Jadłospis tygodniowy



Wtorek 30.05

ŚNIADANIE

Zupa mleczna z makaronem( mleko- laktoza, jaja, mąka- gluten)

Kanapka : pieczywo mieszane- gluten/masło- laktoza/pasztet drobiowy (mięso drobiowo – wieprzowe), cebula,  szczypiorek, jaja ,gorczyca, seler, mąka- gluten)  z warzywami (pomidor, szczypiorek)

Napój : herbata owocowa( napar z czarnej herbaty z owocami leśnymi)

OBIAD

Zupa : Krupnik , z warzywami i ziołami ( kasza jęczmienna wiejska- gluten, marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, ziemniaki, śmietana- laktoza)

II Danie

 Pieczony kotlet mielony  wieprzowy – panierowany ( mięso wieprzowe , jajka , bułka tarta- gluten, mleko- laktoza, cebula) ziemniaki gotowane z koperkiem, surówka z gotowanych buraczków, przyprawy

Napój : woda

PODWIECZOREK

Mini drożdżówka ( laktoza, gluten, jajka)

Napój; herbata miętowa

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

340

520

254

1114

Białko( g)

6

8

7

21

Tłuszcz (g)

12

16

9

37

Węglowodany(g)

55

73

32

160

Błonnik(g)

6

7

2

15

Wapń(g)

248

75

194

517

Żelazo(mg)

3

4

2

9

Witamina C(mg)

7

25

2

34

Sód(mg)

Sól(mg)

443

201

185

190

365

615

1103

1006

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Środa 31.05

ŚNIADANIE

Kanapka :  pieczywo mieszane- gluten/masło laktoza /ser- laktoza /jajko/ ogórek kiszony/ rzodkiewka/ cebula

Napój : herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : pomidorowa z makaronem (marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, przecier pomidorowy, jajka , mąka- gluten, tłuszcz roślinny, śmietana- laktoza)

II Danie

 Pieczony chrupiący owsiany kurczak ( mięso drobiowe, płatki kukurydziane, płatki owsiane górskie jajka, mleko- laktoza), ziemniaki gotowane , surówka z kapusty świeżej, marchewki i jabłka

Napój :woda

PODWIECZOREK

Kasza manna z musem owocowym( mleko- laktoza, kasza- gluten ), mieszanka owoców leśnych

woda

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

Podwieczorek

Energia kcal

311

520

228

1059

Białko( g)

5

8

7

20

Tłuszcz (g)

11

18

12

41

Węglowodany(g)

38

72

23

133

Błonnik(g)

2

5

3

10

Wapń(g)

232

155

197

584

Żelazo(mg)

1

3

1

5

Witamina C(mg)

2

26

27

55

Sód(mg)

Sól(mg)

88

232

534

215

392

680

692

1127

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Czwartek 1.06

ŚNIADANIE

Kanapka :  pieczywo mieszane- gluten/masło laktoza /szynka wieprzowa – gluten, seler, gorczyca /jajko/ ogórek kiszony/ rzodkiewka/ cebula

Napój : herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : Rosół z makaronem z makaronem (marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, jajka , mąka- gluten, tłuszcz roślinny, śmietana- laktoza)

II Danie

  Kurczak gotowany z warzywami w sosie słodko- kwaśnym ( gluten jajka, śmietanka 30%- laktoza), marchewka, seler, pietruszka, groszek, ryż

Napój :woda

PODWIECZOREK

Jogurt z owocami( mleko- laktoza) , mieszanka owoców leśnych

Biszkopt ( jaja, mąka – gluten)

woda

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

Podwieczorek

Energia kcal

311

520

228

1059

Białko( g)

5

8

7

20

Tłuszcz (g)

11

18

12

41

Węglowodany(g)

38

72

23

133

Błonnik(g)

2

5

3

10

Wapń(g)

232

155

197

584

Żelazo(mg)

1

3

1

5

Witamina C(mg)

2

26

27

55

Sód(mg)

Sól(mg)

88

232

534

215

392

680

692

1127

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Piątek 2.06

ŚNIADANIE

Kanapka: pieczywo mieszane- gluten, /masło- laktoza/ Pasta z makreli i twarogu(  makrela, jajka, twaróg biały koncentrat pomidorowy 60%ser żółty- laktoza/papryka czerwona)sałata

