
Poniedziałek 27.02
OBIAD
Zupa : Pomidorowa z makaronem(marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, przecier pomidorowy, jajka , mąka, tłuszcz roślinny, śmietana)
II Danie
Duszone pulpeciki z mielonego mięsa z warzywami- marchewką , kalafior i koperkiem ( mięso wieprzowe, jajka, marchewka, cebula, kalafior, koperek, śmietana)
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 360 | 530 | 289 | 1179 |
Białko( g) | 6 | 8 | 6 | 20 |
Tłuszcz (g) | 14 | 20 | 9 | 43 |
Węglowodany(g) | 41 | 70 | 43 | 154 |
Błonnik(g) | 2 | 8 | 4 | 14 |
Wapń(g) | 255 | 75 | 173 | 503 |
Żelazo(mg) | 3 | 4 | 2 | 9 |
Witamina C(mg) | 8 | 18 | 15 | 41 |
Sód(mg) Sól(mg) | 463 460 | 195 200 | 125 311 | 938 971 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler
Wtorek 28.02
OBIAD
Zupa : ogórkowa ( ogórki , marchewka, seler, ziemniaki , pietruszka, koperek, śmietanka)
II Danie
Pieczone , panierowane klopsiki wieprzowe( przyprawy, mąka pełnoziarnista), ziemniaki gotowane, buraczki
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 376 | 530 | 267 | 1173 |
Białko( g) | 6 | 10 | 8 | 24 |
Tłuszcz (g) | 14 | 16 | 8 | 38 |
Węglowodany(g) | 50 | 72 | 33 | 155 |
Błonnik(g) | 5 | 7 | 4 | 16 |
Wapń(g) | 275 | 118 | 302 | 695 |
Żelazo(mg) | 3 | 3 | 1 | 5 |
Witamina C(mg) | 4 | 19 | 20 | 43 |
Sód(mg) Sól(mg) | 340 508 | 315 190 | 267 258 | 919 956 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler
Środa 1.03
OBIAD
Zupa : Krupnik , z warzywami i ziołami ( kasza jęczmienna wiejska- gluten, marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, ziemniaki, śmietana- laktoza)
II Danie
Duszony klopsik mielony z kapustą i warzywami w sosie pomidorowym ( mięso wieprzowe , pietruszka, marchewka, seler, koncentrat pomidorowy 60 % jajka , bułka tarta- gluten, mleko- laktoza, cebula) ziemniaki gotowane z koperkiem, przypraw)
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 340 | 520 | 254 | 1114 |
Białko( g) | 6 | 8 | 7 | 21 |
Tłuszcz (g) | 12 | 16 | 9 | 37 |
Węglowodany(g) | 55 | 73 | 32 | 160 |
Błonnik(g) | 6 | 7 | 2 | 15 |
Wapń(g) | 248 | 75 | 194 | 517 |
Żelazo(mg) | 3 | 4 | 2 | 9 |
Witamina C(mg) | 7 | 25 | 2 | 34 |
Sód(mg) Sól(mg) | 443 201 | 185 190 | 365 615 | 1103 1006 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler
Czwartek 2.03
OBIAD
Zupa : Rosół z makaronem z makaronem (marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, jajka , mąka- gluten, tłuszcz roślinny, śmietana- laktoza)
II Danie
Pieczony chrupiący owsiany kurczak ( mięso drobiowe, płatki kukurydziane, płatki owsiane górskie jajka, mleko- laktoza), ziemniaki gotowane , surówka z kapusty świeżej, marchewki i jabłka
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | Podwieczorek | ||
Energia kcal | 311 | 520 | 228 | 1059 |
Białko( g) | 5 | 8 | 7 | 20 |
Tłuszcz (g) | 11 | 18 | 12 | 41 |
Węglowodany(g) | 38 | 72 | 23 | 133 |
Błonnik(g) | 2 | 5 | 3 | 10 |
Wapń(g) | 232 | 155 | 197 | 584 |
Żelazo(mg) | 1 | 3 | 1 | 5 |
Witamina C(mg) | 2 | 26 | 27 | 55 |
Sód(mg) Sól(mg) | 88 232 | 534 215 | 392 680 | 692 1127 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler
Piątek 3.03
OBIAD
