Jadłospis dla szkół



Poniedziałek 27.02

OBIAD

Zupa : Pomidorowa z makaronem(marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, przecier pomidorowy, jajka , mąka, tłuszcz roślinny, śmietana)

II Danie

 Duszone pulpeciki z mielonego mięsa z warzywami- marchewką , kalafior i koperkiem  ( mięso wieprzowe, jajka,  marchewka, cebula, kalafior, koperek, śmietana)                          

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

360

530

289

1179

Białko( g)

6

8

6

20

Tłuszcz (g)

14

20

9

43

Węglowodany(g)

41

70

43

154

Błonnik(g)

2

8

4

14

Wapń(g)

255

75

173

503

Żelazo(mg)

3

4

2

9

Witamina C(mg)

8

18

15

41

Sód(mg)

Sól(mg)

463

460

195

200

125

311

938

     971

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Wtorek 28.02

OBIAD

Zupa : ogórkowa ( ogórki , marchewka, seler, ziemniaki , pietruszka, koperek, śmietanka)

II Danie

Pieczone , panierowane klopsiki wieprzowe( przyprawy, mąka pełnoziarnista), ziemniaki gotowane,  buraczki

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

376

530

267

1173

Białko( g)

6

10

8

24

Tłuszcz (g)

14

16

8

38

Węglowodany(g)

50

72

33

155

Błonnik(g)

5

7

4

16

Wapń(g)

275

118

302

695

Żelazo(mg)

3

3

1

5

Witamina C(mg)

4

19

20

43

Sód(mg)

Sól(mg)

340

508

315

190

267

258

919

956

 

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Środa 1.03

OBIAD

Zupa : Krupnik , z warzywami i ziołami ( kasza jęczmienna wiejska- gluten, marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, ziemniaki, śmietana- laktoza)

II Danie

 Duszony klopsik mielony z kapustą i warzywami w sosie pomidorowym ( mięso wieprzowe pietruszka, marchewka, seler, koncentrat pomidorowy 60 % jajka , bułka tarta- gluten, mleko- laktoza, cebula) ziemniaki gotowane z koperkiem, przypraw)

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

340

520

254

1114

Białko( g)

6

8

7

21

Tłuszcz (g)

12

16

9

37

Węglowodany(g)

55

73

32

160

Błonnik(g)

6

7

2

15

Wapń(g)

248

75

194

517

Żelazo(mg)

3

4

2

9

Witamina C(mg)

7

25

2

34

Sód(mg)

Sól(mg)

443

201

185

190

365

615

1103

1006

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Czwartek 2.03

OBIAD

Zupa : Rosół z makaronem z makaronem (marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, jajka , mąka- gluten, tłuszcz roślinny, śmietana- laktoza)

II Danie

 Pieczony chrupiący owsiany kurczak ( mięso drobiowe, płatki kukurydziane, płatki owsiane górskie jajka, mleko- laktoza), ziemniaki gotowane , surówka z kapusty świeżej, marchewki i jabłka

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

Podwieczorek

Energia kcal

311

520

228

1059

Białko( g)

5

8

7

20

Tłuszcz (g)

11

18

12

41

Węglowodany(g)

38

72

23

133

Błonnik(g)

2

5

3

10

Wapń(g)

232

155

197

584

Żelazo(mg)

1

3

1

5

Witamina C(mg)

2

26

27

55

Sód(mg)

Sól(mg)

88

232

534

215

392

680

692

1127

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Piątek 3.03

OBIAD

Zupa : kapuśniak z świeżej kapusty z warzywami i koperkiem ( kapusta, ziemniaki, marchewka, seler, por, koperek nać, tłuszcz roślinny)

II Danie

Leczo warzywne gotowane z makaronem ( cukinia, papryka, marchew, seler, pietruszka – nać i korzeń,koncentrat pomidorowy 60%, makaron – gluten, jajka)

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

342

505

283

1130

Białko( g)

7

8

7

22

Tłuszcz (g)

10

17

16

43

Węglowodany(g)

52

73

28

153

Błonnik(g)

4

6

4

14

Wapń(g)

225

134

305

664

Żelazo(mg)

2

3

3

8

Witamina C(mg)

12

33

8

53

Sód(mg)

Sól(mg)

398

830

180

115

387

450

1127

1395

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler, ryby

 