Napój : herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : kapuśniak z świeżej kapusty z warzywami i koperkiem ( kapusta, ziemniaki, marchewka, seler, por, koperek nać, tłuszcz roślinny)

II Danie

Leczo warzywne gotowane z makaronem ( cukinia, papryka, marchew, seler, pietruszka – nać i korzeń,koncentrat pomidorowy 60%, makaron – gluten, jajka)

Napój : woda

PODWIECZOREK

Koktajl truskawkowy z  pałką kukurydzianą( jogurt naturalny- laktoza, maślanka- laktoza, truskawki,

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

342

505

283

1130

Białko( g)

7

8

7

22

Tłuszcz (g)

10

17

16

43

Węglowodany(g)

52

73

28

153

Błonnik(g)

4

6

4

14

Wapń(g)

225

134

305

664

Żelazo(mg)

2

3

3

8

Witamina C(mg)

12

33

8

53

Sód(mg)

Sól(mg)

398

830

180

115

387

450

1127

1395

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler, ryby

 

Poniedziałek 5.06

ŚNIADANIE

Płatki z mlekiem ( płatki kukurydziane, mleko- laktoza)

Kanapka :Pieczywo mieszane- gluten/masło- laktoza /polędwiczka z indyka( gorczyca , gluten) ogórek kiszony- seler, sałata

Napój : Herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : Pomidorowa z makaronem(marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, przecier pomidorowy, jajka , mąka- gluten, tłuszcz roślinny, śmietana- laktoza)

II Danie

 Gotowane pulpeciki z mielonego mięsa  w sosie koperkowym ( mięso wieprzowe, jajka,  koperek, śmietana- laktoza, bułka tarta- glutenkasza pęczak- gluten

Marchewka  z jabłkiem - surówka                       

Napój : woda

PODWIECZOREK

Kisiel z  jabłkiem i  z biszkoptem ( jajka, mąka pszenna - gluten)

Napój : woda

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

360

530

289

1179

Białko( g)

5

8

5

21

Tłuszcz (g)

14

20

9

43

Węglowodany(g)

41

70

43

154

Błonnik(g)

2

8

8

18

Wapń(g)

255

75

173

503

Żelazo(mg)

3

4

2

9

Witamina C(mg)

8

18

15

41

Sód(mg)

Sól(mg)

463

460

195

200

125

311

938

     971

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Wtorek 6.06

ŚNIADANIE

Kanapka : pieczywo mieszane- gluten z szynką wieprzową ( mięso wieprzowe, przyprawy- soja, gorczyca, seler) ser gouda ( laktoza)i pomidorem , sałata

Napój : herbatka owocowa ( napar z czarnej herbaty z owocami leśnymi)

OBIAD

Zupa : ogórkowa (wywar warzywny, ogórki , marchewka, seler, ziemniaki , pietruszka, koperek, śmietanka- laktoza, jogurt naturalny- laktoza)

II Danie

Sznycle z szynki wieprzowej duszone w sosie własnym( przyprawy, mąka pełnoziarnista- gluten), ziemniaki gotowane,  buraczki

Napój :woda

PODWIECZOREK

Mini Pizza z serem (ser, mleko- laktoza, jaja, mąka-gluten, tłuszcz roślinny, drożdże)

Napój : Herbatka z cytryną

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

376

530

267

1173

Białko( g)

7

10

8

25

Tłuszcz (g)

14

16

8

38

Węglowodany(g)

50

72

33

155

Błonnik(g)

5

10

4

19

Wapń(g)

275

118

302

695

Żelazo(mg)

3

3

1

5

Witamina C(mg)

4

19

20

43

Sód(mg)

Sól(mg)

340

508

315

190

267

258

919

956

 

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Środa 7.06

ŚNIADANIE

Kanapka : Pieczywo mieszane- gluten /masło- laktoza /schab pieczony( przyprawy , seler, gluten) /sałata /pomidor / cebula

Napój : Herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : Jarzynowa  (wywar z ud kurczaka bez skóry- przyprawy, brokuł, kalafior, marchewka, seler, fasolka szparagowa, por, pietruszka, koperek, ziemniaki)

II Danie

Filet  drobiowy panierowany -pieczony , surówka z kapusty , kalafiora i jabłka( filet z indyka, kalafior, kapusta, jabłko, pietruszka nać, śmietana- laktoza, mąka- gluten,  przyprawy) i ziemniaki gotowane

