Jadłospis dla szkół



Piątek 29.09

OBIAD

Zupa : kapuśniak z świeżej kapusty z warzywami i koperkiem ( kapusta, ziemniaki, marchewka, seler, por, koperek nać, tłuszcz roślinny)

II Danie

Filet z dorsza panierowany- pieczony( jajka, mleko- laktoza, bułka tarta- gluten) ziemniaki gotowane z koperkiem, marchewka z groszkiem(tłuszcz roślinny i przyprawy

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

342

505

283

1130

Białko( g)

15

25

16

56

Tłuszcz (g)

10

17

16

43

Węglowodany(g)

52

73

28

153

Błonnik(g)

4

6

4

14

Wapń(g)

225

134

305

664

Żelazo(mg)

2

3

3

8

Witamina C(mg)

12

33

8

53

Sód(mg)

Sól(mg)

398

830

180

115

387

450

1127

1395

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler, ryby

 

Poniedziałek 2.10

OBIAD

Zupa : krupnik ( kasza jęczmienna wiejska- gluten, ziemniaki, marchewka, seler, pietruszka nać , śmietana- laktoza, tłuszcz roślinny)

II Danie

Spaghetti bolognese ( mięso duszone) z makaronem- gluten i tartym serem- laktoza( mięso mielone wieprzowe seler, marchewka, pietruszka, oregano, mąka- gluten ,jajka,  pomidory, oregano)

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

236

480

240

956

Białko( g)

11

26

11

48

Tłuszcz (g)

7

19

5

31

Węglowodany(g)

34

69

42

145

Błonnik(g)

2

11

5

18

Wapń(g)

173

101

249

523

Żelazo(mg)

2

4

2

8

Witamina C(mg)

1

39

36

76

Sód(mg)

Sól(mg)

336

640

180

120

117

295

633

1055

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Wtorek 3.10

OBIAD

Zupa : Rosół z makaronem( mięso drobiowe, seler, pietruszka, marchewka, por, cebula)  z makaronem jajka, mąka- gluten), przyprawy

II DANIE

 Gotowane pulpeciki w sosie pomidorowym z warzywami ( mięso drobiowe, marchewka, seler, por, koncentrat pomidorowy 60%, śmietana- laktozamąka pełnoziarnista- gluten, marchewka)  ziemniaki gotowane z koperkiem

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

316

520

268

1104

Białko( g)

7

7

7

21

Tłuszcz (g)

13

17

15

45

Węglowodany(g)

34

69

24

127

Błonnik(g)

3

10

3

16

Wapń(g)

270

223

142

635

Żelazo(mg)

1

5

2

8

Witamina C(mg)

5

59

28

92

Sód(mg)

Sól(mg)

500

229

210

115

58

343

815

687

 Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Środa 4.10

OBIAD

Zupa : ogórkowa (wywar warzywny, ogórki , marchewka, seler, ziemniaki , pietruszka, koperek, śmietanka- laktoza, jogurt naturalny- laktoza)

II Danie

Duszona karkówka w sosie pieczarkowym( mięso wieprzowe, mąka- gluten , przyprawy) kasza gryczana, pieczarki,  surówka z kiszonego ogórka i kapusty ( olej rzepakowy) i papryki, śmietana 18%- laktoza, pietruszka 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

340

520

254

1114

Białko( g)

6

8

7

21

Tłuszcz (g)

12

16

9

37

Węglowodany(g)

55

73

32

160

Błonnik(g)

6

7

2

15

Wapń(g)

248

75

194

517

Żelazo(mg)

3

4

2

9

Witamina C(mg)

7

25

2

34

Sód(mg)

Sól(mg)

443

201

185

190

365

615

1103

1006

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Czwartek 5.10

OBIAD

Zupa : pomidorowa z makaronem (marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, przecier pomidorowy, jajka , mąka- gluten, tłuszcz roślinny, śmietana- laktoza)

