADANIE
Owsianka ( mleko- laktoza, płatki owsiane górskie)
Kanapka : bułka- gluten /masło- laktoza/twaróg- laktoza, pasta z makreli i twarogiem /sałata /szczypiorek /
Napój : herbata z cytryną
OBIAD
Zupa: Rosół ( udka z kurczaka, seler, pietruszka, marchew, por, cebula)z makaronem jajka mąka- gluten , przyprawy
II Danie
Warzywne leczo w sosie pomidorowym z warzywami ( gluten, laktoza, jajo kurze) z makaronem
Napój : woda
PODWIECZOREK
Galaretka z owocami i chrupkami kukurydzianymi ( podwieczorek może zawierać gluten)
Napój : woda
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 217 | 550 | 304 | 1071 |
Białko( g) | 15 | 25 | 17 | 57 |
Tłuszcz (g) | 12 | 16 | 9 | 37 |
Węglowodany(g) | 39 | 73 | 43 | 155 |
Błonnik(g) | 1 | 14 | 3 | 18 |
Wapń(g) | 288 | 170 | 293 | 75 |
Żelazo(mg) | 1 | 5 | 1 | 7 |
Witamina C(mg) | 2 | 32 | 18 | 52 |
Sód(mg) Sól(mg) | 485 813 | 250 200 | 400 342 | 1135 1355 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler, ryby