Jadłospis tygodniowy



Piątek 29.09

ŚNIADANIE

Owsianka( mleko - laktoza, płatki owsiane górskie- gluten)

Kanapka: pieczywo mieszane- gluten, /masło- laktoza/ser żółty- laktoza/papryka czerwona/sałata

Napój : herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : kapuśniak z świeżej kapusty z warzywami i koperkiem ( kapusta, ziemniaki, marchewka, seler, por, koperek nać, tłuszcz roślinny)

II Danie

Filet z dorsza panierowany- pieczony( jajka, mleko- laktoza, bułka tarta- gluten) ziemniaki gotowane z koperkiem, marchewka z groszkiem(tłuszcz roślinny i przyprawy

Napój : woda

PODWIECZOREK

Koktajl truskawkowy z  biszkoptem( jogurt naturalny- laktoza, maślanka- laktoza, truskawki, biszkopt-jajka, mąka pszenna- gluten)

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

342

505

283

1130

Białko( g)

15

25

16

56

Tłuszcz (g)

10

17

16

43

Węglowodany(g)

52

73

28

153

Błonnik(g)

4

6

4

14

Wapń(g)

225

134

305

664

Żelazo(mg)

2

3

3

8

Witamina C(mg)

12

33

8

53

Sód(mg)

Sól(mg)

398

830

180

115

387

450

1127

1395

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler, ryby

 

Poniedziałek 2.10

ŚNIADANIE

Owsianka ( mleko- laktoza , płatki owsiane górskie)

Kanapka : pieczywo mieszane- gluten/szynka drobiowa( przyprawy, gluten, gorczyca, soja) sałata /ogórek świeży /masło- laktoza

Napój : herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : krupnik ( kasza jęczmienna wiejska- gluten, ziemniaki, marchewka, seler, pietruszka nać , śmietana- laktoza, tłuszcz roślinny)

II Danie

Spaghetti bolognese ( mięso duszone) z makaronem- gluten i tartym serem- laktoza( mięso mielone wieprzowe seler, marchewka, pietruszka, oregano, mąka- gluten ,jajka,  pomidory, oregano)

Napój : woda

PODWIECZOREK

Serek waniliowy z paluchem maślanym (mleko- laktoza, jaja, mąka- gluten)

Napój : woda

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

236

480

240

956

Białko( g)

11

26

11

48

Tłuszcz (g)

7

19

5

31

Węglowodany(g)

34

69

42

145

Błonnik(g)

2

11

5

18

Wapń(g)

173

101

249

523

Żelazo(mg)

2

4

2

8

Witamina C(mg)

1

39

36

76

Sód(mg)

Sól(mg)

336

640

180

120

117

295

633

1055

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Wtorek 3.10

ŚNIADANIE

Kanapka : Pieczywo mieszane -gluten /masło- laktoza/polędwica sopocka, ( gluten, gorczyca, soja) ser gouda ( laktoza) pomidor/ sałata/rzodkiewka

Napój : kakao ( mleko- laktoza)

OBIAD

Zupa : Rosół z makaronem( mięso drobiowe, seler, pietruszka, marchewka, por, cebula)  z makaronem jajka, mąka- gluten), przyprawy

II DANIE

 Gotowane pulpeciki w sosie pomidorowym z warzywami ( mięso drobiowe, marchewka, seler, por, koncentrat pomidorowy 60%, śmietana- laktoza, mąka pełnoziarnista- gluten, marchewka)  ziemniaki gotowane z koperkiem

Napój : woda

PODWIECZOREK

Jabłko

 Ciasto Czekoladowy murzynek ( jajka, mąka- gluten, tłuszcz roślinny ,mleko- laktoza, kakao)

Napój : woda

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

316

520

268

1104

Białko( g)

7

7

7

21

Tłuszcz (g)

13

17

15

45

Węglowodany(g)

34

69

24

127

Błonnik(g)

3

10

3

16

Wapń(g)

270

223

142

635

Żelazo(mg)

1

5

2

8

Witamina C(mg)

5

59

28

92

Sód(mg)

Sól(mg)

500

229

210

115

58

343

815

687

 Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Środa 4.10

ŚNIADANIE

Zupa mleczna z makaronem( mleko- laktoza, jaja, mąka- gluten)