Poniedziałek 6.03

OBIAD

Zupa : Pomidorowa z makaronem(marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, przecier pomidorowy, jajka , mąka- gluten, tłuszcz roślinny, śmietana- laktoza)

II Danie

 Gotowane pulpeciki z mielonego mięsa  w sosie koperkowym ( mięso wieprzowe, jajka,  koperek, śmietana- laktoza, bułka tarta- glutenkasza pęczak- gluten

Marchewka  z jabłkiem - surówka                       

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

360

530

289

1179

Białko( g)

5

8

5

21

Tłuszcz (g)

14

20

9

43

Węglowodany(g)

41

70

43

154

Błonnik(g)

2

8

8

18

Wapń(g)

255

75

173

503

Żelazo(mg)

3

4

2

9

Witamina C(mg)

8

18

15

41

Sód(mg)

Sól(mg)

463

460

195

200

125

311

938

     971

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Wtorek 7.03

OBIAD

Zupa : ogórkowa (wywar warzywny, ogórki , marchewka, seler, ziemniaki , pietruszka, koperek, śmietanka- laktoza, jogurt naturalny- laktoza)

II Danie

Sznycle z szynki wieprzowej duszone w sosie własnym( przyprawy, mąka pełnoziarnista- gluten), ziemniaki gotowane,  buraczki

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

376

530

267

1173

Białko( g)

7

10

8

25

Tłuszcz (g)

14

16

8

38

Węglowodany(g)

50

72

33

155

Błonnik(g)

5

10

4

19

Wapń(g)

275

118

302

695

Żelazo(mg)

3

3

1

5

Witamina C(mg)

4

19

20

43

Sód(mg)

Sól(mg)

340

508

315

190

267

258

919

956

 

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Środa 8.03

OBIAD

Zupa : Jarzynowa  (wywar z ud kurczaka bez skóry- przyprawy, brokuł, kalafior, marchewka, seler, fasolka szparagowa, por, pietruszka, koperek, ziemniaki)

II Danie

Filet  drobiowy panierowany -pieczony , surówka z kapusty , kalafiora i jabłka( filet z indyka, kalafior, kapusta, jabłko, pietruszka nać, śmietana- laktoza, mąka- gluten,  przyprawy) i ziemniaki gotowane

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

368

490

172

1030

Białko( g)

8

8

          7

23

Tłuszcz (g)

16

18

4

38

Węglowodany(g)

38

65

30

133

Błonnik(g)

3

6

2

11

Wapń(g)

327

144

236

707

Żelazo(mg)

2

4

1

7

Witamina C(mg)

3

86

22

111

Sód(mg)

Sól(mg)

615

538

353

163

97

243

1065

944

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości

 

Czwartek 9.03

OBIAD

Zupa : Kapuśniak z kiszonej kapusty z warzywami i ziemniakami ( kapusta, marchewka, seler, por, pietruszka, natki warzyw koper i pietruszka)

II DANIE

Kurczak w sosie śmietanowo- serowym z pietruszką i makaronem( mięso drobiowe, , marchewka, seler nać, kalafior,  śmietana, ser, mąka, jajka)

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

377

489

260

1126

Białko( g)

20

18

16

54

Tłuszcz (g)

14

18

11

43

Węglowodany(g)

38

73

24

135

Błonnik(g)

2

8

1

11

Wapń(g)

248

252

233

733

Żelazo(mg)

2

4

2

8

Witamina C(mg)

7

47

9

63

Sód(mg)

Sól(mg)

330

625

240

180

221

354

791

1159

 

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

gorczyca, seler

 

Piątek 10.03

OBIAD

Zupa: Rosół ( udka z kurczaka, seler, pietruszka, marchew, por, cebula)z makaronem jajka mąka- gluten , przyprawy

II Danie

Filet z dorsza pieczony  ( gluten, laktoza, jajo kurze) surówka z marchewki i jabłka, ziemniaki gotowane

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

217

550

304

1071

Białko( g)

5

7

7

19

Tłuszcz (g)

12

16

9

37

Węglowodany(g)

39

73

43

155

Błonnik(g)

1

14

3

18

Wapń(g)

288

170

293

75

Żelazo(mg)

1

5

1

7

Witamina C(mg)

2

32

18

52

Sód(mg)

Sól(mg)

485

813

250

200

400

342

1135

1355

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler, ryby

 

Poniedziałek 13.03

OBIAD

Zupa : barszcz zabielany( buraki, marchewka , pietruszka, seler, kapusta, koperek, ziemniaki, oliwa z oliwek, sok z cytryny, mąka pełnoziarnista- gluten, śmietana- laktoza

II Danie

 Duszona karkówka w sosie własnym( mięso wieprzowe, mąka- gluten , przyprawy) kasza gryczana, surówka z kiszonego ogórka i kapusty ( olej rzepakowy) i papryki

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

323

484

229

1036

Białko( g)

8

7

7

22

Tłuszcz (g)

13

20

9

42

Węglowodany(g)

38

68

22

128

Błonnik(g)

2

10

2

14

Wapń(g)

250

98

211

559

Żelazo(mg)

1

3

1

5

Witamina C(mg)

12

58

1

71

Sód(mg)

Sól(mg)

317

379

204

220

572

430

1093

1029

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Wtorek 14.03

OBIAD

Zupa : Rosół z makaronem( mięso drobiowe, seler, pietruszka, marchewka, por, cebula)  z makaronem jajka, mąka- gluten), przyprawy

II DANIE

 Gotowane pulpeciki w sosie pomidorowym z warzywami ( mięso drobiowe, marchewka, seler, por, koncentrat pomidorowy60%, śmietana- laktoza, mąka pełnoziarnista- gluten, marchewka) Ryż

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

316

520

268

1104

Białko( g)

7

7

7

21

Tłuszcz (g)

13

17

15

45

Węglowodany(g)

34

69

24

127

Błonnik(g)

3

10

3

16

Wapń(g)

270

223

142

635

Żelazo(mg)

1

5

2

8

Witamina C(mg)

5

59

28

92

Sód(mg)

Sól(mg)

500

229

210

115

58

343

815

687

 

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Środa 15.03

OBIAD

Zupa : Krupnik , z warzywami i ziołami ( kasza jęczmienna wiejska- gluten, marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, ziemniaki, śmietana- laktoza)

II Danie

 Pieczony kotlet mielony  wieprzowy – panierowany ( mięso wieprzowe , jajka , bułka tarta- gluten, mleko- laktoza, cebula) ziemniaki gotowane z koperkiem, surówka z gotowanych buraczków, przyprawy

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

340

520

254

1114

Białko( g)

6

8

7

21

Tłuszcz (g)

12

16

9

37

Węglowodany(g)

55

73

32

160

Błonnik(g)

6

7

2

15

Wapń(g)

248

75

194

517

Żelazo(mg)

3

4

2

9

Witamina C(mg)

7

25

2

34

Sód(mg)

Sól(mg)

443

201

185

190

365

615

1103

1006

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Czwartek 16.03

OBIAD

Zupa : pomidorowa z makaronem (marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, przecier pomidorowy, jajka , mąka- gluten, tłuszcz roślinny, śmietana- laktoza)

II Danie

 Pieczony chrupiący owsiany kurczak ( mięso drobiowe, płatki kukurydziane, płatki owsiane górskie jajka, mleko- laktoza), ziemniaki gotowane , surówka z kapusty świeżej, marchewki i jabłka

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

Podwieczorek

Energia kcal

311

520

228

1059

Białko( g)

5

8

7

20

Tłuszcz (g)

11

18

12

41

Węglowodany(g)

38

72

23

133

Błonnik(g)

2

5

3

10

Wapń(g)

232

155

197

584

Żelazo(mg)

1

3

1

5

Witamina C(mg)

2

26

27

55

Sód(mg)

Sól(mg)

88

232

534

215

392

680

692

1127

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Piątek 17.03

OBIAD

Zupa : kapuśniak z świeżej kapusty z warzywami i koperkiem ( kapusta, ziemniaki, marchewka, seler, por, koperek nać, tłuszcz roślinny)

II Danie

Leczo warzywne gotowane z makaronem ( cukinia, papryka, marchew, seler, pietruszka – nać i korzeń,koncentrat pomidorowy 60%, makaron – gluten, jajka)

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

342

505

283

1130

Białko( g)

7

8

7

22

Tłuszcz (g)

10

17

16

43

Węglowodany(g)

52

73

28

153

Błonnik(g)

4

6

4

14

Wapń(g)

225

134

305

664

Żelazo(mg)

2

3

3

8

Witamina C(mg)

12

33

8

53

Sód(mg)

Sól(mg)

398

830

180

115

387

450

1127

1395

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler, ryby

 

Poniedziałek 20.03

OBIAD

Zupa : Pomidorowa z makaronem(marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, przecier pomidorowy, jajka , mąka- gluten, tłuszcz roślinny, śmietana- laktoza)

II Danie

 Gotowane pulpeciki z mielonego mięsa  w sosie koperkowym ( mięso wieprzowe, jajka,  koperek, śmietana- laktoza, bułka tarta- glutenkasza pęczak- gluten

Marchewka  z jabłkiem - surówka                       

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

360

530

289

1179

Białko( g)

5

8

5

21

Tłuszcz (g)

14

20

9

43

Węglowodany(g)

41

70

43

154

Błonnik(g)

2

8

8

18

Wapń(g)

255

75

173

503

Żelazo(mg)

3

4

2

9

Witamina C(mg)

8

18

15

41

Sód(mg)

Sól(mg)

463

460

195

200

125

311

938

     971

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Wtorek 21.03

OBIAD

Zupa : ogórkowa (wywar warzywny, ogórki , marchewka, seler, ziemniaki , pietruszka, koperek, śmietanka- laktoza, jogurt naturalny- laktoza)

II Danie

Sznycle z szynki wieprzowej duszone w sosie własnym( przyprawy, mąka pełnoziarnista- gluten), ziemniaki gotowane,  buraczki

Napój :woda

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

376

530

267

1173

Białko( g)

7

10

8

25

Tłuszcz (g)

14

16

8

38

Węglowodany(g)

50

72

33

155

Błonnik(g)

5

10

4

19

Wapń(g)

275

118

302

695

Żelazo(mg)

3

3

1

5

Witamina C(mg)

4

19

20

43

Sód(mg)

Sól(mg)

340

508

315

190

267

258

919

956

 

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Środa 22.03

OBIAD

Zupa : Jarzynowa  (wywar z ud kurczaka bez skóry- przyprawy, brokuł, kalafior, marchewka, seler, fasolka szparagowa, por, pietruszka, koperek, ziemniaki)

II Danie

Filet  drobiowy  duszony z  kalafiorem w śmietanowym sosie( filet z indyka, kalafior, marchewka, pietruszka nać, śmietana- laktoza, mąka- gluten,  przyprawy) i ryż

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

368

490

172

1030

Białko( g)

8

8

          7

23

Tłuszcz (g)

16

18

4

38

Węglowodany(g)

38

65

30

133

Błonnik(g)

3

6

2

11

Wapń(g)

327

144

236

707

Żelazo(mg)

2

4

1

7

Witamina C(mg)

3

86

22

111

Sód(mg)

Sól(mg)

615

538

353

163

97

243

1065

944

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

 Czwartek 23.03

OBIAD

Zupa : rosół z makaronem (marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, jajka , mąka- gluten, tłuszcz roślinny, śmietana- laktoza)

II Danie

 Pieczony chrupiący owsiany kurczak ( mięso drobiowe, płatki kukurydziane, płatki owsiane górskie jajka, mleko- laktoza), ziemniaki gotowane , surówka z kapusty świeżej, marchewki i jabłka

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

Podwieczorek

Energia kcal

311

520

228

1059

Białko( g)

12

18

15

45

Tłuszcz (g)

11

18

12

41

Węglowodany(g)

38

72

23

133

Błonnik(g)

2

5

3

10

Wapń(g)

232

155

197

584

Żelazo(mg)

1

3

1

5

Witamina C(mg)

2

26

27

55

Sód(mg)

Sól(mg)

88

232

534

215

392

680

692

1127

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Piątek 24.03

OBIAD

Zupa: Grochówka( udka z kurczaka, seler, pietruszka, marchew, por, cebula, ziemniaki, majeranek ) groch -gluten , przyprawy

II Danie

Filet z dorsza pieczony  ( gluten, laktoza, jajo kurze) surówka z marchewki i jabłka, ziemniaki gotowane

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

217

550

304

1071

Białko( g)

5

7

7

19

Tłuszcz (g)

12

16

9

37

Węglowodany(g)

39

73

43

155

Błonnik(g)

1

14

3

18

Wapń(g)

288

170

293

75

Żelazo(mg)

1

5

1

7

Witamina C(mg)

2

32

18

52

Sód(mg)

Sól(mg)

485

813

250

200

400

342

1135

1355

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler, ryby

 

Poniedziałek 27.03

OBIAD

Zupa : Pomidorowa z makaronem(marchewka, seler, por, pietruszka nać i korzeń, przecier pomidorowy, jajka , mąka- gluten, tłuszcz roślinny, śmietana- laktoza)

II Danie

 Gotowane pulpeciki z mielonego mięsa  w sosie koperkowym ( mięso wieprzowe, jajka,  koperek, śmietana- laktoza, bułka tarta- glutenkasza pęczak- gluten

                        Marchewka na ciepło                        

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

360

530

289

1179

Białko( g)

13

19

12

44

Tłuszcz (g)

14

20

9

43

Węglowodany(g)

41

70

43

154

Błonnik(g)

2

8

8

18

Wapń(g)

255

75

173

503

Żelazo(mg)

3

4

2

9

Witamina C(mg)

8

18

15

41

Sód(mg)

Sól(mg)

463

460

195

200

125

311

938

     971

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Wtorek 28.03

OBIAD

Zupa : ogórkowa (wywar warzywny, ogórki , marchewka, seler, ziemniaki , pietruszka, koperek, śmietanka- laktoza, jogurt naturalny- laktoza)

II Danie

Gulasz z warzywami duszony w sosie własnym( przyprawy, mąka pełnoziarnista- gluten), ziemniaki gotowane,  buraczki

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

376

530

267

1173

Białko( g)

17

20

19

56

Tłuszcz (g)

14

16

8

38

Węglowodany(g)

50

72

33

155

Błonnik(g)

5

10

4

19

Wapń(g)

275

118

302

695

Żelazo(mg)

3

3

1

5

Witamina C(mg)

4

19

20

43

Sód(mg)

Sól(mg)

340

508

315

190

267

258

919

956

 

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Środa 29.03

OBIAD

Zupa : Jarzynowa  (wywar z ud kurczaka bez skóry- przyprawy, brokuł, kalafior, marchewka, seler, fasolka szparagowa, por, pietruszka, koperek, ziemniaki)

II Danie

Filet  drobiowy  panierowany( filet z kurczaka,) kapusta, marchewka, pietruszka nać, (śmietana- laktoza,  przyprawy) i ziemniaki

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

368

490

172

1030

Białko( g)

17

23

7

47

Tłuszcz (g)

16

18

4

38

Węglowodany(g)

38

65

30

133

Błonnik(g)

3

6

2

11

Wapń(g)

327

144

236

707

Żelazo(mg)

2

4

1

7

Witamina C(mg)

3

86

22

111

Sód(mg)

Sól(mg)

615

538

353

163

97

243

1065

944

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

 Czwartek 30.03

OBIAD

Zupa : Barszcz ukraiński( buraki, marchewka, mąka, przyprawy) ziemniaki, kapusta, koperek, oliwa z oliwek, sok z cytryny, mąka pełnoziarnista

II Danie: Kurczak duszony w sosie śmietanowym( laktoza) z koperkiem, marchewką i groszkiem, ryż ( jaja , gluten)

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

320

496

207

1023

Białko( g)

12

22

11

45

Tłuszcz (g)

12

18

10

40

Węglowodany(g)

40

72

24

136

Błonnik(g)

4

10

3

19

Wapń(g)

219

120

255

594

Żelazo(mg)

2

3

2

7

Witamina C(mg)

14

48

9

71

Sód(mg)

Sól(mg)

440

850

200

    150

350

560

1000

1560

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler

 

Piątek 31.03

OBIAD

Zupa: Rosół ( udka z kurczaka, seler, pietruszka, marchew, por, cebula)z makaronem jajka mąka- gluten , przyprawy

II Danie

Warzywne leczo w sosie pomidorowym z warzywami ( gluten, laktoza, jajo kurze) z makaronem

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

217

550

304

1071

Białko( g)

15

25

17

57

Tłuszcz (g)

12

16

9

37

Węglowodany(g)

39

73

43

155

Błonnik(g)

1

14

3

18

Wapń(g)

288

170

293

75

Żelazo(mg)

1

5

1

7

Witamina C(mg)

2

32

18

52

Sód(mg)

Sól(mg)

485

813

250

200

400

342

1135

1355

Alergeny : gluten, jajka, soja, mleko, gorczyca, nasiona sezamu- śladowe ilości, łubin , orzechy – śladowe ilości, gorczyca, seler, ryby

 

Napisz do nas: [email protected]