II Danie

 Pieczony chrupiący owsiany kurczak ( mięso drobiowe, płatki kukurydziane, płatki owsiane górskie jajka, mleko- laktoza), ziemniaki gotowane , surówka z kapusty świeżej, marchewki i jabłka

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

Podwieczorek

Energia kcal

311

520

228

1059

Białko( g)

5

8

7

20

Tłuszcz (g)

11

18

12

41

Węglowodany(g)

38

72

23

133

Błonnik(g)

2

5

3

10

Wapń(g)

232

155

197

584

Żelazo(mg)

1

3

1

5

Witamina C(mg)

2

26

27

55

Sód(mg)

Sól(mg)

88

232

534

215

392

680

692

1127

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Piątek 6.10

OBIAD

Zupa : kapuśniak z świeżej kapusty z warzywami i koperkiem ( kapusta, ziemniaki, marchewka, seler, por, koperek nać, tłuszcz roślinny)

II Danie

Leczo warzywne gotowane z makaronem ( cukinia, papryka, marchew, seler, pietruszka – nać i korzeń,koncentrat pomidorowy 60%, makaron – gluten, jajka)

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

342

505

283

1130

Białko( g)

7

8

7

22

Tłuszcz (g)

10

17

16

43

Węglowodany(g)

52

73

28

153

Błonnik(g)

4

6

4

14

Wapń(g)

225

134

305

664

Żelazo(mg)

2

3

3

8

Witamina C(mg)

12

33

8

53

Sód(mg)

Sól(mg)

398

830

180

115

387

450

1127

1395

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler, ryby

 

Poniedziałek 9.10

OBIAD

Zupa : Pomidorowa z makaronem(marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, przecier pomidorowy, jajka , mąka- gluten, tłuszcz roślinny, śmietana- laktoza)

II Danie

 Gotowane pulpeciki z mielonego mięsa  w sosie koperkowym ( mięso wieprzowe, jajka,  koperek, śmietana- laktoza, bułka tarta- gluten)  kasza pęczak- gluten

            Marchewka  z jabłkiem - surówka                       

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

360

530

289

1179

Białko( g)

5

8

5

21

Tłuszcz (g)

14

20

9

43

Węglowodany(g)

41

70

43

154

Błonnik(g)

2

8

8

18

Wapń(g)

255

75

173

503

Żelazo(mg)

3

4

2

9

Witamina C(mg)

8

18

15

41

Sód(mg)

Sól(mg)

463

460

195

200

125

311

938

     971

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Wtorek 10.10

OBIAD

Zupa : ogórkowa (wywar warzywny, ogórki , marchewka, seler, ziemniaki , pietruszka, koperek, śmietanka- laktoza, jogurt naturalny- laktoza)

II Danie

Sznycle z szynki wieprzowej duszone w sosie własnym( przyprawy, mąka pełnoziarnista- gluten), ziemniaki gotowane,  buraczki

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

376

530

267

1173

Białko( g)

7

10

8

25

Tłuszcz (g)

14

16

8

38

Węglowodany(g)

50

72

33

155

Błonnik(g)

5

10

4

19

Wapń(g)

275

118

302

695

Żelazo(mg)

3

3

1

5

Witamina C(mg)

4

19

20

43

Sód(mg)

Sól(mg)

340

508

315

190

267

258

919

956

 Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Środa 11.10

OBIAD

Zupa : Jarzynowa  (wywar z ud kurczaka bez skóry- przyprawy, brokuł, kalafior, marchewka, seler, fasolka szparagowa, por, pietruszka, koperek, ziemniaki)

II Danie

Filet  drobiowy  duszony z  kalafiorem w śmietanowym sosie( filet z indyka, kalafior, marchewka, pietruszka nać, śmietana- laktoza, mąka- gluten,  przyprawy) i ziemniaki z koperkiem

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

368

490

172

1030

Białko( g)

8

8

          7

23

Tłuszcz (g)

16

18

4

38

Węglowodany(g)

38

65

30

133

Błonnik(g)

3

6

2

11

Wapń(g)

327

144

236

707

Żelazo(mg)