Napój : woda

PODWIECZOREK

Budyń wanilinowy z musem owocowym ( mleko- laktoza) , budyń w proszku ( skrobia), mix owoców

woda

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

368

490

172

1030

Białko( g)

8

8

          7

23

Tłuszcz (g)

16

18

4

38

Węglowodany(g)

38

65

30

133

Błonnik(g)

3

6

2

11

Wapń(g)

327

144

236

707

Żelazo(mg)

2

4

1

7

Witamina C(mg)

3

86

22

111

Sód(mg)

Sól(mg)

615

538

353

163

97

243

1065

944

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości

 

Piątek 9.06

ŚNIADANIE

Kanapka : bułka- gluten /masło- laktoza/ser żółty- laktoza( mleko) /sałata /szczypiorek /

Napój : herbata z cytryną

OBIAD

Zupa: Rosół ( udka z kurczaka, seler, pietruszka, marchew, por, cebula)z makaronem jajka mąka- gluten , przyprawy

II Danie

Filet z dorsza pieczony  ( gluten, laktoza, jajo kurze) surówka z marchewki i jabłka, ziemniaki gotowane

Napój : woda

PODWIECZOREK

Galaretka z owocami i chrupkami kukurydzianymi ( podwieczorek może zawierać gluten)

Napój : woda

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

217

550

304

1071

Białko( g)

5

7

7

19

Tłuszcz (g)

12

16

9

37

Węglowodany(g)

39

73

43

155

Błonnik(g)

1

14

3

18

Wapń(g)

288

170

293

75

Żelazo(mg)

1

5

1

7

Witamina C(mg)

2

32

18

52

Sód(mg)

Sól(mg)

485

813

250

200

400

342

1135

1355

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler, ryby

 

Poniedziałek  12.06

ŚNIADANIE

Kanapka : Pieczywo mieszane -gluten /masło- laktoza/polędwica sopocka, ( gluten, gorczyca, soja) ser gouda ( laktoza) pomidor/ sałata/rzodkiewka

Napój : kakao ( mleko- laktoza)

OBIAD

Zupa : barszcz zabielany( buraki, marchewka , pietruszka, seler, kapusta, koperek, ziemniaki, oliwa z oliwek, sok z cytryny, mąka pełnoziarnista- gluten, śmietana- laktoza

II DANIE

 Gotowane pulpeciki w sosie pomidorowym z warzywami ( mięso drobiowe, marchewka, seler, por, koncentrat pomidorowy60%, śmietana- laktoza, mąka pełnoziarnista- gluten, marchewka) Ryż

Napój : woda

PODWIECZOREK

 Ciasto Czekoladowy murzynek ( jajka, mąka- gluten, tłuszcz roślinny ,mleko- laktoza, kakao)

Napój : woda

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

316

520

268

1104

Białko( g)

7

7

7

21

Tłuszcz (g)

13

17

15

45

Węglowodany(g)

34

69

24

127

Błonnik(g)

3

10

3

16

Wapń(g)

270

223

142

635

Żelazo(mg)

1

5

2

8

Witamina C(mg)

5

59

28

92

Sód(mg)

Sól(mg)

500

229

210

115

58

343

815

687

 

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Wtorek 13.06

ŚNIADANIE

Płatki kukurydziane z mlekiem- laktoza

Kanapka : pieczywo mieszane- gluten /masło- laktoza/pieczona pierś z indyka(gluten, gorczyca)/papryka czerwona/sałata/

Napój : herbata owocowa ( napar czarnej herbaty z owocami leśnymi)

OBIAD

Zupa : Rosół z makaronem( mięso drobiowe, seler, pietruszka, marchewka, por, cebula)  z makaronem jajka, mąka- gluten), przyprawy

II Danie

 Duszona karkówka w sosie własnym( mięso wieprzowe, mąka- gluten , przyprawy) kasza gryczana, surówka z kiszonego ogórka i kapusty ( olej rzepakowy) i papryka 

Napój : woda

PODWIECZOREK

 Kasza manna( gluten- mleko- laktoza) z musem brzoskwiniowym

Napój :woda

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

323

484

229

1036

Białko( g)

8

7

7

22

Tłuszcz (g)