Kanapka : pieczywo mieszane- gluten/masło- laktoza/pasztet drobiowy (mięso drobiowo – wieprzowe), cebula,  szczypiorek, jaja ,gorczyca, seler, mąka- gluten)  z warzywami (pomidor, szczypiorek)

Napój : herbata owocowa( napar z czarnej herbaty z owocami leśnymi)

OBIAD

Zupa : ogórkowa (wywar warzywny, ogórki , marchewka, seler, ziemniaki , pietruszka, koperek, śmietanka- laktoza, jogurt naturalny- laktoza)

II Danie

Duszona karkówka w sosie pieczarkowym( mięso wieprzowe, mąka- gluten , przyprawy) kasza gryczana, pieczarki,  surówka z kiszonego ogórka i kapusty ( olej rzepakowy) i papryki, śmietana 18%- laktoza, pietruszka 

Napój : woda

PODWIECZOREK

Mały Rogal z budyniem( jajka, mleko- laktoza, maślanka- laktoza, drożdże, mąka- gluten, tłuszcz roślinny,)

Woda

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

340

520

254

1114

Białko( g)

6

8

7

21

Tłuszcz (g)

12

16

9

37

Węglowodany(g)

55

73

32

160

Błonnik(g)

6

7

2

15

Wapń(g)

248

75

194

517

Żelazo(mg)

3

4

2

9

Witamina C(mg)

7

25

2

34

Sód(mg)

Sól(mg)

443

201

185

190

365

615

1103

1006

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Czwartek 5.10

ŚNIADANIE

Kanapka :  pieczywo mieszane- gluten/masło laktoza /ser- laktoza /jajko/ ogórek kiszony/ rzodkiewka/ cebula

Napój : herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : pomidorowa z makaronem (marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, przecier pomidorowy, jajka , mąka- gluten, tłuszcz roślinny, śmietana- laktoza)

II Danie

 Pieczony chrupiący owsiany kurczak ( mięso drobiowe, płatki kukurydziane, płatki owsiane górskie jajka, mleko- laktoza), ziemniaki gotowane , surówka z kapusty świeżej, marchewki i jabłka

Napój :woda

PODWIECZOREK

Budyń z musem owocowym( mleko- laktoza), budyń w proszku(skrobia) , mieszanka owoców leśnych

woda

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

Podwieczorek

Energia kcal

311

520

228

1059

Białko( g)

5

8

7

20

Tłuszcz (g)

11

18

12

41

Węglowodany(g)

38

72

23

133

Błonnik(g)

2

5

3

10

Wapń(g)

232

155

197

584

Żelazo(mg)

1

3

1

5

Witamina C(mg)

2

26

27

55

Sód(mg)

Sól(mg)

88

232

534

215

392

680

692

1127

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Piątek 6.10

ŚNIADANIE

Kanapka: pieczywo mieszane- gluten, /masło- laktoza/ Pasta z makreli i twarogu(  makrela, jajka, twaróg biały koncentrat pomidorowy 60%ser żółty- laktoza/papryka czerwona)sałata

Napój : herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : kapuśniak z świeżej kapusty z warzywami i koperkiem ( kapusta, ziemniaki, marchewka, seler, por, koperek nać, tłuszcz roślinny)

II Danie

Leczo warzywne gotowane z makaronem ( cukinia, papryka, marchew, seler, pietruszka – nać i korzeń,koncentrat pomidorowy 60%, makaron – gluten, jajka)

Napój : woda

PODWIECZOREK

Koktajl truskawkowy z  bułką maślaną( jogurt naturalny- laktoza, maślanka- laktoza, truskawki,-jajka, mąka pszenna- gluten)

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

342

505

283

1130

Białko( g)

7

8

7

22

Tłuszcz (g)

10

17

16

43

Węglowodany(g)

52

73

28

153

Błonnik(g)

4

6

4

14

Wapń(g)

225

134

305

664

Żelazo(mg)

2

3

3

8

Witamina C(mg)

12

33

8

53

Sód(mg)

Sól(mg)

398

830

180

115

387

450

1127

1395

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler, ryby

 

Poniedziałek 9.10

ŚNIADANIE

Płatki z mlekiem ( płatki kukurydziane, mleko- laktoza)

Kanapka :Pieczywo mieszane- gluten/masło- laktoza /polędwiczka z indyka( gorczyca , gluten) ogórek kiszony- seler, sałata

Napój : Herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : Pomidorowa z makaronem(marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, przecier pomidorowy, jajka , mąka- gluten, tłuszcz roślinny, śmietana- laktoza)