2

4

1

7

Witamina C(mg)

3

86

22

111

Sód(mg)

Sól(mg)

615

538

353

163

97

243

1065

944

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Czwartek 12.10

OBIAD

Zupa : Rosół z makaronem z makaronem (marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, jajka , mąka- gluten, tłuszcz roślinny, śmietana- laktoza)

II Danie

  Kurczak gotowany z warzywami w sosie słodko- kwaśnym ( gluten jajka, śmietanka 30%- laktoza), marchewka, seler, pietruszka, groszek, ryż

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

Podwieczorek

Energia kcal

311

520

228

1059

Białko( g)

5

8

7

20

Tłuszcz (g)

11

18

12

41

Węglowodany(g)

38

72

23

133

Błonnik(g)

2

5

3

10

Wapń(g)

232

155

197

584

Żelazo(mg)

1

3

1

5

Witamina C(mg)

2

26

27

55

Sód(mg)

Sól(mg)

88

232

534

215

392

680

692

1127

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Piątek 13.10

OBIAD

Zupa: Grochówka ( wywar z wędzonki, seler, pietruszka, marchew, por, cebula) przyprawy, groch, ziemniaki

II Danie

Filet z dorsza pieczony  ( gluten, laktoza, jajo kurze) surówka z marchewki i jabłka, ziemniaki gotowane

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

217

550

304

1071

Białko( g)

5

7

7

19

Tłuszcz (g)

12

16

9

37

Węglowodany(g)

39

73

43

155

Błonnik(g)

1

14

3

18

Wapń(g)

288

170

293

75

Żelazo(mg)

1

5

1

7

Witamina C(mg)

2

32

18

52

Sód(mg)

Sól(mg)

485

813

250

200

400

342

1135

1355

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler, ryby

 

Poniedziałek 16.10

OBIAD

Zupa : barszcz zabielany( buraki, marchewka , pietruszka, seler, kapusta, koperek, ziemniaki, oliwa z oliwek, sok z cytryny, mąka pełnoziarnista- gluten, śmietana- laktoza

II Danie

Pieczony kotlet mielony  wieprzowy – panierowany ( mięso wieprzowe , jajka , bułka tarta- gluten, mleko- laktoza, cebula) ziemniaki gotowane z koperkiem, surówka z gotowanych buraczków, przyprawy

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

323

484

229

1036

Białko( g)

8

7

7

22

Tłuszcz (g)

13

20

9

42

Węglowodany(g)

38

68

22

128

Błonnik(g)

2

10

2

14

Wapń(g)

250

98

211

559

Żelazo(mg)

1

3

1

5

Witamina C(mg)

12

58

1

71

Sód(mg)

Sól(mg)

317

379

204

220

572

430

1093

1029

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Wtorek 17.10

OBIAD

Zupa : pomidorowa z makaronem(bulion rosołowy, marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, przecier pomidorowy, jajka , mąka- gluten, tłuszcz roślinny, śmietana- laktoza)

II Danie

Grillowana pierś z kurczaka( przyprawy mogą zwierać gluten i seler) ziemniaki gotowane z koperkiem, surówka z marchewki i kapusty

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

323

525

220

1068

Białko( g)

15

20

5

40

Tłuszcz (g)

12

16

10

38

Węglowodany(g)

39

74

24

137

Błonnik(g)

3

6

3

12

Wapń(g)

224

220

56

500

Żelazo(mg)

2

2

1

5

Witamina C(mg)

2

5

2

9

Sód(mg)

Sól(mg)

478

595

300

180

59

148

837

923

 

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Środa 18.10

OBIAD

Zupa : fasolowa z warzywami( fasolka szparagowa, ziemniaki, marchewka, seler, por , koper nać, pietruszka ziemniaki, cebula ,tłuszcz roślinny)

II Danie

Gulasz  wieprzowy( mięso wieprzowe -duszone), cebula, papryka, majeranek, mąka- glutenkasza gryczana- gluten, buraczki

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

326

520

360

1206

Białko( g)