13

20

9

42

Węglowodany(g)

38

68

22

128

Błonnik(g)

2

10

2

14

Wapń(g)

250

98

211

559

Żelazo(mg)

1

3

1

5

Witamina C(mg)

12

58

1

71

Sód(mg)

Sól(mg)

317

379

204

220

572

430

1093

1029

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Środa 14.06

ŚNIADANIE

Zupa mleczna z makaronem( mleko- laktoza, jaja, mąka- gluten)

Kanapka : pieczywo mieszane- gluten/masło- laktoza/pasztet drobiowy (mięso drobiowo – wieprzowe), cebula,  szczypiorek, jaja ,gorczyca, seler, mąka- gluten)  z warzywami (pomidor, szczypiorek)

Napój : herbata owocowa( napar z czarnej herbaty z owocami leśnymi)

OBIAD

Zupa : Krupnik , z warzywami i ziołami ( kasza jęczmienna wiejska- gluten, marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, ziemniaki, śmietana- laktoza)

II Danie

 Pieczony kotlet mielony  wieprzowy – panierowany ( mięso wieprzowe , jajka , bułka tarta- gluten, mleko- laktoza, cebula) ziemniaki gotowane z koperkiem, surówka z gotowanych buraczków, przyprawy

Napój : woda

PODWIECZOREK

Racuchy z jabłkiem( jajka, mleko- laktoza, maślanka- laktoza, drożdże, mąka- gluten, tłuszcz roślinny,) jabłka

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

340

520

254

1114

Białko( g)

6

8

7

21

Tłuszcz (g)

12

16

9

37

Węglowodany(g)

55

73

32

160

Błonnik(g)

6

7

2

15

Wapń(g)

248

75

194

517

Żelazo(mg)

3

4

2

9

Witamina C(mg)

7

25

2

34

Sód(mg)

Sól(mg)

443

201

185

190

365

615

1103

1006

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Czwartek 15.06

ŚNIADANIE

Kanapka :  pieczywo mieszane- gluten/masło laktoza /ser- laktoza /jajko/ ogórek kiszony/ rzodkiewka/ cebula

Napój : herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : pomidorowa z makaronem (marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, przecier pomidorowy, jajka , mąka- gluten, tłuszcz roślinny, śmietana- laktoza)

II Danie

 Pieczony chrupiący owsiany kurczak ( mięso drobiowe, płatki kukurydziane, płatki owsiane górskie jajka, mleko- laktoza), ziemniaki gotowane , surówka z kapusty świeżej, marchewki i jabłka

Napój :woda

PODWIECZOREK

Budyń z musem owocowym( mleko- laktoza), budyń w proszku(skrobia) , mieszanka owoców leśnych

woda

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

Podwieczorek

Energia kcal

311

520

228

1059

Białko( g)

5

8

7

20

Tłuszcz (g)

11

18

12

41

Węglowodany(g)

38

72

23

133

Błonnik(g)

2

5

3

10

Wapń(g)

232

155

197

584

Żelazo(mg)

1

3

1

5

Witamina C(mg)

2

26

27

55

Sód(mg)

Sól(mg)

88

232

534

215

392

680

692

1127

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Piątek 16.06

ŚNIADANIE

Kanapka: pieczywo mieszane- gluten, /masło- laktoza/ Pasta z makreli i twarogu(  makrela, jajka, twaróg biały koncentrat pomidorowy 60%ser żółty- laktoza/papryka czerwona)sałata

Napój : herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : kapuśniak z świeżej kapusty z warzywami i koperkiem ( kapusta, ziemniaki, marchewka, seler, por, koperek nać, tłuszcz roślinny)

II Danie

Leczo warzywne gotowane z makaronem ( cukinia, papryka, marchew, seler, pietruszka – nać i korzeń,koncentrat pomidorowy 60%, makaron – gluten, jajka)

Napój : woda

PODWIECZOREK

Koktajl truskawkowy z  biszkoptem( jogurt naturalny- laktoza, maślanka- laktoza, truskawki, biszkopt-jajka, mąka pszenna- gluten)

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

342

505

283

1130

Białko( g)

7

8

7

22

Tłuszcz (g)

10

17

16

43

Węglowodany(g)

52

73

28

153

Błonnik(g)

4

6

4

14

Wapń(g)

