
Piątek 29.09
OBIAD
Zupa : kapuśniak z świeżej kapusty z warzywami i koperkiem ( kapusta, ziemniaki, marchewka, seler, por, koperek nać, tłuszcz roślinny)
II Danie
Filet z dorsza panierowany- pieczony( jajka, mleko- laktoza, bułka tarta- gluten) ziemniaki gotowane z koperkiem, marchewka z groszkiem(tłuszcz roślinny i przyprawy
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 342 | 505 | 283 | 1130 |
Białko( g) | 15 | 25 | 16 | 56 |
Tłuszcz (g) | 10 | 17 | 16 | 43 |
Węglowodany(g) | 52 | 73 | 28 | 153 |
Błonnik(g) | 4 | 6 | 4 | 14 |
Wapń(g) | 225 | 134 | 305 | 664 |
Żelazo(mg) | 2 | 3 | 3 | 8 |
Witamina C(mg) | 12 | 33 | 8 | 53 |
Sód(mg) Sól(mg) | 398 830 | 180 115 | 387 450 | 1127 1395 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler, ryby
Poniedziałek 2.10
OBIAD
Zupa : krupnik ( kasza jęczmienna wiejska- gluten, ziemniaki, marchewka, seler, pietruszka nać , śmietana- laktoza, tłuszcz roślinny)
II Danie
Spaghetti bolognese ( mięso duszone) z makaronem- gluten i tartym serem- laktoza( mięso mielone wieprzowe seler, marchewka, pietruszka, oregano, mąka- gluten ,jajka, pomidory, oregano)
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 236 | 480 | 240 | 956 |
Białko( g) | 11 | 26 | 11 | 48 |
Tłuszcz (g) | 7 | 19 | 5 | 31 |
Węglowodany(g) | 34 | 69 | 42 | 145 |
Błonnik(g) | 2 | 11 | 5 | 18 |
Wapń(g) | 173 | 101 | 249 | 523 |
Żelazo(mg) | 2 | 4 | 2 | 8 |
Witamina C(mg) | 1 | 39 | 36 | 76 |
Sód(mg) Sól(mg) | 336 640 | 180 120 | 117 295 | 633 1055 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler
Wtorek 3.10
OBIAD
Zupa : Rosół z makaronem( mięso drobiowe, seler, pietruszka, marchewka, por, cebula) z makaronem jajka, mąka- gluten), przyprawy
II DANIE
Gotowane pulpeciki w sosie pomidorowym z warzywami ( mięso drobiowe, marchewka, seler, por, koncentrat pomidorowy 60%, śmietana- laktoza, mąka pełnoziarnista- gluten, marchewka) ziemniaki gotowane z koperkiem
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 316 | 520 | 268 | 1104 |
Białko( g) | 7 | 7 | 7 | 21 |
Tłuszcz (g) | 13 | 17 | 15 | 45 |
Węglowodany(g) | 34 | 69 | 24 | 127 |
Błonnik(g) | 3 | 10 | 3 | 16 |
Wapń(g) | 270 | 223 | 142 | 635 |
Żelazo(mg) | 1 | 5 | 2 | 8 |
Witamina C(mg) | 5 | 59 | 28 | 92 |
Sód(mg) Sól(mg) | 500 229 | 210 115 | 58 343 | 815 687 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler
Środa 4.10
OBIAD
Zupa : ogórkowa (wywar warzywny, ogórki , marchewka, seler, ziemniaki , pietruszka, koperek, śmietanka- laktoza, jogurt naturalny- laktoza)
II Danie
Duszona karkówka w sosie pieczarkowym( mięso wieprzowe, mąka- gluten , przyprawy) kasza gryczana, pieczarki, surówka z kiszonego ogórka i kapusty ( olej rzepakowy) i papryki, śmietana 18%- laktoza, pietruszka
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 340 | 520 | 254 | 1114 |
Białko( g) | 6 | 8 | 7 | 21 |
Tłuszcz (g) | 12 | 16 | 9 | 37 |
Węglowodany(g) | 55 | 73 | 32 | 160 |
Błonnik(g) | 6 | 7 | 2 | 15 |