Zupa : kapuśniak z świeżej kapusty z warzywami i koperkiem ( kapusta, ziemniaki, marchewka, seler, por, koperek nać, tłuszcz roślinny)
II Danie
Leczo warzywne gotowane z makaronem ( cukinia, papryka, marchew, seler, pietruszka – nać i korzeń,koncentrat pomidorowy 60%, makaron – gluten, jajka)
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 342 | 505 | 283 | 1130 |
Białko( g) | 7 | 8 | 7 | 22 |
Tłuszcz (g) | 10 | 17 | 16 | 43 |
Węglowodany(g) | 52 | 73 | 28 | 153 |
Błonnik(g) | 4 | 6 | 4 | 14 |
Wapń(g) | 225 | 134 | 305 | 664 |
Żelazo(mg) | 2 | 3 | 3 | 8 |
Witamina C(mg) | 12 | 33 | 8 | 53 |
Sód(mg) Sól(mg) | 398 830 | 180 115 | 387 450 | 1127 1395 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler, ryby
Poniedziałek 6.03
OBIAD
Zupa : Pomidorowa z makaronem(marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, przecier pomidorowy, jajka , mąka- gluten, tłuszcz roślinny, śmietana- laktoza)
II Danie
Gotowane pulpeciki z mielonego mięsa w sosie koperkowym ( mięso wieprzowe, jajka, koperek, śmietana- laktoza, bułka tarta- gluten) kasza pęczak- gluten
Marchewka z jabłkiem - surówka
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 360 | 530 | 289 | 1179 |
Białko( g) | 5 | 8 | 5 | 21 |
Tłuszcz (g) | 14 | 20 | 9 | 43 |
Węglowodany(g) | 41 | 70 | 43 | 154 |
Błonnik(g) | 2 | 8 | 8 | 18 |
Wapń(g) | 255 | 75 | 173 | 503 |
Żelazo(mg) | 3 | 4 | 2 | 9 |
Witamina C(mg) | 8 | 18 | 15 | 41 |
Sód(mg) Sól(mg) | 463 460 | 195 200 | 125 311 | 938 971 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler
Wtorek 7.03
OBIAD
Zupa : ogórkowa (wywar warzywny, ogórki , marchewka, seler, ziemniaki , pietruszka, koperek, śmietanka- laktoza, jogurt naturalny- laktoza)
II Danie
Sznycle z szynki wieprzowej duszone w sosie własnym( przyprawy, mąka pełnoziarnista- gluten), ziemniaki gotowane, buraczki
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 376 | 530 | 267 | 1173 |
Białko( g) | 7 | 10 | 8 | 25 |
Tłuszcz (g) | 14 | 16 | 8 | 38 |
Węglowodany(g) | 50 | 72 | 33 | 155 |
Błonnik(g) | 5 | 10 | 4 | 19 |
Wapń(g) | 275 | 118 | 302 | 695 |
Żelazo(mg) | 3 | 3 | 1 | 5 |
Witamina C(mg) | 4 | 19 | 20 | 43 |
Sód(mg) Sól(mg) | 340 508 | 315 190 | 267 258 | 919 956 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler
Środa 8.03
OBIAD
Zupa : Jarzynowa (wywar z ud kurczaka bez skóry- przyprawy, brokuł, kalafior, marchewka, seler, fasolka szparagowa, por, pietruszka, koperek, ziemniaki)
II Danie
Filet drobiowy panierowany -pieczony , surówka z kapusty , kalafiora i jabłka( filet z indyka, kalafior, kapusta, jabłko, pietruszka nać, śmietana- laktoza, mąka- gluten, przyprawy) i ziemniaki gotowane
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 368 | 490 | 172 | 1030 |
Białko( g) | 8 | 8 | 7 | 23 |
Tłuszcz (g) | 16 | 18 | 4 | 38 |
Węglowodany(g) | 38 | 65 | 30 | 133 |
Błonnik(g) | 3 | 6 | 2 | 11 |
Wapń(g) | 327 | 144 | 236 | 707 |
Żelazo(mg) | 2 | 4 | 1 | 7 |
Witamina C(mg) | 3 | 86 | 22 | 111 |
Sód(mg) Sól(mg) | 615 538 | 353 163 | 97 243 | 1065 944 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości
Czwartek 9.03
OBIAD
Zupa : Kapuśniak z kiszonej kapusty z warzywami i ziemniakami ( kapusta, marchewka, seler, por, pietruszka, natki warzyw koper i pietruszka)