225

134

305

664

Żelazo(mg)

2

3

3

8

Witamina C(mg)

12

33

8

53

Sód(mg)

Sól(mg)

398

830

180

115

387

450

1127

1395

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler, ryby

 

Poniedziałek 19.06

ŚNIADANIE

Płatki z mlekiem ( płatki kukurydziane, mleko- laktoza)

Kanapka :Pieczywo mieszane- gluten/masło- laktoza /polędwiczka z indyka( gorczyca , gluten) ogórek kiszony- seler, sałata

Napój : Herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : Pomidorowa z makaronem(marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, przecier pomidorowy, jajka , mąka- gluten, tłuszcz roślinny, śmietana- laktoza)

II Danie

 Gotowane pulpeciki z mielonego mięsa  w sosie koperkowym ( mięso wieprzowe, jajka,  koperek, śmietana- laktoza, bułka tarta- glutenkasza pęczak- gluten

Marchewka  z jabłkiem - surówka                       

Napój : woda

PODWIECZOREK

Kisiel cytrynowy z jabłkiem i pałka kukurydziana ( jajka, mąka pszenna - gluten)

Napój : woda

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

360

530

289

1179

Białko( g)

5

8

5

21

Tłuszcz (g)

14

20

9

43

Węglowodany(g)

41

70

43

154

Błonnik(g)

2

8

8

18

Wapń(g)

255

75

173

503

Żelazo(mg)

3

4

2

9

Witamina C(mg)

8

18

15

41

Sód(mg)

Sól(mg)

463

460

195

200

125

311

938

     971

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Wtorek 20.06

ŚNIADANIE

Kanapka : pieczywo mieszane- gluten z szynką wieprzową ( mięso wieprzowe, przyprawy- soja, gorczyca, seler) ser gouda ( laktoza)i pomidorem , sałata

Napój : herbatka owocowa ( napar z czarnej herbaty z owocami leśnymi)

OBIAD

Zupa : ogórkowa (wywar warzywny, ogórki , marchewka, seler, ziemniaki , pietruszka, koperek, śmietanka- laktoza, jogurt naturalny- laktoza)

II Danie

Sznycle z szynki wieprzowej duszone w sosie własnym( przyprawy, mąka pełnoziarnista- gluten), ziemniaki gotowane,  buraczki

Napój :woda

PODWIECZOREK

Ciasto marchewkowe ( mleko- laktoza, jaja, mąka-gluten, drożdże, tłuszcz roślinny , kakao, przyprawa do piernika)

Napój : kakao( mleko- laktoza)

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

376

530

267

1173

Białko( g)

7

10

8

25

Tłuszcz (g)

14

16

8

38

Węglowodany(g)

50

72

33

155

Błonnik(g)

5

10

4

19

Wapń(g)

275

118

302

695

Żelazo(mg)

3

3

1

5

Witamina C(mg)

4

19

20

43

Sód(mg)

Sól(mg)

340

508

315

190

267

258

919

956

 

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Środa 21.06

ŚNIADANIE

Zupa mleczna z makaronem( mleko- laktoza, jaja, mąka- gluten)

Kanapka : Pieczywo mieszane- gluten /masło- laktoza /schab pieczony( przyprawy , seler, gluten) /sałata /pomidor / cebula

Napój : Herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : Jarzynowa  (wywar z ud kurczaka bez skóry- przyprawy, brokuł, kalafior, marchewka, seler, fasolka szparagowa, por, pietruszka, koperek, ziemniaki) 

II Danie

Filet  drobiowy  duszony z  kalafiorem w śmietanowym sosie( filet z indyka, kalafior, marchewka, pietruszka nać, śmietana- laktoza, mąka- gluten,  przyprawy) i ryż

Napój : kompot z owoców

PODWIECZOREK

Budyń wanilinowy z musem owocowym ( mleko- laktoza) , budyń w proszku ( skrobia), mix owoców

woda

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

368

490

172

1030

Białko( g)

8

8

          7

23

Tłuszcz (g)

16

18

4

38

Węglowodany(g)

38

65

30

133

Błonnik(g)

3

6

2

11

Wapń(g)

327

144

236

707

Żelazo(mg)

2

4

1

7

Witamina C(mg)

3

86

22

111

Sód(mg)

Sól(mg)