Wapń(g) | 248 | 75 | 194 | 517 |
Żelazo(mg) | 3 | 4 | 2 | 9 |
Witamina C(mg) | 7 | 25 | 2 | 34 |
Sód(mg) Sól(mg) | 443 201 | 185 190 | 365 615 | 1103 1006 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler
Czwartek 5.10
OBIAD
Zupa : pomidorowa z makaronem (marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, przecier pomidorowy, jajka , mąka- gluten, tłuszcz roślinny, śmietana- laktoza)
II Danie
Pieczony chrupiący owsiany kurczak ( mięso drobiowe, płatki kukurydziane, płatki owsiane górskie jajka, mleko- laktoza), ziemniaki gotowane , surówka z kapusty świeżej, marchewki i jabłka
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | Podwieczorek | ||
Energia kcal | 311 | 520 | 228 | 1059 |
Białko( g) | 5 | 8 | 7 | 20 |
Tłuszcz (g) | 11 | 18 | 12 | 41 |
Węglowodany(g) | 38 | 72 | 23 | 133 |
Błonnik(g) | 2 | 5 | 3 | 10 |
Wapń(g) | 232 | 155 | 197 | 584 |
Żelazo(mg) | 1 | 3 | 1 | 5 |
Witamina C(mg) | 2 | 26 | 27 | 55 |
Sód(mg) Sól(mg) | 88 232 | 534 215 | 392 680 | 692 1127 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler
Piątek 6.10
OBIAD
Zupa : kapuśniak z świeżej kapusty z warzywami i koperkiem ( kapusta, ziemniaki, marchewka, seler, por, koperek nać, tłuszcz roślinny)
II Danie
Leczo warzywne gotowane z makaronem ( cukinia, papryka, marchew, seler, pietruszka – nać i korzeń,koncentrat pomidorowy 60%, makaron – gluten, jajka)
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 342 | 505 | 283 | 1130 |
Białko( g) | 7 | 8 | 7 | 22 |
Tłuszcz (g) | 10 | 17 | 16 | 43 |
Węglowodany(g) | 52 | 73 | 28 | 153 |
Błonnik(g) | 4 | 6 | 4 | 14 |
Wapń(g) | 225 | 134 | 305 | 664 |
Żelazo(mg) | 2 | 3 | 3 | 8 |
Witamina C(mg) | 12 | 33 | 8 | 53 |
Sód(mg) Sól(mg) | 398 830 | 180 115 | 387 450 | 1127 1395 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler, ryby
Poniedziałek 9.10
OBIAD
Zupa : Pomidorowa z makaronem(marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, przecier pomidorowy, jajka , mąka- gluten, tłuszcz roślinny, śmietana- laktoza)
II Danie
Gotowane pulpeciki z mielonego mięsa w sosie koperkowym ( mięso wieprzowe, jajka, koperek, śmietana- laktoza, bułka tarta- gluten) kasza pęczak- gluten
Marchewka z jabłkiem - surówka
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 360 | 530 | 289 | 1179 |
Białko( g) | 5 | 8 | 5 | 21 |
Tłuszcz (g) | 14 | 20 | 9 | 43 |
Węglowodany(g) | 41 | 70 | 43 | 154 |
Błonnik(g) | 2 | 8 | 8 | 18 |
Wapń(g) | 255 | 75 | 173 | 503 |
Żelazo(mg) | 3 | 4 | 2 | 9 |
Witamina C(mg) | 8 | 18 | 15 | 41 |
Sód(mg) Sól(mg) | 463 460 | 195 200 | 125 311 | 938 971 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler
Wtorek 10.10
OBIAD
Zupa : ogórkowa (wywar warzywny, ogórki , marchewka, seler, ziemniaki , pietruszka, koperek, śmietanka- laktoza, jogurt naturalny- laktoza)
II Danie
Sznycle z szynki wieprzowej duszone w sosie własnym( przyprawy, mąka pełnoziarnista- gluten), ziemniaki gotowane, buraczki