II DANIE
Kurczak w sosie śmietanowo- serowym z pietruszką i makaronem( mięso drobiowe, , marchewka, seler nać, kalafior, śmietana, ser, mąka, jajka)
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 377 | 489 | 260 | 1126 |
Białko( g) | 20 | 18 | 16 | 54 |
Tłuszcz (g) | 14 | 18 | 11 | 43 |
Węglowodany(g) | 38 | 73 | 24 | 135 |
Błonnik(g) | 2 | 8 | 1 | 11 |
Wapń(g) | 248 | 252 | 233 | 733 |
Żelazo(mg) | 2 | 4 | 2 | 8 |
Witamina C(mg) | 7 | 47 | 9 | 63 |
Sód(mg) Sól(mg) | 330 625 | 240 180 | 221 354 | 791 1159 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler
gorczyca, seler
Piątek 10.03
OBIAD
Zupa: Rosół ( udka z kurczaka, seler, pietruszka, marchew, por, cebula)z makaronem jajka mąka- gluten , przyprawy
II Danie
Filet z dorsza pieczony ( gluten, laktoza, jajo kurze) surówka z marchewki i jabłka, ziemniaki gotowane
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 217 | 550 | 304 | 1071 |
Białko( g) | 5 | 7 | 7 | 19 |
Tłuszcz (g) | 12 | 16 | 9 | 37 |
Węglowodany(g) | 39 | 73 | 43 | 155 |
Błonnik(g) | 1 | 14 | 3 | 18 |
Wapń(g) | 288 | 170 | 293 | 75 |
Żelazo(mg) | 1 | 5 | 1 | 7 |
Witamina C(mg) | 2 | 32 | 18 | 52 |
Sód(mg) Sól(mg) | 485 813 | 250 200 | 400 342 | 1135 1355 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler, ryby
Poniedziałek 13.03
OBIAD
Zupa : barszcz zabielany( buraki, marchewka , pietruszka, seler, kapusta, koperek, ziemniaki, oliwa z oliwek, sok z cytryny, mąka pełnoziarnista- gluten, śmietana- laktoza
II Danie
Duszona karkówka w sosie własnym( mięso wieprzowe, mąka- gluten , przyprawy) kasza gryczana, surówka z kiszonego ogórka i kapusty ( olej rzepakowy) i papryki
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 323 | 484 | 229 | 1036 |
Białko( g) | 8 | 7 | 7 | 22 |
Tłuszcz (g) | 13 | 20 | 9 | 42 |
Węglowodany(g) | 38 | 68 | 22 | 128 |
Błonnik(g) | 2 | 10 | 2 | 14 |
Wapń(g) | 250 | 98 | 211 | 559 |
Żelazo(mg) | 1 | 3 | 1 | 5 |
Witamina C(mg) | 12 | 58 | 1 | 71 |
Sód(mg) Sól(mg) | 317 379 | 204 220 | 572 430 | 1093 1029 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler
Wtorek 14.03
OBIAD
Zupa : Rosół z makaronem( mięso drobiowe, seler, pietruszka, marchewka, por, cebula) z makaronem jajka, mąka- gluten), przyprawy
II DANIE
Gotowane pulpeciki w sosie pomidorowym z warzywami ( mięso drobiowe, marchewka, seler, por, koncentrat pomidorowy60%, śmietana- laktoza, mąka pełnoziarnista- gluten, marchewka) Ryż
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 316 | 520 | 268 | 1104 |
Białko( g) | 7 | 7 | 7 | 21 |
Tłuszcz (g) | 13 | 17 | 15 | 45 |
Węglowodany(g) | 34 | 69 | 24 | 127 |
Błonnik(g) | 3 | 10 | 3 | 16 |
Wapń(g) | 270 | 223 | 142 | 635 |
Żelazo(mg) | 1 | 5 | 2 | 8 |
Witamina C(mg) | 5 | 59 | 28 | 92 |
Sód(mg) Sól(mg) | 500 229 | 210 115 | 58 343 | 815 687 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler
Środa 15.03
OBIAD
Zupa : Krupnik , z warzywami i ziołami ( kasza jęczmienna wiejska- gluten, marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, ziemniaki, śmietana- laktoza)
II Danie
Pieczony kotlet mielony wieprzowy – panierowany ( mięso wieprzowe , jajka , bułka tarta- gluten, mleko- laktoza, cebula) ziemniaki gotowane z koperkiem, surówka z gotowanych buraczków, przyprawy