615

538

353

163

97

243

1065

944

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

 Czwartek 22.06

ŚNIADANIE

Kanapka :  pieczywo mieszane- gluten/masło laktoza /ser- laktoza /jajko/ ogórek kiszony/ rzodkiewka/ cebula

Napój : herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : rosół z makaronem (marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, jajka , mąka- gluten, tłuszcz roślinny, śmietana- laktoza)

II Danie

 Pieczony chrupiący owsiany kurczak ( mięso drobiowe, płatki kukurydziane, płatki owsiane górskie jajka, mleko- laktoza), ziemniaki gotowane , surówka z kapusty świeżej, marchewki i jabłka

Napój : kompot z owoców

PODWIECZOREK

Kasza manna z musem owocowym( mleko- laktoza), kasza- gluten , mieszanka owoców leśnych

woda

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

Podwieczorek

Energia kcal

311

520

228

1059

Białko( g)

12

18

15

45

Tłuszcz (g)

11

18

12

41

Węglowodany(g)

38

72

23

133

Błonnik(g)

2

5

3

10

Wapń(g)

232

155

197

584

Żelazo(mg)

1

3

1

5

Witamina C(mg)

2

26

27

55

Sód(mg)

Sól(mg)

88

232

534

215

392

680

692

1127

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Piątek 23.06

ŚNIADANIE

Owsianka ( mleko- laktoza, płatki owsiane górskie)

Kanapka : bułka- gluten /masło- laktoza/ser żółty- laktoza( mleko) /sałata /szczypiorek /

Napój : herbata z cytryną

OBIAD

Zupa: Grochówka( udka z kurczaka, seler, pietruszka, marchew, por, cebula, ziemniaki, majeranek ) groch -gluten , przyprawy

II Danie

Filet z dorsza pieczony  ( gluten, laktoza, jajo kurze) surówka z marchewki i jabłka, ziemniaki gotowane

Napój : woda

PODWIECZOREK

Galaretka z owocami i chrupkami kukurydzianymi ( podwieczorek może zawierać gluten)

Napój : woda

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

217

550

304

1071

Białko( g)

5

7

7

19

Tłuszcz (g)

12

16

9

37

Węglowodany(g)

39

73

43

155

Błonnik(g)

1

14

3

18

Wapń(g)

288

170

293

75

Żelazo(mg)

1

5

1

7

Witamina C(mg)

2

32

18

52

Sód(mg)

Sól(mg)

485

813

250

200

400

342

1135

1355

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler, ryby

 

Poniedziałek 26.06

ŚNIADANIE

Kanapka :Pieczywo mieszane- gluten/masło- laktoza /polędwiczka z indyka( gorczyca , gluten) ogórek kiszony- seler, sałata

Napój : Herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : Pomidorowa z makaronem(marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, przecier pomidorowy, jajka , mąka- gluten, tłuszcz roślinny, śmietana- laktoza)

II Danie

 Gotowane pulpeciki z mielonego mięsa  w sosie koperkowym ( mięso wieprzowe, jajka,  koperek, śmietana- laktoza, bułka tarta- glutenkasza pęczak- gluten

Marchewka na ciepło                        

Napój : woda

PODWIECZOREK

Kisiel cytrynowy z jabłkiem i biszkoptem ( jajka, mąka pszenna - gluten)

Napój : woda

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

360

530

289

1179

Białko( g)

13

19

12

44

Tłuszcz (g)

14

20

9

43

Węglowodany(g)

41

70

43

154

Błonnik(g)

2

8

8

18

Wapń(g)

255

75

173

503

Żelazo(mg)

3

4

2

9

Witamina C(mg)

8

18

15

41

Sód(mg)

Sól(mg)

463

460

195

200

125

311

938

     971

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Wtorek 27.06

ŚNIADANIE

Kanapka : pieczywo mieszane- gluten z szynką wieprzową ( mięso wieprzowe, przyprawy- soja, gorczyca, seler)i pomidorem ,szczypiorek, sałata

Napój : napar z herbaty owocowej

OBIAD

Zupa : ogórkowa (wywar warzywny, ogórki , marchewka, seler, ziemniaki , pietruszka, koperek, śmietanka- laktoza, jogurt naturalny- laktoza)

II Danie

Gulasz z warzywami duszony w sosie własnym( przyprawy, mąka pełnoziarnista- gluten), ziemniaki gotowane,  buraczki