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 376 | 530 | 267 | 1173 |
Białko( g) | 7 | 10 | 8 | 25 |
Tłuszcz (g) | 14 | 16 | 8 | 38 |
Węglowodany(g) | 50 | 72 | 33 | 155 |
Błonnik(g) | 5 | 10 | 4 | 19 |
Wapń(g) | 275 | 118 | 302 | 695 |
Żelazo(mg) | 3 | 3 | 1 | 5 |
Witamina C(mg) | 4 | 19 | 20 | 43 |
Sód(mg) Sól(mg) | 340 508 | 315 190 | 267 258 | 919 956 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler
Środa 11.10
OBIAD
Zupa : Jarzynowa (wywar z ud kurczaka bez skóry- przyprawy, brokuł, kalafior, marchewka, seler, fasolka szparagowa, por, pietruszka, koperek, ziemniaki)
II Danie
Filet drobiowy duszony z kalafiorem w śmietanowym sosie( filet z indyka, kalafior, marchewka, pietruszka nać, śmietana- laktoza, mąka- gluten, przyprawy) i ziemniaki z koperkiem
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 368 | 490 | 172 | 1030 |
Białko( g) | 8 | 8 | 7 | 23 |
Tłuszcz (g) | 16 | 18 | 4 | 38 |
Węglowodany(g) | 38 | 65 | 30 | 133 |
Błonnik(g) | 3 | 6 | 2 | 11 |
Wapń(g) | 327 | 144 | 236 | 707 |
Żelazo(mg) | 2 | 4 | 1 | 7 |
Witamina C(mg) | 3 | 86 | 22 | 111 |
Sód(mg) Sól(mg) | 615 538 | 353 163 | 97 243 | 1065 944 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler
Czwartek 12.10
OBIAD
Zupa : Rosół z makaronem z makaronem (marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, jajka , mąka- gluten, tłuszcz roślinny, śmietana- laktoza)
II Danie
Kurczak gotowany z warzywami w sosie słodko- kwaśnym ( gluten jajka, śmietanka 30%- laktoza), marchewka, seler, pietruszka, groszek, ryż
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | Podwieczorek | ||
Energia kcal | 311 | 520 | 228 | 1059 |
Białko( g) | 5 | 8 | 7 | 20 |
Tłuszcz (g) | 11 | 18 | 12 | 41 |
Węglowodany(g) | 38 | 72 | 23 | 133 |
Błonnik(g) | 2 | 5 | 3 | 10 |
Wapń(g) | 232 | 155 | 197 | 584 |
Żelazo(mg) | 1 | 3 | 1 | 5 |
Witamina C(mg) | 2 | 26 | 27 | 55 |
Sód(mg) Sól(mg) | 88 232 | 534 215 | 392 680 | 692 1127 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler
Piątek 13.10
OBIAD
Zupa: Grochówka ( wywar z wędzonki, seler, pietruszka, marchew, por, cebula) przyprawy, groch, ziemniaki
II Danie
Filet z dorsza pieczony ( gluten, laktoza, jajo kurze) surówka z marchewki i jabłka, ziemniaki gotowane
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 217 | 550 | 304 | 1071 |
Białko( g) | 5 | 7 | 7 | 19 |
Tłuszcz (g) | 12 | 16 | 9 | 37 |
Węglowodany(g) | 39 | 73 | 43 | 155 |
Błonnik(g) | 1 | 14 | 3 | 18 |
Wapń(g) | 288 | 170 | 293 | 75 |
Żelazo(mg) | 1 | 5 | 1 | 7 |
Witamina C(mg) | 2 | 32 | 18 | 52 |
Sód(mg) Sól(mg) | 485 813 | 250 200 | 400 342 | 1135 1355 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler, ryby
Poniedziałek 16.10
OBIAD
Zupa : barszcz zabielany( buraki, marchewka , pietruszka, seler, kapusta, koperek, ziemniaki, oliwa z oliwek, sok z cytryny, mąka pełnoziarnista- gluten, śmietana- laktoza
II Danie