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 340 | 520 | 254 | 1114 |
Białko( g) | 6 | 8 | 7 | 21 |
Tłuszcz (g) | 12 | 16 | 9 | 37 |
Węglowodany(g) | 55 | 73 | 32 | 160 |
Błonnik(g) | 6 | 7 | 2 | 15 |
Wapń(g) | 248 | 75 | 194 | 517 |
Żelazo(mg) | 3 | 4 | 2 | 9 |
Witamina C(mg) | 7 | 25 | 2 | 34 |
Sód(mg) Sól(mg) | 443 201 | 185 190 | 365 615 | 1103 1006 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler
Czwartek 16.03
OBIAD
Zupa : pomidorowa z makaronem (marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, przecier pomidorowy, jajka , mąka- gluten, tłuszcz roślinny, śmietana- laktoza)
II Danie
Pieczony chrupiący owsiany kurczak ( mięso drobiowe, płatki kukurydziane, płatki owsiane górskie jajka, mleko- laktoza), ziemniaki gotowane , surówka z kapusty świeżej, marchewki i jabłka
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | Podwieczorek | ||
Energia kcal | 311 | 520 | 228 | 1059 |
Białko( g) | 5 | 8 | 7 | 20 |
Tłuszcz (g) | 11 | 18 | 12 | 41 |
Węglowodany(g) | 38 | 72 | 23 | 133 |
Błonnik(g) | 2 | 5 | 3 | 10 |
Wapń(g) | 232 | 155 | 197 | 584 |
Żelazo(mg) | 1 | 3 | 1 | 5 |
Witamina C(mg) | 2 | 26 | 27 | 55 |
Sód(mg) Sól(mg) | 88 232 | 534 215 | 392 680 | 692 1127 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler
Piątek 17.03
OBIAD
Zupa : kapuśniak z świeżej kapusty z warzywami i koperkiem ( kapusta, ziemniaki, marchewka, seler, por, koperek nać, tłuszcz roślinny)
II Danie
Leczo warzywne gotowane z makaronem ( cukinia, papryka, marchew, seler, pietruszka – nać i korzeń,koncentrat pomidorowy 60%, makaron – gluten, jajka)
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 342 | 505 | 283 | 1130 |
Białko( g) | 7 | 8 | 7 | 22 |
Tłuszcz (g) | 10 | 17 | 16 | 43 |
Węglowodany(g) | 52 | 73 | 28 | 153 |
Błonnik(g) | 4 | 6 | 4 | 14 |
Wapń(g) | 225 | 134 | 305 | 664 |
Żelazo(mg) | 2 | 3 | 3 | 8 |
Witamina C(mg) | 12 | 33 | 8 | 53 |
Sód(mg) Sól(mg) | 398 830 | 180 115 | 387 450 | 1127 1395 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler, ryby
Poniedziałek 20.03
OBIAD
Zupa : Pomidorowa z makaronem(marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, przecier pomidorowy, jajka , mąka- gluten, tłuszcz roślinny, śmietana- laktoza)
II Danie
Gotowane pulpeciki z mielonego mięsa w sosie koperkowym ( mięso wieprzowe, jajka, koperek, śmietana- laktoza, bułka tarta- gluten) kasza pęczak- gluten
Marchewka z jabłkiem - surówka
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 360 | 530 | 289 | 1179 |
Białko( g) | 5 | 8 | 5 | 21 |
Tłuszcz (g) | 14 | 20 | 9 | 43 |
Węglowodany(g) | 41 | 70 | 43 | 154 |
Błonnik(g) | 2 | 8 | 8 | 18 |
Wapń(g) | 255 | 75 | 173 | 503 |
Żelazo(mg) | 3 | 4 | 2 | 9 |
Witamina C(mg) | 8 | 18 | 15 | 41 |
Sód(mg) Sól(mg) | 463 460 | 195 200 | 125 311 | 938 971 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler
Wtorek 21.03
OBIAD
Zupa : ogórkowa (wywar warzywny, ogórki , marchewka, seler, ziemniaki , pietruszka, koperek, śmietanka- laktoza, jogurt naturalny- laktoza)
II Danie
Sznycle z szynki wieprzowej duszone w sosie własnym( przyprawy, mąka pełnoziarnista- gluten), ziemniaki gotowane, buraczki
Napój :woda
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 376 | 530 | 267 | 1173 |
Białko( g) | 7 | 10 | 8 | 25 |
Tłuszcz (g) | 14 | 16 | 8 | 38 |
Węglowodany(g) | 50 | 72 | 33 | 155 |
Błonnik(g) | 5 | 10 | 4 | 19 |
Wapń(g) | 275 | 118 | 302 | 695 |
Żelazo(mg) | 3 | 3 | 1 | 5 |
Witamina C(mg) | 4 | 19 | 20 | 43 |
Sód(mg) Sól(mg) | 340 508 | 315 190 | 267 258 | 919 956 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler
Środa 22.03
OBIAD
Zupa : Jarzynowa (wywar z ud kurczaka bez skóry- przyprawy, brokuł, kalafior, marchewka, seler, fasolka szparagowa, por, pietruszka, koperek, ziemniaki)
II Danie
Filet drobiowy duszony z kalafiorem w śmietanowym sosie( filet z indyka, kalafior, marchewka, pietruszka nać, śmietana- laktoza, mąka- gluten, przyprawy) i ryż
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 368 | 490 | 172 | 1030 |
Białko( g) | 8 | 8 | 7 | 23 |
Tłuszcz (g) | 16 | 18 | 4 | 38 |
Węglowodany(g) | 38 | 65 | 30 | 133 |
Błonnik(g) | 3 | 6 | 2 | 11 |
Wapń(g) | 327 | 144 | 236 | 707 |
Żelazo(mg) | 2 | 4 | 1 | 7 |
Witamina C(mg) | 3 | 86 | 22 | 111 |
Sód(mg) Sól(mg) | 615 538 | 353 163 | 97 243 | 1065 944 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler
Czwartek 23.03
OBIAD
Zupa : rosół z makaronem (marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, jajka , mąka- gluten, tłuszcz roślinny, śmietana- laktoza)
II Danie
Pieczony chrupiący owsiany kurczak ( mięso drobiowe, płatki kukurydziane, płatki owsiane górskie jajka, mleko- laktoza), ziemniaki gotowane , surówka z kapusty świeżej, marchewki i jabłka
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | Podwieczorek | ||
Energia kcal | 311 | 520 | 228 | 1059 |
Białko( g) | 12 | 18 | 15 | 45 |
Tłuszcz (g) | 11 | 18 | 12 | 41 |
Węglowodany(g) | 38 | 72 | 23 | 133 |
Błonnik(g) | 2 | 5 | 3 | 10 |
Wapń(g) | 232 | 155 | 197 | 584 |
Żelazo(mg) | 1 | 3 | 1 | 5 |
Witamina C(mg) | 2 | 26 | 27 | 55 |
Sód(mg) Sól(mg) | 88 232 | 534 215 | 392 680 | 692 1127 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler
Piątek 24.03
OBIAD
Zupa: Grochówka( udka z kurczaka, seler, pietruszka, marchew, por, cebula, ziemniaki, majeranek ) groch -gluten , przyprawy
II Danie
Filet z dorsza pieczony ( gluten, laktoza, jajo kurze) surówka z marchewki i jabłka, ziemniaki gotowane
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 217 | 550 | 304 | 1071 |
Białko( g) | 5 | 7 | 7 | 19 |
Tłuszcz (g) | 12 | 16 | 9 | 37 |
Węglowodany(g) | 39 | 73 | 43 | 155 |
Błonnik(g) | 1 | 14 | 3 | 18 |
Wapń(g) | 288 | 170 | 293 | 75 |
Żelazo(mg) | 1 | 5 | 1 | 7 |
Witamina C(mg) | 2 | 32 | 18 | 52 |
Sód(mg) Sól(mg) | 485 813 | 250 200 | 400 342 | 1135 1355 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler, ryby
Poniedziałek 27.03
OBIAD
Zupa : Pomidorowa z makaronem(marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, przecier pomidorowy, jajka , mąka- gluten, tłuszcz roślinny, śmietana- laktoza)
II Danie
Gotowane pulpeciki z mielonego mięsa w sosie koperkowym ( mięso wieprzowe, jajka, koperek, śmietana- laktoza, bułka tarta- gluten) kasza pęczak- gluten
Marchewka na ciepło
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 360 | 530 | 289 | 1179 |
Białko( g) | 13 | 19 | 12 | 44 |
Tłuszcz (g) | 14 | 20 | 9 | 43 |
Węglowodany(g) | 41 | 70 | 43 | 154 |
Błonnik(g) | 2 | 8 | 8 | 18 |
Wapń(g) | 255 | 75 | 173 | 503 |
Żelazo(mg) | 3 | 4 | 2 | 9 |
Witamina C(mg) | 8 | 18 | 15 | 41 |
Sód(mg) Sól(mg) | 463 460 | 195 200 | 125 311 | 938 971 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler
Wtorek 28.03
OBIAD
Zupa : ogórkowa (wywar warzywny, ogórki , marchewka, seler, ziemniaki , pietruszka, koperek, śmietanka- laktoza, jogurt naturalny- laktoza)
II Danie
Gulasz z warzywami duszony w sosie własnym( przyprawy, mąka pełnoziarnista- gluten), ziemniaki gotowane, buraczki
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 376 | 530 | 267 | 1173 |
Białko( g) | 17 | 20 | 19 | 56 |
Tłuszcz (g) | 14 | 16 | 8 | 38 |
Węglowodany(g) | 50 | 72 | 33 | 155 |
Błonnik(g) | 5 | 10 | 4 | 19 |
Wapń(g) | 275 | 118 | 302 | 695 |
Żelazo(mg) | 3 | 3 | 1 | 5 |
Witamina C(mg) | 4 | 19 | 20 | 43 |
Sód(mg) Sól(mg) | 340 508 | 315 190 | 267 258 | 919 956 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler
Środa 29.03
OBIAD
Zupa : Jarzynowa (wywar z ud kurczaka bez skóry- przyprawy, brokuł, kalafior, marchewka, seler, fasolka szparagowa, por, pietruszka, koperek, ziemniaki)
II Danie
Filet drobiowy panierowany( filet z kurczaka,) kapusta, marchewka, pietruszka nać, (śmietana- laktoza, przyprawy) i ziemniaki
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 368 | 490 | 172 | 1030 |
Białko( g) | 17 | 23 | 7 | 47 |
Tłuszcz (g) | 16 | 18 | 4 | 38 |
Węglowodany(g) | 38 | 65 | 30 | 133 |
Błonnik(g) | 3 | 6 | 2 | 11 |
Wapń(g) | 327 | 144 | 236 | 707 |
Żelazo(mg) | 2 | 4 | 1 | 7 |
Witamina C(mg) | 3 | 86 | 22 | 111 |
Sód(mg) Sól(mg) | 615 538 | 353 163 | 97 243 | 1065 944 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler
Czwartek 30.03
OBIAD
Zupa : Barszcz ukraiński( buraki, marchewka, mąka, przyprawy) ziemniaki, kapusta, koperek, oliwa z oliwek, sok z cytryny, mąka pełnoziarnista
II Danie: Kurczak duszony w sosie śmietanowym( laktoza) z koperkiem, marchewką i groszkiem, ryż ( jaja , gluten)
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 320 | 496 | 207 | 1023 |
Białko( g) | 12 | 22 | 11 | 45 |
Tłuszcz (g) | 12 | 18 | 10 | 40 |
Węglowodany(g) | 40 | 72 | 24 | 136 |
Błonnik(g) | 4 | 10 | 3 | 19 |
Wapń(g) | 219 | 120 | 255 | 594 |
Żelazo(mg) | 2 | 3 | 2 | 7 |
Witamina C(mg) | 14 | 48 | 9 | 71 |
Sód(mg) Sól(mg) | 440 850 | 200 150 | 350 560 | 1000 1560 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler
Piątek 31.03
OBIAD
Zupa: Rosół ( udka z kurczaka, seler, pietruszka, marchew, por, cebula)z makaronem jajka mąka- gluten , przyprawy
II Danie
Warzywne leczo w sosie pomidorowym z warzywami ( gluten, laktoza, jajo kurze) z makaronem
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 217 | 550 | 304 | 1071 |
Białko( g) | 15 | 25 | 17 | 57 |
Tłuszcz (g) | 12 | 16 | 9 | 37 |
Węglowodany(g) | 39 | 73 | 43 | 155 |
Błonnik(g) | 1 | 14 | 3 | 18 |
Wapń(g) | 288 | 170 | 293 | 75 |
Żelazo(mg) | 1 | 5 | 1 | 7 |
Witamina C(mg) | 2 | 32 | 18 | 52 |
Sód(mg) Sól(mg) | 485 813 | 250 200 | 400 342 | 1135 1355 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler, ryby