Napój :woda

PODWIECZOREK

Ciasto drożdżowe z owocami ( mleko- laktoza, jaja, mąka-gluten, drożdże, tłuszcz roślinny)

Napój : woda

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

376

530

267

1173

Białko( g)

17

20

19

56

Tłuszcz (g)

14

16

8

38

Węglowodany(g)

50

72

33

155

Błonnik(g)

5

10

4

19

Wapń(g)

275

118

302

695

Żelazo(mg)

3

3

1

5

Witamina C(mg)

4

19

20

43

Sód(mg)

Sól(mg)

340

508

315

190

267

258

919

956

 

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Środa 28.06

ŚNIADANIE

Zupa mleczna z makaronem( mleko- laktoza, jaja, mąka- gluten)

Kanapka : Pieczywo mieszane- gluten /masło- laktoza /schab pieczony( przyprawy , seler, gluten) /sałata /pomidor / cebula

Napój : Herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : Jarzynowa  (wywar z ud kurczaka bez skóry- przyprawy, brokuł, kalafior, marchewka, seler, fasolka szparagowa, por, pietruszka, koperek, ziemniaki)

II Danie

Filet  drobiowy  panierowany( filet z kurczaka,) kapusta, marchewka, pietruszka nać, (śmietana- laktoza,  przyprawy) i ziemniaki

Napój : woda

PODWIECZOREK

Naleśniki z dżemem ( mleko- laktoza, jajka, mąka- gluten) , dżem

woda

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

368

490

172

1030

Białko( g)

17

23

7

47

Tłuszcz (g)

16

18

4

38

Węglowodany(g)

38

65

30

133

Błonnik(g)

3

6

2

11

Wapń(g)

327

144

236

707

Żelazo(mg)

2

4

1

7

Witamina C(mg)

3

86

22

111

Sód(mg)

Sól(mg)

615

538

353

163

97

243

1065

944

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

 Czwartek 29.06

ŚNIADANIE

Kanapka /pieczywo mieszane- gluten, masło roślinne- laktoza/ pasztet z szczypiorkiem- seler pomidor

Napój: kakao

OBIAD

Zupa : Barszcz ukraiński( buraki, marchewka, mąka, przyprawy) ziemniaki, kapusta, koperek, oliwa z oliwek, sok z cytryny, mąka pełnoziarnista

II Danie: Kurczak duszony w sosie śmietanowym( laktoza) z koperkiem, marchewką i groszkiem, ryż ( jaja , gluten)

Napój : woda

Podwieczorek

Kasza manna z owocami(   mleko -laktoza, gluten,)

Woda

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

320

496

207

1023

Białko( g)

12

22

11

45

Tłuszcz (g)

12

18

10

40

Węglowodany(g)

40

72

24

136

Błonnik(g)

4

10

3

19

Wapń(g)

219

120

255

594

Żelazo(mg)

2

3

2

7

Witamina C(mg)

14

48

9

71

Sód(mg)

Sól(mg)

440

850

200

    150

350

560

1000

1560

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Piątek 30.06

ŚNIADANIE

Owsianka ( mleko- laktoza, płatki owsiane górskie)

Kanapka : bułka- gluten /masło- laktoza/twaróg- laktoza, pasta z makreli i twarogiem /sałata /szczypiorek /

Napój : herbata z cytryną

OBIAD

Zupa: Rosół ( udka z kurczaka, seler, pietruszka, marchew, por, cebula)z makaronem jajka mąka- gluten , przyprawy

II Danie

Warzywne leczo w sosie pomidorowym z warzywami ( gluten, laktoza, jajo kurze) z makaronem

Napój : woda

PODWIECZOREK

Galaretka z owocami i chrupkami kukurydzianymi ( podwieczorek może zawierać gluten)

Napój : woda

 

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

217

550

304

1071

Białko( g)

15

25

17

57

Tłuszcz (g)

12

16

9

37

Węglowodany(g)

39

73

43

155

Błonnik(g)

1

14

3

18

Wapń(g)

288

170

293

75

Żelazo(mg)

1

5

1

7

Witamina C(mg)

2

32

18

52

Sód(mg)

Sól(mg)

485

813

250

200

400

342

1135

1355

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler, ryby

 

Napisz do nas: [email protected]