Pieczony kotlet mielony wieprzowy – panierowany ( mięso wieprzowe , jajka , bułka tarta- gluten, mleko- laktoza, cebula) ziemniaki gotowane z koperkiem, surówka z gotowanych buraczków, przyprawy
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 323 | 484 | 229 | 1036 |
Białko( g) | 8 | 7 | 7 | 22 |
Tłuszcz (g) | 13 | 20 | 9 | 42 |
Węglowodany(g) | 38 | 68 | 22 | 128 |
Błonnik(g) | 2 | 10 | 2 | 14 |
Wapń(g) | 250 | 98 | 211 | 559 |
Żelazo(mg) | 1 | 3 | 1 | 5 |
Witamina C(mg) | 12 | 58 | 1 | 71 |
Sód(mg) Sól(mg) | 317 379 | 204 220 | 572 430 | 1093 1029 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler
Wtorek 17.10
OBIAD
Zupa : pomidorowa z makaronem(bulion rosołowy, marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, przecier pomidorowy, jajka , mąka- gluten, tłuszcz roślinny, śmietana- laktoza)
II Danie
Grillowana pierś z kurczaka( przyprawy mogą zwierać gluten i seler) ziemniaki gotowane z koperkiem, surówka z marchewki i kapusty
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 323 | 525 | 220 | 1068 |
Białko( g) | 15 | 20 | 5 | 40 |
Tłuszcz (g) | 12 | 16 | 10 | 38 |
Węglowodany(g) | 39 | 74 | 24 | 137 |
Błonnik(g) | 3 | 6 | 3 | 12 |
Wapń(g) | 224 | 220 | 56 | 500 |
Żelazo(mg) | 2 | 2 | 1 | 5 |
Witamina C(mg) | 2 | 5 | 2 | 9 |
Sód(mg) Sól(mg) | 478 595 | 300 180 | 59 148 | 837 923 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler
Środa 18.10
OBIAD
Zupa : fasolowa z warzywami( fasolka szparagowa, ziemniaki, marchewka, seler, por , koper nać, pietruszka ziemniaki, cebula ,tłuszcz roślinny)
II Danie
Gulasz wieprzowy( mięso wieprzowe -duszone), cebula, papryka, majeranek, mąka- gluten) kasza gryczana- gluten, buraczki
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 326 | 520 | 360 | 1206 |
Białko( g) | 15 | 25 | 15 | 55 |
Tłuszcz (g) | 10 | 15 | 12 | 37 |
Węglowodany(g) | 44 | 80 | 67 | 191 |
Błonnik(g) | 4 | 15 | 5 | 24 |
Wapń(g) | 285 | 170 | 270 | 725 |
Żelazo(mg) | 5 | 4 | 3 | 12 |
Witamina C(mg) | 2 | 45 | 7 | 54 |
Sód(mg) Sól(mg) | 280 700 | 500 120 | 160 340 | 940 1160 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler
Czwartek 19.10
OBIAD
Zupa : rosół z makaronem ( mięso drobiowe, seler, pietruszka, marchewka, por, cebula, jajka, mąka- gluten, przyprawy)
II Danie
Pieczone udko z kurczaka, ziemniaki gotowane z koperkiem , surówka z kapusty świeżej , marchewki, papryki i z kukurydzy
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | Podwieczorek | ||
Energia kcal | 311 | 520 | 228 | 1059 |
Białko( g) | 12 | 18 | 15 | 45 |
Tłuszcz (g) | 11 | 16 | 12 | 39 |
Węglowodany(g) | 38 | 62 | 23 | 113 |
Błonnik(g) | 2 | 5 | 3 | 10 |
Wapń(g) | 232 | 155 | 197 | 584 |
Żelazo(mg) | 1 | 3 | 1 | 5 |
Witamina C(mg) | 2 | 26 | 27 | 55 |
Sód(mg) Sól(mg) | 88 232 | 212 189 | 392 314 | 692 735 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler
Piątek 20.10
OBIAD
Zupa : Grochowa z ziemniakami ( groch cały, ziemniaki, marchewka, cebula, seler, pietruszka, por, majeranek)