15

25

15

55

Tłuszcz (g)

10

15

12

37

Węglowodany(g)

44

80

67

191

Błonnik(g)

4

15

5

24

Wapń(g)

285

170

270

725

Żelazo(mg)

5

4

3

12

Witamina C(mg)

2

45

7

54

Sód(mg)

Sól(mg)

280

700

500

120

160

340

940

1160

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Czwartek 19.10

OBIAD

Zupa : rosół z makaronem ( mięso drobiowe, seler, pietruszka, marchewka, por, cebula, jajka, mąka- gluten, przyprawy)

II Danie

Pieczone udko z kurczaka, ziemniaki gotowane z koperkiem , surówka z kapusty świeżej , marchewki, papryki i  z kukurydzy

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

Podwieczorek

Energia kcal

311

520

228

1059

Białko( g)

12

18

15

45

Tłuszcz (g)

11

16

12

39

Węglowodany(g)

38

62

23

113

Błonnik(g)

2

5

3

10

Wapń(g)

232

155

197

584

Żelazo(mg)

1

3

1

5

Witamina C(mg)

2

26

27

55

Sód(mg)

Sól(mg)

88

232

212

189

392

314

692

735

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Piątek 20.10

OBIAD

Zupa : Grochowa z ziemniakami ( groch cały, ziemniaki, marchewka, cebula, seler, pietruszka, por, majeranek)

II Danie

Kotlet pieczony  z jajka ( jajka, bułka tarta-gluten, mleko- laktoza) , ziemniaki gotowane z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty , marchewki i jabłka

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

350

520

259

1129

Białko( g)

12

20

8

40

Tłuszcz (g)

11

17

10

38

Węglowodany(g)

50

62

40

152

Błonnik(g)

4

8

1

13

Wapń(g)

246

93

242

581

Żelazo(mg)

2

3

1

6

Witamina C(mg)

21

26

12

59

Sód(mg)

Sól(mg)

237

593

559

139

114

285

910

1017

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler, ryby

 

Poniedziałek 23.10

OBIAD

Zupa : Ziemniaczana  z warzywami i ziołami, na maślance- laktoza z wędzonką

II Danie : Klopsy  duszone w sosie koperkowym ( mięso wieprzowe, cebula, jajka, mleko- laktoza, bułka tarta- gluten)

marchewka z groszkiem ( tłuszcz roślinny), ryż

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

320

524

227

1071

Białko( g)

15

20

12

47

Tłuszcz (g)

12

17

8

37

Węglowodany(g)

34

72

30

136

Błonnik(g)

3

7

3

13

Wapń(g)

200

155

141

496

Żelazo(mg)

2

2

2

6

Witamina C(mg)

8

48

2

58

Sód(mg)

Sól(mg)

330

500

298

200

364

410

992

1110

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Wtorek 24.10

OBIAD

Zupa : ogórkowa ( bulion rosołowy, ogórki , marchewka, seler, ziemniaki , pietruszka, koperek, śmietanka- laktoza)

II Danie

Sznycle z szynki wieprzowej duszone w sosie własnym( przyprawy, mąka pełnoziarnista- gluten), kasza pęczak- gluten,  buraczki

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

376

530

267

1173

Białko( g)

17

20

19

56

Tłuszcz (g)

14

16

8

38

Węglowodany(g)

50

72

33

155

Błonnik(g)

5

10

4

19

Wapń(g)

275

118

302

695

Żelazo(mg)

3

3

1

5

Witamina C(mg)

4

19

20

43

Sód(mg)

Sól(mg)

340

508

315

190

267

258

919

956

 

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Środa 25.10

OBIAD

Zupa : Jarzynowa  (mięso z ud z kurczaka bez skóry, brokuł, kalafior, marchewka, seler, fasolka szparagowa, por, pietruszka, koperek, ziemniaki, przyprawy) 

II Danie

Indyk duszony z kalafiorem w śmietanowym sosie( filet z indyka, kalafior, marchewka, koperek, śmietana- laktoza, mąka- gluten,  przyprawy) i ryż

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

368

490

172

1030

Białko( g)

17

23

7

47

Tłuszcz (g)

16

18

4

38

Węglowodany(g)

38

65

30

133

Błonnik(g)

3

6

2

11

Wapń(g)

327

144

236

707

Żelazo(mg)

2

4

1

7

Witamina C(mg)

3

86

22

111

Sód(mg)

Sól(mg)

615

538

353

163

97

243

1065

944

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Czwartek 26.10

OBIAD

Zupa : barszcz ukraiński z fasolą i warzywami( buraczki, fasola, kapusta, marchewka, seler, tłuszcz roślinny, śmietanka- laktoza, pietruszka, przyprawy)

II Danie

Schab duszony w sosie własnym z warzywami ( marchewka, seler ,fasolka szparagowa i pietruszka) i  kaszą gryczaną- gluten,

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

340

515

318

1233

Białko( g)

17

19

15

51

Tłuszcz (g)

13

17

9

39

Węglowodany(g)

44

65

44

153

Błonnik(g)

7

4

3

14

Wapń(g)

165

100

292

557

Żelazo(mg)

5

3

1

9

Witamina C(mg)

4

10

64

78

Sód(mg)

Sól(mg)

342

550

287

230

 

157

393

786

1173

 Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Piątek 27.10

OBIAD

Zupa : kapuśniak z świeżej kapusty z warzywami i koperkiem ( kapusta, ziemniaki, marchewka, seler, por, koperek nać, tłuszcz roślinny)

II Danie

Filet z dorsza panierowany- pieczony( jajka, mleko- laktoza, bułka tarta- gluten) ziemniaki gotowane z koperkiem, marchewka z groszkiem(tłuszcz roślinny i przyprawy

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

342

505

283

1130

Białko( g)

15

25

16

56

Tłuszcz (g)

10

17

16

43

Węglowodany(g)

52

73

28

153

Błonnik(g)

4

6

4

14

Wapń(g)

225

134

305

664

Żelazo(mg)

2

3

3

8

Witamina C(mg)

12

33

8

53

Sód(mg)

Sól(mg)

398

830

180

115

387

450

1127

1395

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler, ryby

 

Poniedziałek 30.10

OBIAD

Zupa : Pomidorowa z makaronem(marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, przecier pomidorowy, jajka , mąka- gluten, tłuszcz roślinny, śmietana- laktoza)

II Danie

 Gotowane pulpeciki z mielonego mięsa  w sosie koperkowym ( mięso wieprzowe, jajka,  koperek, śmietana- laktoza, bułka tarta- gluten)  kasza pęczak- gluten

Marchewka  z jabłkiem - surówka                        

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

360

530

289

1179

Białko( g)

5

8

5

21

Tłuszcz (g)

14

20

9

43

Węglowodany(g)

41

70

43

154

Błonnik(g)

2

8

8

18

Wapń(g)

255

75

173

503

Żelazo(mg)

3

4

2

9

Witamina C(mg)

8

18

15

41

Sód(mg)

Sól(mg)

463

460

195

200

125

311

938

     971

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Wtorek 31.10

OBIAD

Zupa : ogórkowa (wywar warzywny, ogórki , marchewka, seler, ziemniaki , pietruszka, koperek, śmietanka- laktoza, jogurt naturalny- laktoza)

II Danie

Sznycle z szynki wieprzowej duszone w sosie własnym( przyprawy, mąka pełnoziarnista- gluten), ziemniaki gotowane,  buraczki

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

376

530

267

1173

Białko( g)

7

10

8

25

Tłuszcz (g)

14

16

8

38

Węglowodany(g)

50

72

33

155

Błonnik(g)

5

10

4

19

Wapń(g)

275

118

302

695

Żelazo(mg)

3

3

1

5

Witamina C(mg)

4

19

20

43

Sód(mg)

Sól(mg)

340

508

315

190

267

258

919

956

 

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

 

 

Napisz do nas: [email protected]