II Danie

 Gotowane pulpeciki z mielonego mięsa  w sosie koperkowym ( mięso wieprzowe, jajka,  koperek, śmietana- laktoza, bułka tarta- glutenkasza pęczak- gluten

Marchewka  z jabłkiem - surówka                       

Napój : woda

PODWIECZOREK

Kisiel cytrynowy z jabłkiem i  z sosem budyniowym ( jajka, mąka pszenna - gluten)

Napój : woda

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

360

530

289

1179

Białko( g)

5

8

5

21

Tłuszcz (g)

14

20

9

43

Węglowodany(g)

41

70

43

154

Błonnik(g)

2

8

8

18

Wapń(g)

255

75

173

503

Żelazo(mg)

3

4

2

9

Witamina C(mg)

8

18

15

41

Sód(mg)

Sól(mg)

463

460

195

200

125

311

938

     971

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Wtorek 10.10

ŚNIADANIE

Kanapka : pieczywo mieszane- gluten z szynką wieprzową ( mięso wieprzowe, przyprawy- soja, gorczyca, seler) ser gouda ( laktoza)i pomidorem , sałata

Napój : herbatka owocowa ( napar z czarnej herbaty z owocami leśnymi)

OBIAD

Zupa : ogórkowa (wywar warzywny, ogórki , marchewka, seler, ziemniaki , pietruszka, koperek, śmietanka- laktoza, jogurt naturalny- laktoza)

II Danie

Sznycle z szynki wieprzowej duszone w sosie własnym( przyprawy, mąka pełnoziarnista- gluten), ziemniaki gotowane,  buraczki

Napój :woda

PODWIECZOREK

Mini drożdżówka z owocami ( mleko- laktoza, jaja, mąka-gluten, drożdże, tłuszcz roślinny)

Napój : kakao( mleko- laktoza)

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

376

530

267

1173

Białko( g)

7

10

8

25

Tłuszcz (g)

14

16

8

38

Węglowodany(g)

50

72

33

155

Błonnik(g)

5

10

4

19

Wapń(g)

275

118

302

695

Żelazo(mg)

3

3

1

5

Witamina C(mg)

4

19

20

43

Sód(mg)

Sól(mg)

340

508

315

190

267

258

919

956

 Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Środa 11.10

ŚNIADANIE

Zupa mleczna z makaronem( mleko- laktoza, jaja, mąka- gluten)

Kanapka : Pieczywo mieszane- gluten /masło- laktoza /schab pieczony( przyprawy , seler, gluten) /sałata /pomidor / cebula

Napój : Herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : Jarzynowa  (wywar z ud kurczaka bez skóry- przyprawy, brokuł, kalafior, marchewka, seler, fasolka szparagowa, por, pietruszka, koperek, ziemniaki)

II Danie

Filet  drobiowy  duszony z  kalafiorem w śmietanowym sosie( filet z indyka, kalafior, marchewka, pietruszka nać, śmietana- laktoza, mąka- gluten,  przyprawy) i ziemniaki z koperkiem

Napój : kompot z owoców

PODWIECZOREK

Budyń wanilinowy z musem owocowym ( mleko- laktoza) , budyń w proszku ( skrobia), mix owoców

woda

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

368

490

172

1030

Białko( g)

8

8

          7

23

Tłuszcz (g)

16

18

4

38

Węglowodany(g)

38

65

30

133

Błonnik(g)

3

6

2

11

Wapń(g)

327

144

236

707

Żelazo(mg)

2

4

1

7

Witamina C(mg)

3

86

22

111

Sód(mg)

Sól(mg)

615

538

353

163

97

243

1065

944

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Czwartek 12.10

ŚNIADANIE

Kanapka :  pieczywo mieszane- gluten/masło laktoza /szynka wieprzowa – gluten, seler, gorczyca /jajko/ ogórek kiszony/ rzodkiewka/ cebula

Napój : herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : Rosół z makaronem z makaronem (marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, jajka , mąka- gluten, tłuszcz roślinny, śmietana- laktoza)

II Danie

  Kurczak gotowany z warzywami w sosie słodko- kwaśnym ( gluten jajka, śmietanka 30%- laktoza), marchewka, seler, pietruszka, groszek, ryż

Napój :woda

PODWIECZOREK

Jogurt z owocami( mleko- laktoza) , mieszanka owoców leśnych

Bułka maślana ( jaja, mąka – gluten)

woda

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

Podwieczorek

Energia kcal

311

520

228

1059

Białko( g)

5

8

7

20

Tłuszcz (g)

11

18

12

41

Węglowodany(g)

38

72

23

133

Błonnik(g)

2

5

3

10

Wapń(g)

232

155

197

584

Żelazo(mg)

1

3

1

5

Witamina C(mg)

2

26

27

55

Sód(mg)

Sól(mg)

88

232

534

215

392

680

692

1127

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Piątek 13.10

ŚNIADANIE

Owsianka ( mleko- laktoza, płatki owsiane górskie)

Kanapka : bułka- gluten /masło- laktoza/ser żółty- laktoza( mleko) /sałata /szczypiorek /

Napój : herbata z cytryną

OBIAD

Zupa: Grochówka ( wywar z wędzonki, seler, pietruszka, marchew, por, cebula) przyprawy, groch, ziemniaki

II Danie

Filet z dorsza pieczony  ( gluten, laktoza, jajo kurze) surówka z marchewki i jabłka, ziemniaki gotowane

Napój : woda

PODWIECZOREK

Galaretka z owocami i chrupkami kukurydzianymi ( podwieczorek może zawierać gluten)

Napój : woda

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

217

550

304

1071

Białko( g)

5

7

7

19

Tłuszcz (g)

12

16

9

37

Węglowodany(g)

39

73

43

155

Błonnik(g)

1

14

3

18

Wapń(g)

288

170

293

75

Żelazo(mg)

1

5

1

7

Witamina C(mg)

2

32

18

52

Sód(mg)

Sól(mg)

485

813

250

200

400

342

1135

1355

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler, ryby

 

Poniedziałek 16.10

ŚNIADANIE

Płatki kukurydziane z mlekiem- laktoza

Kanapka : pieczywo mieszane- gluten /masło- laktoza/pieczona pierś z indyka(gluten, gorczyca)/papryka czerwona/sałata/

Napój : herbata owocowa ( napar czarnej herbaty z owocami leśnymi)

OBIAD

Zupa : barszcz zabielany( buraki, marchewka , pietruszka, seler, kapusta, koperek, ziemniaki, oliwa z oliwek, sok z cytryny, mąka pełnoziarnista- gluten, śmietana- laktoza

II Danie

Pieczony kotlet mielony  wieprzowy – panierowany ( mięso wieprzowe , jajka , bułka tarta- gluten, mleko- laktoza, cebula) ziemniaki gotowane z koperkiem, surówka z gotowanych buraczków, przyprawy

Napój : woda

PODWIECZOREK

 Kasza manna( gluten- mleko- laktoza) z musem brzoskwiniowym

Napój :woda

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

323

484

229

1036

Białko( g)

8

7

7

22

Tłuszcz (g)

13

20

9

42

Węglowodany(g)

38

68

22

128

Błonnik(g)

2

10

2

14

Wapń(g)

250

98

211

559

Żelazo(mg)

1

3

1

5

Witamina C(mg)

12

58

1

71

Sód(mg)

Sól(mg)

317

379

204

220

572

430

1093

1029

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Wtorek 17.10

ŚNIADANIE

Kanapka: pieczywo mieszane- gluten, masło- laktoza ,szynka wieprzowa ( mięso wieprzowe, przyprawy, seler, gorczyca)/ser - laktoza /rzodkiewka / ogórek

Napój : kakao ( mleko- laktoza, kakao)

OBIAD

Zupa : pomidorowa z makaronem(bulion rosołowy, marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, przecier pomidorowy, jajka , mąka- gluten, tłuszcz roślinny, śmietana- laktoza)

II Danie

Grillowana pierś z kurczaka( przyprawy mogą zwierać gluten i seler) ziemniaki gotowane z koperkiem, surówka z marchewki i kapusty

Napój : woda

PODWIECZOREK

Ciasto marchewkowe( jajka, mleko- laktoza, kakao, mąka- gluten, tłuszcz roślinny, marchewka, przyprawa do piernika)

Owoce sezonowe

Napój : woda

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

323

525

220

1068

Białko( g)

15

20

5

40

Tłuszcz (g)

12

16

10

38

Węglowodany(g)

39

74

24

137

Błonnik(g)

3

6

3

12

Wapń(g)

224

220

56

500

Żelazo(mg)

2

2

1

5

Witamina C(mg)

2

5

2

9

Sód(mg)

Sól(mg)

478

595

300

180

59

148

837

923

 

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Środa 18.10

ŚNIADANIE

Zupa mleczna ( mleko- laktoza, jaja, mąka-gluten)

Kanapka :pieczywo mieszane- gluten, masło- latoza , pasztet z szczypiorkiem( mięso wieprzowe, cebula,  szczypiorek, jaja gorczyca, seler, mąka- gluten )  pomidor, papryka

Napój : herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : fasolowa z warzywami( fasolka szparagowa, ziemniaki, marchewka, seler, por , koper nać, pietruszka ziemniaki, cebula ,tłuszcz roślinny)

II Danie

Gulasz  wieprzowy( mięso wieprzowe -duszone), cebula, papryka, majeranek, mąka- gluten) kasza gryczana- gluten, buraczki

Napój : woda

PODWIECZOREK

Racuchy z jabłkami ( jajka, mleko-laktoza, drożdże, mąka- gluten)

Napój : sok z owoców

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

326

520

360

1206

Białko( g)

15

25

15

55

Tłuszcz (g)

10

15

12

37

Węglowodany(g)

44

80

67

191

Błonnik(g)

4

15

5

24

Wapń(g)

285

170

270

725

Żelazo(mg)

5

4

3

12

Witamina C(mg)

2

45

7

54

Sód(mg)

Sól(mg)

280

700

500

120

160

340

940

1160

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Czwartek 19.10

ŚNIADANIE 

Kanapka :  pieczywo mieszane- gluten/masło- laktoza /szynka wieprzowa, jajko, ogórek kiszony- seler- gorczyca, rzodkiewka

Napój : herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : rosół z makaronem ( mięso drobiowe, seler, pietruszka, marchewka, por, cebula, jajka, mąka- gluten, przyprawy)

II Danie

Pieczone udko z kurczaka, ziemniaki gotowane z koperkiem , surówka z kapusty świeżej , marchewki, papryki i  z kukurydzy

Napój :woda

PODWIECZOREK

Budyń z musem owocowym (mleko- laktoza, budyń w proszku- skrobia, mix owoców)

woda

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

Podwieczorek

Energia kcal

311

520

228

1059

Białko( g)

12

18

15

45

Tłuszcz (g)

11

16

12

39

Węglowodany(g)

38

62

23

113

Błonnik(g)

2

5

3

10

Wapń(g)

232

155

197

584

Żelazo(mg)

1

3

1

5

Witamina C(mg)

2

26

27

55

Sód(mg)

Sól(mg)

88

232

212

189

392

314

692

735

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Piątek 20.10

ŚNIADANIE

Owsianka

Kanapka  z pastą z makreli wędzonej :pieczywo mieszana- gluten /masło- laktoza /makrela- ryba, ser- laktoza/papryka czerwona /ogórek świeży , ser ( mleko-laktoza)

Napój : herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : Grochowa z ziemniakami ( groch cały, ziemniaki, marchewka, cebula, seler, pietruszka, por, majeranek)

II Danie

Kotlet pieczony  z jajka ( jajka, bułka tarta-gluten, mleko- laktoza) , ziemniaki gotowane z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty , marchewki i jabłka

Napój : woda

PODWIECZOREK

Babeczki z budyniem( mąka – gluten, jajka, mleko- laktoza, masło- laktoza

Napój : woda 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

350

520

259

1129

Białko( g)

12

20

8

40

Tłuszcz (g)

11

17

10

38

Węglowodany(g)

50

62

40

152

Błonnik(g)

4

8

1

13

Wapń(g)

246

93

242

581

Żelazo(mg)

2

3

1

6

Witamina C(mg)

21

26

12

59

Sód(mg)

Sól(mg)

237

593

559

139

114

285

910

1017

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler, ryby

 

Poniedziałek 23.10

ŚNIADANIE

Płatki z mlekiem ( płatki kukurydziane, mleko- laktoza)

Kanapka :pieczywo mieszane- gluten,/masło- laktoza  /ogórek /rzodkiewka/ szynka drobiowa (mięso drobiowe, przyprawy, seler, gorczyca, soja)

Napój : herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : Ziemniaczana  z warzywami i ziołami, na maślance- laktoza z wędzonką

II Danie : Klopsy  duszone w sosie koperkowym ( mięso wieprzowe, cebula, jajka, mleko- laktoza, bułka tarta- gluten)

marchewka z groszkiem ( tłuszcz roślinny), ryż

Napój : woda

PODWIECZOREK

Kisiel z owocami, biszkopt( jaja, mąka- gluten)

Napój : Woda

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

320

524

227

1071

Białko( g)

15

20

12

47

Tłuszcz (g)

12

17

8

37

Węglowodany(g)

34

72

30

136

Błonnik(g)

3

7

3

13

Wapń(g)

200

155

141

496

Żelazo(mg)

2

2

2

6

Witamina C(mg)

8

48

2

58

Sód(mg)

Sól(mg)

330

500

298

200

364

410

992

1110

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Wtorek 24.10

ŚNIADANIE

Kanapka : pieczywo mieszane- gluten, z szynką wieprzową ( mięso wieprzowe, przyprawy- soja, gorczyca, seler)i pomidorem ,szczypiorek

Napój : napar z herbaty owocowej

OBIAD

Zupa : ogórkowa ( bulion rosołowy, ogórki , marchewka, seler, ziemniaki , pietruszka, koperek, śmietanka- laktoza)

II Danie

Sznycle z szynki wieprzowej duszone w sosie własnym( przyprawy, mąka pełnoziarnista- gluten), kasza pęczak- gluten,  buraczki

Napój :woda

PODWIECZOREK

Ciasto drożdżowe z owocami ( mleko- laktoza, jaja, mąka- gluten, drożdże, tłuszcz roślinny)

Napój : woda

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

376

530

267

1173

Białko( g)

17

20

19

56

Tłuszcz (g)

14

16

8

38

Węglowodany(g)

50

72

33

155

Błonnik(g)

5

10

4

19

Wapń(g)

275

118

302

695

Żelazo(mg)

3

3

1

5

Witamina C(mg)

4

19

20

43

Sód(mg)

Sól(mg)

340

508

315

190

267

258

919

956

 

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Środa 25.10

ŚNIADANIE

Zupa mleczna z makaronem( mleko- laktoza, jaja, mąka- gluten)

Kanapka : Pieczywo mieszane- gluten /masło- laktoza /schab pieczony( przyprawy , seler, gluten, soja) /sałata /pomidor /

Napój : Herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : Jarzynowa  (mięso z ud z kurczaka bez skóry, brokuł, kalafior, marchewka, seler, fasolka szparagowa, por, pietruszka, koperek, ziemniaki, przyprawy) 

II Danie

Indyk duszony z kalafiorem w śmietanowym sosie( filet z indyka, kalafior, marchewka, koperek, śmietana- laktoza, mąka- gluten,  przyprawy) i ryż

Napój : woda

PODWIECZOREK

Budyń wanilinowy z musem owocowym ( mleko- laktoza , budyń w proszku- skrobia, mix owoców)

woda

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

368

490

172

1030

Białko( g)

17

23

7

47

Tłuszcz (g)

16

18

4

38

Węglowodany(g)

38

65

30

133

Błonnik(g)

3

6

2

11

Wapń(g)

327

144

236

707

Żelazo(mg)

2

4

1

7

Witamina C(mg)

3

86

22

111

Sód(mg)

Sól(mg)

615

538

353

163

97

243

1065

944

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Czwartek 26.10

ŚNIADANIE

Kanapka :pieczywo mieszane- gluten /pasztet drobiowy z szczypiorkiem (mięso drobiowo- wieprzowe, cebula,  szczypiorek, jaja, gorczyca, seler, mąka, soja ) pomidor/ papryka

Napój : herbata owocowa

OBIAD

Zupa : barszcz ukraiński z fasolą i warzywami( buraczki, fasola, kapusta, marchewka, seler, tłuszcz roślinny, śmietanka- laktoza, pietruszka, przyprawy)

II Danie

Schab duszony w sosie własnym z warzywami ( marchewka, seler ,fasolka szparagowa i pietruszka) i  kaszą gryczaną- gluten,

Napój : woda

PODWIECZOREK

Strudel z twarogiem i rodzynkami ( jajka, mąka- gluten, mleko- laktoza, rodzynki, twaróg- laktoza 18%)

Napój : sok z owoców

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

340

515

318

1233

Białko( g)

17

19

15

51

Tłuszcz (g)

13

17

9

39

Węglowodany(g)

44

65

44

153

Błonnik(g)

7

4

3

14

Wapń(g)

165

100

292

557

Żelazo(mg)

5

3

1

9

Witamina C(mg)

4

10

64

78

Sód(mg)

Sól(mg)

342

550

287

230

 

157

393

786

1173

 Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Piątek 27.10

ŚNIADANIE

Owsianka( mleko - laktoza, płatki owsiane górskie- gluten)

Kanapka: pieczywo mieszane- gluten, /masło- laktoza/ser żółty- laktoza/papryka czerwona/sałata

Napój : herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : kapuśniak z świeżej kapusty z warzywami i koperkiem ( kapusta, ziemniaki, marchewka, seler, por, koperek nać, tłuszcz roślinny)

II Danie

Filet z dorsza panierowany- pieczony( jajka, mleko- laktoza, bułka tarta- gluten) ziemniaki gotowane z koperkiem, marchewka z groszkiem(tłuszcz roślinny i przyprawy

Napój : woda

PODWIECZOREK

Koktajl truskawkowy z  biszkoptem( jogurt naturalny- laktoza, maślanka- laktoza, truskawki, biszkopt-jajka, mąka pszenna- gluten)

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

342

505

283

1130

Białko( g)

15

25

16

56

Tłuszcz (g)

10

17

16

43

Węglowodany(g)

52

73

28

153

Błonnik(g)

4

6

4

14

Wapń(g)

225

134

305

664

Żelazo(mg)

2

3

3

8

Witamina C(mg)

12

33

8

53

Sód(mg)

Sól(mg)

398

830

180

115

387

450

1127

1395

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler, ryby

 

Poniedziałek 30.10

ŚNIADANIE

Płatki z mlekiem ( płatki kukurydziane, mleko- laktoza)

Kanapka :Pieczywo mieszane- gluten/masło- laktoza /polędwiczka z indyka( gorczyca , gluten) ogórek kiszony- seler, sałata

Napój : Herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : Pomidorowa z makaronem(marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, przecier pomidorowy, jajka , mąka- gluten, tłuszcz roślinny, śmietana- laktoza)

II Danie

 Gotowane pulpeciki z mielonego mięsa  w sosie koperkowym ( mięso wieprzowe, jajka,  koperek, śmietana- laktoza, bułka tarta- glutenkasza pęczak- gluten

Marchewka  z jabłkiem - surówka                        

Napój : woda

PODWIECZOREK

Kisiel z  jabłkiem i  z sosem budyniowym ( jajka, mąka pszenna - gluten)

Napój : woda

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

360

530

289

1179

Białko( g)

5

8

5

21

Tłuszcz (g)

14

20

9

43

Węglowodany(g)

41

70

43

154

Błonnik(g)

2

8

8

18

Wapń(g)

255

75

173

503

Żelazo(mg)

3

4

2

9

Witamina C(mg)

8

18

15

41

Sód(mg)

Sól(mg)

463

460

195

200

125

311

938

     971

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Wtorek 31.10

ŚNIADANIE

Kanapka : pieczywo mieszane- gluten z szynką wieprzową ( mięso wieprzowe, przyprawy- soja, gorczyca, seler) ser gouda ( laktoza)i pomidorem , sałata

Napój : herbatka owocowa ( napar z czarnej herbaty z owocami leśnymi)

OBIAD

Zupa : ogórkowa (wywar warzywny, ogórki , marchewka, seler, ziemniaki , pietruszka, koperek, śmietanka- laktoza, jogurt naturalny- laktoza)

II Danie

Sznycle z szynki wieprzowej duszone w sosie własnym( przyprawy, mąka pełnoziarnista- gluten), ziemniaki gotowane,  buraczki

Napój :woda

PODWIECZOREK

Paluch maślany (ser, mleko- laktoza, jaja, mąka-gluten, tłuszcz roślinny, drożdże)

Napój : Herbatka z cytryną

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

376

530

267

1173

Białko( g)

7

10

8

25

Tłuszcz (g)

14

16

8

38

Węglowodany(g)

50

72

33

155

Błonnik(g)

5

10

4

19

Wapń(g)

275

118

302

695

Żelazo(mg)

3

3

1

5

Witamina C(mg)

4

19

20

43

Sód(mg)

Sól(mg)

340

508

315

190

267

258

919

956

 

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

 

 

Napisz do nas: [email protected]