II Danie
Kotlet pieczony z jajka ( jajka, bułka tarta-gluten, mleko- laktoza) , ziemniaki gotowane z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty , marchewki i jabłka
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 350 | 520 | 259 | 1129 |
Białko( g) | 12 | 20 | 8 | 40 |
Tłuszcz (g) | 11 | 17 | 10 | 38 |
Węglowodany(g) | 50 | 62 | 40 | 152 |
Błonnik(g) | 4 | 8 | 1 | 13 |
Wapń(g) | 246 | 93 | 242 | 581 |
Żelazo(mg) | 2 | 3 | 1 | 6 |
Witamina C(mg) | 21 | 26 | 12 | 59 |
Sód(mg) Sól(mg) | 237 593 | 559 139 | 114 285 | 910 1017 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler, ryby
Poniedziałek 23.10
OBIAD
Zupa : Ziemniaczana z warzywami i ziołami, na maślance- laktoza z wędzonką
II Danie : Klopsy duszone w sosie koperkowym ( mięso wieprzowe, cebula, jajka, mleko- laktoza, bułka tarta- gluten)
marchewka z groszkiem ( tłuszcz roślinny), ryż
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 320 | 524 | 227 | 1071 |
Białko( g) | 15 | 20 | 12 | 47 |
Tłuszcz (g) | 12 | 17 | 8 | 37 |
Węglowodany(g) | 34 | 72 | 30 | 136 |
Błonnik(g) | 3 | 7 | 3 | 13 |
Wapń(g) | 200 | 155 | 141 | 496 |
Żelazo(mg) | 2 | 2 | 2 | 6 |
Witamina C(mg) | 8 | 48 | 2 | 58 |
Sód(mg) Sól(mg) | 330 500 | 298 200 | 364 410 | 992 1110 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler
Wtorek 24.10
OBIAD
Zupa : ogórkowa ( bulion rosołowy, ogórki , marchewka, seler, ziemniaki , pietruszka, koperek, śmietanka- laktoza)
II Danie
Sznycle z szynki wieprzowej duszone w sosie własnym( przyprawy, mąka pełnoziarnista- gluten), kasza pęczak- gluten, buraczki
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 376 | 530 | 267 | 1173 |
Białko( g) | 17 | 20 | 19 | 56 |
Tłuszcz (g) | 14 | 16 | 8 | 38 |
Węglowodany(g) | 50 | 72 | 33 | 155 |
Błonnik(g) | 5 | 10 | 4 | 19 |
Wapń(g) | 275 | 118 | 302 | 695 |
Żelazo(mg) | 3 | 3 | 1 | 5 |
Witamina C(mg) | 4 | 19 | 20 | 43 |
Sód(mg) Sól(mg) | 340 508 | 315 190 | 267 258 | 919 956 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler
Środa 25.10
OBIAD
Zupa : Jarzynowa (mięso z ud z kurczaka bez skóry, brokuł, kalafior, marchewka, seler, fasolka szparagowa, por, pietruszka, koperek, ziemniaki, przyprawy)
II Danie
Indyk duszony z kalafiorem w śmietanowym sosie( filet z indyka, kalafior, marchewka, koperek, śmietana- laktoza, mąka- gluten, przyprawy) i ryż
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 368 | 490 | 172 | 1030 |
Białko( g) | 17 | 23 | 7 | 47 |
Tłuszcz (g) | 16 | 18 | 4 | 38 |
Węglowodany(g) | 38 | 65 | 30 | 133 |
Błonnik(g) | 3 | 6 | 2 | 11 |
Wapń(g) | 327 | 144 | 236 | 707 |
Żelazo(mg) | 2 | 4 | 1 | 7 |
Witamina C(mg) | 3 | 86 | 22 | 111 |
Sód(mg) Sól(mg) | 615 538 | 353 163 | 97 243 | 1065 944 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler
Czwartek 26.10
OBIAD
Zupa : barszcz ukraiński z fasolą i warzywami( buraczki, fasola, kapusta, marchewka, seler, tłuszcz roślinny, śmietanka- laktoza, pietruszka, przyprawy)
