Jadłospis tygodniowy



Piątek 30.09.2022

ŚNIADANIE

Owsianka( mleko, płatki owsiane górskie)

Kanapka /pieczywo mieszane/ masło/ ser/ rzodkiewka/ papryka czerwona/

Napój: napar z herbaty owocowej

OBIAD

Zupa : warzywna z brukselką( brukselka, marchewka , por, seler, ziemniaki, fasolka, śmietana)

II Danie: Ryba w panierce pieczona( jajka , bułka tarta), ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty( marchewka, kapusta, jabłko, olej rzepakowy)

Napój : woda

Podwieczorek

Kasza manna z musem owocowym( kasza manna , mleko, truskawki)

Woda

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

320

496

207

1023

Białko( g)

12

22

11

45

Tłuszcz (g)

12

18

10

40

Węglowodany(g)

40

72

24

136

Błonnik(g)

4

10

3

19

Wapń(g)

219

120

255

594

Żelazo(mg)

2

3

2

7

Witamina C(mg)

14

48

9

71

Sód(mg)

Sól(mg)

440

850

200

    150

350

560

1000

1560

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler, ryby

 

Poniedziałek  3.10

ŚNIADANIE

Kanapka : pieczywo mieszane/szynka drobiowa( mięso drobiowe, przyprawy, gorczyca, może zawierać gluten) /sałata  /masło roślinne

Napój : herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : ogórkowa z ziemniakami( ogórki kiszone, marchewka, seler, gorczyca, por, pietruszka, koperek, ziemniaki)

II Danie,

Ryż z klopsikami( jajka, gluten, soja, gorczyca) w sosie słodko winnym z warzywami, marchewka, kapusta pekińska

Napój : woda

PODWIECZOREK

Jogurt owocowy( laktoza) z pałką kukurydzianą

Napój : woda

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

236

495

240

971

Białko( g)

11

21

11

43

Tłuszcz (g)

7

19

5

31

Węglowodany(g)

34

69

42

145

Błonnik(g)

2

11

5

18

Wapń(g)

173

101

249

523

Żelazo(mg)

2

4

2

8

Witamina C(mg)

1

39

36

76

Sód(mg)

Sól(mg)

336

840

352

150

117

295

633

1285

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Wtorek 4.10

ŚNIADANIE

Kanapka : pieczywo mieszane /masło roślinne/ser ( laktoza)papryka świeża

Napój : herbata z cytryną /herbata /cytryna /

OBIAD

Krupnik z warzywami i ziołami( kasza jęczmienna wiejska, marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, ziemniaki, śmietana ( laktoza)

                                                                                    II Danie

Filet z kurczaka panierowany( jajka, gluten, laktoza), ziemniaki z koperkiem, surówka z marchewki , jabłka i pomarańczy

Napój : woda

PODWIECZOREK

Budyń ( laktoza)z musem owocowym

Napój :woda

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

270

510

268

1048

Białko( g)

13

19

14

46

Tłuszcz (g)

6

17

8

31

Węglowodany(g)

41

73

37

151

Błonnik(g)

4

6

4

16

Wapń(g)

133

126

202

461

Żelazo(mg)

3

4

2

9

Witamina C(mg)

14

48

4

66

Sód(mg)

Sól(mg)

446

115

352

200

330

520

1128

835

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Środa 5.01.2022

ŚNIADANIE

Kanapka : pieczywo mieszane /masło roślinne/ szynka wieprzowa ( seler, gorczyca), sałata, ogórek,

Napój :herbata z cytryną

OBIAD

Zupa : Kapuśniak z kiszonej kapusty z warzywami i ziemniakami ( kapusta, marchewka, seler, por, pietruszka, natki warzyw koper i pietruszka)

Gulasz z warzywami( seler, mąka – gluten, przyprawy), ziemniaczki z koperkiem, buraczki

Napój : woda

PODWIECZOREK

Drożdżowe ciasto( jajko, laktoza ,gluten) z owocami i kruszonką

Napój : woda

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

377

489

260

1126

Białko( g)

20

18

16

54

Tłuszcz (g)

14

18

11

43

Węglowodany(g)

38

73

24

135

Błonnik(g)

2

8

1

11

Wapń(g)

248

252

233

733

Żelazo(mg)

2

4

2

8

Witamina C(mg)

7

47

9

63

Sód(mg)

Sól(mg)

330

625

240

180

221

354

791

1159

 

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Czwartek 6.10

ŚNIADANIE

Kanapka /pieczywo mieszane- gluten, masło roślinne- laktoza/ pasztet z szczypiorkiem- seler pomidor

Napój: kakao

OBIAD

Zupa : Barszcz ukraiński( buraki, marchewka, mąka, przyprawy) ziemniaki, kapusta, koperek, oliwa z oliwek, sok z cytryny, mąka pełnoziarnista

II Danie: Pierś kurczaka duszona w sosie śmietanowym( laktoza) z koperkiem, marchewką i groszkiem, makaron ( jaja , gluten)

Napój : woda

Podwieczorek

Babeczka z budyniem( jaja, laktoza, gluten)

Woda

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

320

496

207

1023

Białko( g)

12

22

11

45

Tłuszcz (g)

12

18

10

40

Węglowodany(g)

40

72

24

136

Błonnik(g)

4

10

3

19

Wapń(g)

219

120

255

594

Żelazo(mg)

2

3

2

7

Witamina C(mg)

14

48

9

71

Sód(mg)

Sól(mg)

440

850

200

    150

350

560

1000

1560

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler, ryby

 

Piątek 7.10

ŚNIADANIE

Zupa mleczna z makaronem( jaja, laktoza, gluten)

Kanapka :  pieczywo mieszane, masło roślinne ( laktoza), dżem owocowy

Napój : napar czarnej herbaty z cytryną

OBIAD

Zupa : Zupa pomidorowa z makaronem( laktoza, jajka, gluten, przyprawy)

II Danie

Kotlet jajeczny panierowany z serem koperkiem ( gluten, jajka ,laktoza)

Surówka rzymska ,ziemniaki

Napój : woda

PODWIECZOREK

Jogurt z owocami i biszkoptem( jaja, mąka, mleko)

Napój :woda

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

323

484

229

1036

Białko( g)

15

24

17

56

Tłuszcz (g)

13

20

9

42

Węglowodany(g)

38

68

22

128

Błonnik(g)

2

10

2

14

Wapń(g)

250

98

211

559

Żelazo(mg)

1

3

1

5

Witamina C(mg)

12

58

1

71

Sód(mg)

Sól(mg)

317

379

204

220

572

430

1093

1029

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Napisz do nas: [email protected]