II Danie
Schab duszony w sosie własnym z warzywami ( marchewka, seler ,fasolka szparagowa i pietruszka) i kaszą gryczaną- gluten,
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 340 | 515 | 318 | 1233 |
Białko( g) | 17 | 19 | 15 | 51 |
Tłuszcz (g) | 13 | 17 | 9 | 39 |
Węglowodany(g) | 44 | 65 | 44 | 153 |
Błonnik(g) | 7 | 4 | 3 | 14 |
Wapń(g) | 165 | 100 | 292 | 557 |
Żelazo(mg) | 5 | 3 | 1 | 9 |
Witamina C(mg) | 4 | 10 | 64 | 78 |
Sód(mg) Sól(mg) | 342 550 | 287 230
| 157 393 | 786 1173 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler
Piątek 27.10
OBIAD
Zupa : kapuśniak z świeżej kapusty z warzywami i koperkiem ( kapusta, ziemniaki, marchewka, seler, por, koperek nać, tłuszcz roślinny)
II Danie
Filet z dorsza panierowany- pieczony( jajka, mleko- laktoza, bułka tarta- gluten) ziemniaki gotowane z koperkiem, marchewka z groszkiem(tłuszcz roślinny i przyprawy
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 342 | 505 | 283 | 1130 |
Białko( g) | 15 | 25 | 16 | 56 |
Tłuszcz (g) | 10 | 17 | 16 | 43 |
Węglowodany(g) | 52 | 73 | 28 | 153 |
Błonnik(g) | 4 | 6 | 4 | 14 |
Wapń(g) | 225 | 134 | 305 | 664 |
Żelazo(mg) | 2 | 3 | 3 | 8 |
Witamina C(mg) | 12 | 33 | 8 | 53 |
Sód(mg) Sól(mg) | 398 830 | 180 115 | 387 450 | 1127 1395 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler, ryby
Poniedziałek 30.10
OBIAD
Zupa : Pomidorowa z makaronem(marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, przecier pomidorowy, jajka , mąka- gluten, tłuszcz roślinny, śmietana- laktoza)
II Danie
Gotowane pulpeciki z mielonego mięsa w sosie koperkowym ( mięso wieprzowe, jajka, koperek, śmietana- laktoza, bułka tarta- gluten) kasza pęczak- gluten
Marchewka z jabłkiem - surówka
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 360 | 530 | 289 | 1179 |
Białko( g) | 5 | 8 | 5 | 21 |
Tłuszcz (g) | 14 | 20 | 9 | 43 |
Węglowodany(g) | 41 | 70 | 43 | 154 |
Błonnik(g) | 2 | 8 | 8 | 18 |
Wapń(g) | 255 | 75 | 173 | 503 |
Żelazo(mg) | 3 | 4 | 2 | 9 |
Witamina C(mg) | 8 | 18 | 15 | 41 |
Sód(mg) Sól(mg) | 463 460 | 195 200 | 125 311 | 938 971 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler
Wtorek 31.10
OBIAD
Zupa : ogórkowa (wywar warzywny, ogórki , marchewka, seler, ziemniaki , pietruszka, koperek, śmietanka- laktoza, jogurt naturalny- laktoza)
II Danie
Sznycle z szynki wieprzowej duszone w sosie własnym( przyprawy, mąka pełnoziarnista- gluten), ziemniaki gotowane, buraczki
Składniki pokarmowe | Typ posiłku | Razem | ||
śniadanie | obiad | podwieczorek | ||
Energia kcal | 376 | 530 | 267 | 1173 |
Białko( g) | 7 | 10 | 8 | 25 |
Tłuszcz (g) | 14 | 16 | 8 | 38 |
Węglowodany(g) | 50 | 72 | 33 | 155 |
Błonnik(g) | 5 | 10 | 4 | 19 |
Wapń(g) | 275 | 118 | 302 | 695 |
Żelazo(mg) | 3 | 3 | 1 | 5 |
Witamina C(mg) | 4 | 19 | 20 | 43 |
Sód(mg) Sól(mg) | 340 508 | 315 190 | 267 258 | 919 956 |
Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler